Procurorii Parchetului Curtii de Apel Ploiesti au instituit sechestru asigurator pe toate conturile si bunurile Tehnologica Radion, masura fiind luata in dosarul in care Theodor Berna, cel care controleaza compania, este arestat preventiv sub acuzatiile de evaziune fiscala si spalare de bani, transmite agentia Mediafax.

Potrivit reprezentantilor Parchetului Curtii de Apel Ploiesti, procurorii care instrumenteaza dosarul de evaziune fiscala si spalare de bani cu un prejudiciu estimat la o suta de milioane de euro au instituit sechestru asigurator asupra tuturor conturilor si bunurilor detinute de SC Tehnologica Radion SRL si de omul de afaceri Theodor Berna.

Masura a fost luata in conditiile in care Tehnologica Radion are calitatea de suspect in acest dosar, iar Theodor Berna este inculpat in dosar. In acelasi dosar, procurorii au dispus masuri asiguratorii constand in sechestru asupra bunurilor si conturilor detinute de SC Teloxin Con SRL, SC Temix Construct SRL si SC Proiect Alfa Capital Construct SRL, firme care au si ele calitatea de suspect in dosarul de evaziune fiscala si spalare de bani in care Theodor Berna este inculpat alaturi de alti oameni de afaceri.

Theodor Berna, care controleaza companiile de constructii Tehnologica Radion si Teloxim Con, a fost arestat preventiv in 19 august, de Tribunalul Prahova, intr-un dosar cu un prejudiciu de peste o suta de milioane de euro.

Instanta arata, in motivarea deciziei de arestare, ca Theodor Berna a folosit fraudulos propria societate comerciala pentru a-si insusi bani obtinuti din simulari de tranzactii imobiliare sau din evazionarea bugetului statului, avea un mod ingenios si complex de savarsire a infractiunilor si a atras in lantul comercial fictiv mai multe firme si persoane. "Privarea de libertate a inculpatului este necesara din cauza pericolului pe care il reprezinta inculpatul prin faptele sale reflectate in modul ingenios si complex de savarsire a infractiunilor, a persoanelor fizice si juridice atrase in lantul comercial fictiv, maniera ingenioasa de eludare a statului si a intereselor sale legitime, valoarea mare a cuantumului sumelor de bani evazionate in dauna bugetului statului precum si al sumelor ce fac obiectul infractiunii de spalare de bani, caracterul repetitiv al actiunilor/actelor materiale comise", a scris judecatorul de drepturi si libertati care a dispus arestarea lui Berna.

Judecatorul mai arata ca gradul de pericol social al faptelor comise de Theodor Berna rezulta si din modul in care acesta, pentru a obtine sume mari de bani, s-a folosit de norme de drept civil pentru a da o aparenta de legalitate unor acte si fapte cu caracter infractional. Sumele de bani erau obtinute initial prin eludarea legii, respectiv prin incheierea succesiva a unor antecontracte si contracte de vanzare-cumparare a unor terenuri la preturi supraevaluate, precum si din cesionarea fictiva a unor drepturi de creanta.

Instanta mentioneaza ca toate aceste fapte demonstreaza ca Theodor Berna si ceilalti inculpati "au actionat cu intentia de a frauda patrimoniul propriilor societati comerciale, pentru a-si satisface interesele personale, cunoscand ca faptele lor vor contribui la plata unor sume nejustificate si avand reprezentarea intinderii prejudiciului".

Theodor Berna si Florian Bujoreanu, administrator la SC Proiect Alfa Capital SRL Bucuresti, fusesera retinuti in 18 august, iar alti cinci administratori ai unor societati comerciale au fost pusi sub control judiciar. Administratorii de firme vizati in acest dosar sunt suspectati ca au inregistrat in contabilitate operatiuni comerciale nereale, urmate de transferuri de bani, pentru a ascunde provenienta ilicita a acestora, sume care ulterior au fost retrase in numerar din conturile unor firme "fantoma".
Potrivit procurorilor Parchetului Curtii de Apel Ploiesti, prejudiciul produs prin evaziune fiscala a fost estimat la 104.940.660 de lei (23 de milioane de euro), iar cel produs prin spalare de bani, de 353.089.030 lei (78,5 milioane de euro).

Numele firmei de constructii Tehnologica Radion apare in rechizitoriul intocmit de procurori in dosarul de evaziune fiscala si spalare de bani cu un prejudiciu estimat la 35 de milioane de euro in care au fost trimisi in judecata fostul angajat al Secretariatului General al Guvernului Marcel Pavaleanu si mai multi oameni de afaceri.
Theodor Berna, care controleaza companiile de constructii Tehnologica Radion si Teloxim Con, este unul dintre cei mai discreti oameni de afaceri din industria construc¬tiilor.

Principala firma a acestuia, Tehnologica Radion, a castigat de-a lungul timpului o serie de contracte cu statul: Tehnologica Radion a castigat numai in 2009 si 2010 contracte de achizitii publice de 386 de milioane de euro. Printre principalele contracte castigate de-a lungul timpului de Tehnologica Radion se numara cele de reabilitare si intretinere de strazi sau drumuri in partea de sud a tarii, in judete precum Ilfov, Giurgiu sau Dolj. De asemenea, Tehnologica Radion are un contract de 53 de milioane de euro penrtu reabilitarea si extinderea la patru benzi a unui sector de 11,2 kilometri din centura Capitalei, intre DN 2 (Voluntari) si A2 (autostrada Bucuresti-Constanta).

Tehnologica Radion se numara printre cei mai mari 10 constructori din Romania, inregistrand anul trecut o cifra de afaceri de 81 de milioane de euro si un profit net de un milion de euro, arata datele de la Ministerul Finanetelor. Daca profitul net s-a mentinut la acelasi nivel cu anul 2012, in schimb rulajul a scazut cu 36%. Firma lui Berna a avut anul trecut un numar mediu de 2.000 de angajati.

Pe de alta parte, cealalta firma a lui Berna, Teloxim, a consemnat in 2013 afaceri de 7,8 milioane de euro si un profit net de 0,7 milioane de euro cu 46 de angajati.
Presedintele Traian Basescu declara in 2011, in contextul unor contestatii depuse pentru constructia de autostrazi din fonduri europene, ca cel putin pe unul dintre contestatari il stie "de meserie descurcaret" si ca autoritatile ar trebui "sa ii dea peste manute". Gandul.info scria la acel moment ca presedintele ar fi facut referire la firma Tehnologica Radion, care depusese contestatii atat pentru Timisoara-Lugoj, lot 2, cat si pentru Sibiu-Orastie, lot 1. Berna este al doilea "rege al asfaltului" retinut in ultimii ani, dupa ce Nelu Iordache, care controleaza firma de constructii Romstrade, a fost arestat pentru deturnarea unor fonduri europene.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri