David Ghiberdic si Bogdan Micu sunt doi copii de aceeasi varsta, 12 ani. Studiaza la scoli diferite, dar s-au cunoscut la cursurile de robotica. Asculta muzica, joaca fotbal, baschet si jocuri video, merg cu bicicleta si cu rolele. Sunt buni prieteni. Pana aici, totul suna normal. De aici incolo veti descoperi insa o poveste mai putin obisnuita: antrenati de Iulia Sarbu, cei doi au construit, din piese Lego Mindstorms, un robot care sorteaza resturile alimentare, le taie si le pregateste pentru a fi transportate si trasformate in mancare pentru animale. Au participat cu proiectul lor la World Adolescent Robotics Competition 2018 – World Robot Olympiad din Guiyang, China , unde s-au clasat pe locul al patrulea din peste 80 de echipe, cel mai bun rezultat al unei echipe romanesti la aceasta competitie aflata, anul acesta, la a cincea editie. Drumul pana la aceasta realizare nu a fost insa unul lipsit de peripetii.

Cand cineva vorbeste despre Lego, intotdeauna imi vine in minte rata din piese Lego, pe roti, pe care am avut-o in copilarie, acum peste 30 de ani. Compusa din nu mai mult de 15 piese, a fost singura mea jucarie Lego din copilaria pe care am trait-o in vremurile comuniste. Nu stiu cum au facut ai mei rost de ea, insa eram cu adevarat un privilegiat al sortii: putini copii mai aveau Lego pe atunci si erau nevoiti sa se multumeasca cu alternativa romaneasca, piesele Variant, o imitatie dintr-un plastic ieftin si prost prelucrat, care nu se imbinau nici daca le-ai fi topit una intr-alta.

Trebuie sa las deoparte amintirile si sa ma concentrez la discutia cu cei care le-au declansat: David Ghiberdic si Bogdan Micu, doi baieti de 12 ani care tocmai s-au intors din China, unde au participat la Competitia de Robotica World Robot Olympiad (WRO), care, in anul scolar 2017-2018, a avut tema ”Food Matters”.

Un joc de cuvinte (”matter” – a conta, dar si materie, in limba engleza) pe care David Ghiberdic, Bogdan Micu si antrenoarea Iulia Sarbu l-au descifrat foarte bine: au construit un robot, din peste 5.000 de piese Lego Masterminds, varianta educationala a cunoscutului joc, care sorteaza resturile alimentare, le taie si le pregateste pentru transportul catre locul in care vor fi transformate in mancare pentru animale. Evident, este vorba despre un prototip: Echipa RoboChef a participat in cadrul World Adolescent Robotics Competition 2018 la categoria Open - Creativitate, categoria de varsta 13-15 ani Junior High (Niciunul dintre cei doi membri compenenti nu a implinit inca 13 ani, dar regulamentul competitiei spune ca daca unul dintre membri implineste aceasta varsta in cursul anului - este cazul lui Bogdan - atunci echipa va fi inclusa in categoria superioara).

Robochef

Pentru ca noi nu mancam mereu totul din farfurie, ne-am gandit sa reutilizam acea mancare si ca nu numai oamenii sunt infometati, ci si animalele”, incepe sa explice David Ghiberdic. Bogdan Micu il completeaza imediat: ”Si atunci am venit cu ideea de a crea o solutie pentru blocuri sau case in care fiecare om care locuieste acolo isi poate pune mancarea pe care nu a mancat-o pe o banda rulanta foarte lunga, care mai apoi le va sorta pe categorii, cum ar fi…”. David Ghiberdic preia din mers ideea: ”carne, legume sau salata si sosuri si altele. Dupa aceea sunt taiate si tinute in gheata carbonica”. Bogdan Micu completeaza: ”Iar dupa aceea urmeaza transportul – carnea spre adaposturi de pisici sau caini, iar legumele spre ferme…”. David Ghiberdic nu lasa fraza neterminata: ”de gaini, vaci, iar sosurile catre ingrasamant”.

Sunt fascinat de felul in care cei doi vorbesc despre proiectul lor, completandu-se instantaneu unul pe celalalt si le spun asta celor prezenti la interviu: in afara de David si Bogdan, la intrevedere au mai participat antrenoarea Iulia Sarbu, Cristina Tararache, mama lui David, Alina si Doru Micu, parintii lui Bogdan. Iulia Sarbu spune ca au acest speech din China, unde era nevoie sa prezinte solutia vizitatorilor si juriului. Pana la prezentare insa, au fost multe hopuri de trecut.

