Mihai Chisu este unul dintre cei mai cunoscuti brokeri din piata, fiind ales “Brokerul Anului 2007”. Are o experienta ca broker si trader de peste 12 ani iar in prezent lucreaza la societatea de brokeraj IFB Finwest.
Brokerul crede ca bursa nu este foarte bine inteleasa inca in tara noastra. Piata de capital poate oferi finantare rapida si fara costuri mari, publicitate si transparenta. Solutia ar putea veni din partea autoritatilor, care daca vor acorda o incredere mai mare si vor veni cu privatizari prin piata de capital, vor putea fi atrasi si alti antreprenori.

Chisu recomanda cititorilor Wall-Street investitii precaute, in emitenti siguri si cu potential pe termen lung, fara sa uite o regula importanta a pietelor de capital: nu se investesc bani imprumutati.


Codrin Cobrea: O suma initiala de 5000 RON este considerata mica sau mare pentru cineva care vrea sa investeasca pentru prima data la bursa?

Mihai Chisu: Suma pe care o plasati la bursa trebuie sa va ofere si satisfactie si siguranta. Din acest motiv, investitiilor la bursa trebuie sa alocati o parte din disponibilitatile dumneavoastra plecand de la o abordare procentuala. Cat anume procentual doriti sa investiti, hotarati in asa fel incat sa va simtiti confortabil. Luati in calcul si posibilitatea de a diversifica pozitiile dumneavoastra pe mai multe ramuri de activitate si companii, si veti descoperi daca suma de 5.000 se incadreaza in planurile dumneavoastra. Altfel, suma de 5.000 ron este acceptata de societatile de brokeraj ca suma initiala.

Codrin Cobrea: Daca vreau sa investesc aceasta suma si nu stiu nimic despre cum se tranzactioneaza la bursa, ce ma sfatuiti sa fac?

Mihai Chisu: Primul pas ar fi acela de a contacta un broker. Acesta va va sfatui catre ce sa va orientati pentru a incepe sa cunoasteti cateva elemente ce stau la baza pregatirii dumneavoastre investitionale. Nu este greu, trebuie doar sa doriti sa va dedicati putin timp, dar remuneratiile pot fi considerabile, investitiile la bursa aducand profituri medii de peste 50 % in ultimii ani, si uneori dublari – triplari ale investitiilor.

Voicu Silviu Constantin: Se merita ca sa iau un credit de 10 000 de euro, pentru nevoi personale fara ipoteca, pe o perioada de 10 ani, cel putin, si cu acesti bani sa investesc pe bursa pe putin aceaiasi perioada? Credeti ca imi voi scoate atat creditul dar voi si castiga ceva?

Mihai Chisu: O regula intalnita in orice carte despre bursa spune sa nu folositi bani imprumutati la bursa. Motivul: veti face plasamente cu o incarcatura emotionala suplimentara .
Pe de alta parte, daca stapaniti foarte bine acest domeniu si luati in calcul emergenta pietei romanesti care naste multe oportunitati, cred ca veti avea un profit substantial daca faceti niste investitii precaute, investind in bluechipsuri.

Voicu Silviu Constantin: Ce portofoliu de actiuni in afara de Sif-uri si banci ar merita sa faca parte din portofoliu meu?

Mihai Chisu: Cand faceti o investitie trebuie sa luati in calcul cel putin 3 elemente: siguranta, bonitate si lichiditate. Veti alege actiuni sigure, bune ca perspective , relativ usor de anticipat si nu in ultimul rand lichide pentru a putea iesi din ele cand doriti. Plecand de la aceste criterii va puteti alege companiile pe care le doriti. Bancile si sifurile intrunesc toate aceste criterii cu siguranta si din acest motiv sunt si cele mai apreciate. Dar cele mai mari castiguri le aduc acele companii mai putin vizibile, dar comporta si cel mai mare grad de risc.

Pentru un portofoliu pe termen mediu lung as alege si actiuni din domeniul petrolier si farmaceutic, cat si din cel al utilitatilor.

Paula Alexandrescu: Piata de capital romaneasca are nevoie de emitenti noi si puternici iar acestia asteapta dezvoltarea bursei pentru a se lista. Cand si cum se va iesi din acest cerc vicios?

Mihai Chisu: Intradevar este un cerc vicios. Managerii vor sa vada exemple de success , dar chiar ei pot deveni acele exemple. Rolul bursei nu este inteles pe deplin.Pentru companii bursa are un rol de finantare, ieftin si rapid o data fiind prezent la cota. Mai primesti gratuit si publicitate.

Dar acest obiectiv pare sa patrunda din ce in ce mai mult in lista de prioritati, anul acesta consemnand deja 3 oferte publice initiale .

Totusi imi mentin parerea ca daca statul roman ar gasi in bursa un corespondent pentru privatizarile pe care doreste sa le faca si daca ministrii vor face pasul de la declaratii la fapte, bursa ar putea atrage numerosi alti antreprenori. Vedem de cat succes s-au bucurat privatizarile statului: Transelectrica si Transgaz, din pacate foarte putine ca numar.

Radu Besnea : Care sunt perspectivele pentru bursa pana la sfarsitul anului?

Mihai Chisu: Asteptam ca realitatile macroeconomice sa se reflecte in evolutia pietei. Cu cat vom demonstra ca suntem mai buni si de viitor, cu atat mai repede vor reintra fondurile straine. Piata romaneasca este dominata de acesti bani straini, trendurile ascendente sunt create de intrarile lor. Luna mai a fost una promitatoare din acest punct de vedere, cu intrari mai mari de capital strain si o dinamica pozitiva.

Lucia Andreea Popovici: Cum va reactiona piata cand fondurile de pensii vor intra pe bursa?

Mihai Chisu: Aceste fonduri au intrat deja. Deoarece fondurile de pensii sunt la inceput de drum si sumele de care dispun sunt relative mici, impactul lor pe bursa nu se va resimti intr-o maniera covarsitoare intr-o prima faza. Dar sunt convins ca aceste fonduri vor deveni niste participanti de calibru in urmatorii ani pe masura ce achizitiile lor pe bursa vor cantari din ce in ce mai mult.

Andrei Anghelescu: Sunt pe punctul de a absolvi ASE-ul si meseria de broker mi se pare interesanta. Ce anume trebuie sa fac ca sa devin broker?

Mihai Chisu: Este o meserie care se invata foarte mult din exercitiul practic. Cu siguranta trebuie sa fii o persoana convingatoare, sa ai un spirit analitic si sa fii pregatit sa dedici mult timp acestei meserii. Daca reusesti, vei fi multumit, este o meserie care te va remunera pe masura.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Live »


Setari Cookie-uri