Povestea Robochef: Drumul spre China

Mai intai, echipa Robochef, formata din David Cristian Ghiberdic - 12 ani, elev la scoala gimnaziala nr. 79, si Bogdan Cristian Micu - 13 ani, elev la scoala gimnaziala nr. 80, antrenor Iulia Adriana Sarbu, a participat la Competitia Nationala de Robotica Educationala World Robot Olympiad Romania - Etapa Nationala 2018, care a avut loc in data de 09 iunie 2018 in Bucuresti. In Romania, editiile World Robot Olympiad sunt organizate de Asociatia de Robotica Educationala si Stiinta WRO (ARESWRO), o asociatie fara scop patrimonial, infiintata in Bucuresti.

Structurata pe doua sectiuni de concurs (Standard – adresata elevilor cu abilitati tehnice in constructia si programarea robotilor si Creativitate – adresata elevilor si studentilor, in cadrul careia participantii au demonstrat capacitatea lor creativa in conceperea si dezvoltarea aplicatiilor robotizate), competitia nationala are acelasi mod de organizare si desfasurare cu cel aplicat la nivel global de catre World Robot Olympiad: reuneste echipe formate din 2-3 elevi, pe categorii de varsta intre 8 si 19 de ani, care se intrec pe baza unui regulament general si a unor reguli specifice, intr-un concurs de creativitate tehnica.

In urma rezultatului obtinut la aceasta etapa nationala, echipa Robochef a fost invitata sa participe si sa reprezente Romania la Competitia Internationala in domeniul roboticii - World Adolescent Robotics Competition 2018, ce a avut loc in perioada 20-25 iulie 2018 in orasul Guiyang China, gazda evenimentului fiind China Association for Science and Techology. A urmat pregatirea calatoriei, un aspect deloc usor.

”Cei din China si cei din Romania ne-au oferit tot suportul, adica cei din China ne-au ajutat, pentru echipa participanta, cu bilete de avion, cu cazare, ne-au dat un voluntar vorbitor de limba engleza care sa ne duca, sa ne ghideze, iar ceea ce a fost extraordinar pentru copii a fost ca toate speech-urile si tot ce au facut acolo au fost in limba engleza. Ce a fost putin dificil pentru noi a fost partea de transport, pentru ca acolo ai un stand de prezentare, un «booth», de doi metri pe doi. Ai o masa, iti pui robotul si toti peretii ii tapetezi cu afise, cu postere, cu poze si toate cele si toate acestea au trebuit carate in China. Noi pentru deplasarea aceasta am avut undeva intre 4.000 si 5.000 de piese de Lego. Am avut un robot de un metru si ceva pe o jumatate de metru, era imposibil de transportat intreg. Am ajuns cu robotul in piese, pe componente”, spune antrenoarea Iulia Sarbu.

World Robot Olympiad China 2018

In plus, pentru a evita riscul pierderii robotului pe drum, piesele de Lego au fost transportate in bagajele de mana, nu in cele de cala, care s-ar fi putut rataci pe parcurs, avand in vedere ca a fost vorba de un zbor foarte lung, cu trei escale.

”Noi pe 19 iulie la ora 19:00 eram in aeroport, avionul decola la ora 23:00. Am avut escala la Istanbul, de unde am plecat la ora 1 noaptea, pe 20 iulie, apoi am avut o escala in fostul Canton si am avut legatura la ora 10:00. Am ajuns dupa 24 de ore de la plecare, copiii au putut sa intre in camere sa se odihneasca la ora 12 noaptea pe data de 21 iulie, iar la ora 6 dimineata au fost treziti pentru a lua micul dejun si la ora 7 si jumatate au plecat. Am plecat cu trei valize la cabina: in doua erau toate piesele, demontate, iar in a treia – toate celelalte materiale. La toate punctele de control din aeroporturi ne-au pus sa desfacem valizele, pentru ca nu intelegeau ce piese sunt acelea”, povesteste Doru Micu, tatal lui Bogdan, care s-a ocupat indeaproape de organizarea calatoriei.

Bogdan Micu si David Ghiberdic, membrii echipei Robochef, tin sa precizeze ca, in afara pieselor de Lego si materialelor mentionate mai sus, l-au luat cu ei si pe Gogu, mascota echipei, un bucatar construit – cum altfel? – tot din piese Lego. In prima zi in care au ajuns la locul desfasurarii evenimentului, echipa Robochef a trebuit sa reasambleze robotul din piese Lego. Doar David Ghiberdic si Bogdan Micu au putut lucra la asamblare, regulamentul competitiei interzicand cu desavarsire orice implicare a antrenorilor echipelor in aceasta etapa, aspect verificat de reprezentanti incognito ai organizatorilor, care se infiltrau printre vizitatori.

Robochef in China: Cum sa asamblezi un robot din mii de piese de Lego in cateva ore

Baietii din echipa Robochef au reusit sa asambleze la timp robotul din Lego – ”Am stiut ce facem inca de la inceput, cand am scos piesele am fost ok”, spune Bogdan Micu; ”Deja facusem robotul de cateva ori, dar, ca sa-i gasesti stabilitatea, trebuie sa-l faci mai intai instabil si apoi sa tot incerci”, completeaza David Ghiberdic –, chiar daca au fost asaltati de vizitatori, care le puneau tot felul de intrebari si chiar daca, in loc de o singura masa mare pe care sa asambleze robotul, au avut parte de doua mese mai mici, care aveau, pe deasupra, si o inclinatie destul de pronuntata.

Parintii insa nu au fost la fel de siguri de reusita. ”Am avut emotii in prima zi, cand i-am vazut cu miile acelea de piese, nu stiam daca vor reusi sa asambleze totul. Au fost singurii care si-au asamblat acolo robotul, toti ceilalti au venit cu el montat”, povesteste Alina Micu, mama lui Bogdan, in timp ce Doru Micu recunoaste ca a crezut ca nu vor reusi sa asambleze robotul.

”Si-au stapanit emotiile. Eu, cand am vazut descompunerea aceea, am avut o reactie, dar mi-am stapanit-o. Ei si-au vazut de treaba, erau foarte concentrati si, dupa cateva ore, am vazut ca a rasarit robotul, a fost incredibil. Dupa aceea i-am intrebat cum de nu s-au panicat si mi-au zis ca stiau cum sa-l monteze, desi nu aveau nicio schema”, spune Cristina Tararache, mama lui David.

Robochef China

World Robot Olympiad nu a fost prima competitie importanta la care a participat echipa Robochef din Romania, insa a fost cea mai dificila de pana acum, potrivit antrenoarei Iulia Sarbu, potrivit careia lucrul efectiv la robotul din piese Lego care sorteaza resturile de mancare a durat in jur de patru luni si jumatate, cu o perioada de pregatire intensiva.

”Trebuia sa fie o solutie functionala, pentru partea asta de creativitate la care am participat pentru prima oara. Este nevoie de un proiect de cercetare si de un filmulet de prezentare care se depun inainte, pentru a te inscrie. Noi a trebuit sa lucram intens ca sa avem toate lucrurile puse la punct. In plus, lucrurile difera de la tara la tara: in Romania noi am avut o masa de un metru jumatate pe jumatate de metru, ceea ce a fost ok. Acolo, am avut doua mese mai mici lipite una de alta si cu o inclinatie. Asa ca, dupa ce ca au montat cele 5.000 de piese de Lego, a trebuit modificata si structura. Cand ai un angrenaj de roti dintate, un milimetru iti distruge practic tot. Ne-am luptat un pic si cu caldura, pentru ca am ajuns la tropice si cu umiditatea, iar zborul a fost foarte lung”, povesteste antrenoarea Iulia Sarbu.

Dupa ce au trecut cu bine de aceasta prima zi extrem de dificila, David Ghiberdic si Bogdan Micu, membrii echipei Robochef, au simtit ca pot realiza mai mult decat simpla participare la competitie, desi aceasta prezenta, in sine, era pentru ei, pana la acel moment, o mare realizare. Cristina Tararache spune ca, odata ajunsi acolo si intrand in acea atmosfera, copiii au inceput sa-si doreasca si mai mult, vazand ca le iese si ca au priza la public. Nu au mai simtit nicio bariera: ca e prima competitie internationala la care participa, ca e in China, ca e lume de pe tot globul. Nimic din toate acestea nu mai conta, iar David Ghiberdic vorbeste despre pasiune cand il intrebi cum au reusit sa intre in aceasta stare. Si pentru ca a venit vorba despre pasiune, este important de mentionat ca pasiunea a fost motorul inceperii cursurilor de robotica, atat pentru David Ghiberdic, cat si pentru Bogdan Micu, membrii echipei Robochef.

”Eu fac robotica de doi ani si imi place pentru ca de mic imi placea sa fac seturi Lego si sa-mi imaginez cum interactioneaza personajele si cand am descoperit robotica am simtit ca este pentru mine. Mi-am dat seama ca-mi place si pentru ca socializez cu mai multi oameni”, spune David Ghiberdic, in timp ce Bogdan Micu explica: ”Mie deja imi placeau matematica si multe alte stiinte care completeaza robotica si imi placea foarte mult sa construiesc din Lego si cam asta faceam in fiecare zi. Dupa ce am aflat ca exista si robotica, in care sunt si matematica, si Lego, am zis ca e perfect”.

Robotica, o disciplina care reuneste mai multe materii

Antrenoarea Iulia Sarbu spune ca, desi robotica pe care o face cu cei doi copii si cu multi altii este cu piese de Lego, are multe interactiuni cu materii conexe precum matematica, fizica si informatica.

”Tu faci un robotel cu niste motoare care se invart si de aici mergi pe raza cercului, pe o rotatie, pe viteza, pe acceleratie si acelasi robotel il programezi printr-un software si ii spui cat sa mearga in fata si in spate, pentru cat timp. Rezultatul programarii se vede imediat: ce ai programat, asta face robotelul tau, nu este un ecran albastru. Ajungi la un moment dat, cu un software usor de inteles pentru ei, la niste functii foarte complexe de informatica, la niste functii conditionale si astfel copiii pot intelege mecanismele de programare, care ulterior se pot reproduce in orice limbaj de programare”, explica Iulia Sarbu.

Parintii celor doi spun ca nu ei au fost cei care i-au impins pe cei baieti spre robotica, ba chiar ca, initial, li s-a parut ca aceasta preocupare este una pasagera, la fel ca multe alte activitati din perioada copilariei.

”In clasa a cincea, cand s-a mutat la alta scoala, David a aflat de cursul de robotica si pur si simplu a venit acasa si mi-a spus ca vrea sa mearga. A venit cu numarul de telefon al doamnei, cu orarul si asa mai departe. Initial eu eram preocupata de inceputul clasei a cincea si nu era in mintea mea o prioritate, dar el a insistat si s-a dus la robotica si am vazut ca-i place foarte mult. Dupa aceea, vazand ca este serios in activitatea aceasta si merge si chiar ii place, pasul urmator a fost achizitionarea setului, pentru ca este important sa aiba robotul acasa. Degeaba faci doua ore o sedinta daca tu nu mai stai sa te mai gandesti sau nu te uiti pe net sa cauti solutii. Fiecare are laptopul lui pe care-l utilizeaza pentru programare. Ei, in afara orelor de curs, aloca timp pentru solutii, discuta intre ei. Unele idei functioneaza, altele nu, dar prin incercari identifica solutia corecta. In timp, si-a dat seama ca aplica cunostinte teoretice pe care le invata la materii care il pasioneaza. Robotica iti da aceasta sansa fantastica de a aplica, in concret, lucruri pe care la scoala le inveti in teorie. Nu a fost indrumarea parintelui, pur si simplu si-au descoperit ei aceasta bucurie fantastica si, daca nu ar fi atat de incantati de ceea ce fac, nu ar fi capabili sa stea si sase ore impreuna sa aseze piesele acelea mici”, explica Cristina Tararache, mama lui David.

Iulia Sarbu Bogdan Micu David Ghiberdic

Iulia Sarbu, antrenoarea echipei Robochef, spune ca in spatele acestui succes - locul al patrulea la World Robot Olympiad este cea mai buna clasarea unei echipe romanesti la aceasta competitie internationala - sta foarte multa munca, la fel ca in cazul tuturor olimpiadelor la care sunt rezultate. In acelasi timp, este vorba si despre foarte multa distractie. Si, foarte important, parintii vad cu ochi buni aceasta preocupare tehnologica, pentru ca, asa cum spune Cristina Tararache, ”invata sa utilizeze ei tehnologia in anumite scopuri si nu sa fie dominati de tehnologie, un risc al generatiei lor”. In plus, prin acest gen de cursuri, copiilor le sunt dezvoltate abilitatile de comunicare, de leadership, de organizare si de anduranta.

”La club sunt copii care au pornit din clasa a sasea cu robotica si acum sunt la liceu si sunt in continuare la robotica si au rezultate. Cred ca este foarte important pentru un copil sa fie intr-un cerc de oameni cu aceleasi preocupari. Ei mai fac si altele, se distreaza, fac sport, se dau cu bicla, cu rolele, asculta muzica, sunt niste adolescenti normali, dar sunt intr-un cerc de oameni inteligenti si cu aceleasi preocupari si cred ca este foarte important. Utilizeaza de exemplu laptopul pentru programarea robotului, nu pentru jocuri”, spune Iulia Sarbu, antrenoarea echipei Robochef.

Interviul se incheie si ne despartim, Bogdan Micu, David Ghiberdic, parintii lor si antrenoarea Iulia Sarbu cu gandul la viitoarele proiecte de roboti si la viitoarele competitii, iar eu – cu gandul la rata mea de Lego din copilarie si la cat de mult au evoluat lucrurile de atunci. Cu siguranta ii voi povesti si fiicei mele, care are aceeasi varsta cu David si Bogdan, despre experienta lor din China. Sper ca si alti parinti care vor citi acest articol vor face acelasi lucru.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri