Paul Brendea are o experinta de 8 ani in cadrul Departamentului de Analiza al casei de brokeraj Prime Transaction. Specialistul este de parere ca piata de capital este foarte dinamica, iar cine lucreaza in acest domeniu se intalneste zilnic cu lucruri noi.
Cine vrea sa investeasca acum pentru urmatorii 3-4 ani se poate gandi la intrarea in piata in momentele de panica, crede Brendea, mizand pe vanzarea pe revenire si reintrarea ulterior, la urmatorul val de scaderi.

Analistul considera ca sectorul societatilor de investitii financiare (SIF), care a pierdut de la inceputul anului circa 70% pe fondul crizei financiare ce afecteaza bursele in mod direct, va avea nevoie de peste doi ani pentru a reajunge la maximele inregistrate in iulie 2007.

Brendea le recomanda celor care doresc sa intre in acest moment in piata de capital romaneasca sa fie prudenti si sa fie foarte constienti de riscuri.

Paul Brendea a raspuns intrebarilor adresate de cititorii nostri, in cadrul sectiunii Live Wall-Street.

Boitor Gheorghe: Am cumparat in lunile noiembrie-decembrie 2007 actiuni la TLV si BRD aproape de 5 lei. La cursul actual, ce imi recomandati - vanzare sau asteptare? Alte disponibilitati nu mai am sa cumpar la cursurile actuale.

Paul Brendea: Dupa calcule primare, tinand cont si de majorarile de capital de la TLV care au avut data de inregistrare in 2008, pierderea dumneavoastra probabil ca se situeaza in jur de 50%. Nu sunteti singurul intr-o astfel de situatie, in general aceasta este pierderea minima inregistrata de investitorii care au ramas pe actiuni. Perioada actuala este dominata de incertitudine, volatilitatile sunt ridicate, riscurile pe masura, iar logica a disparut, inlocuita fiind de panica sau lacomie.

Daca aveti un apetit ridicat pentru risc, o posibila strategie este vanzarea totala dupa o revenire mai puternica a pietei si reintrarea la cumparare dupa o faza de vanzari in panica, astfel incat sa porniti de la o noua baza (fiindca de preturile din iulie 2007 trebuie sa uitati, cel putin pana in 2010).

Insa in aceasta strategie e obligatoriu sa folositi stop-loss. Dar daca vin cateva zile cu piata fara bid, cum au mai fost in octombrie? Vedeti, astea sunt necunoscutele care fac riscanta vanzarea de actiuni si reintrarea la cumparare, in actualul context.

Iliescu Gabriel: Va rog sa imi spuneti care este parerea dumneavoastra referitoare la evolutia SIF2 in viitor? Cand credeti ca va depasi maximul istoric?

Paul Brendea: Pentru a ajunge la acele valori maxime din 24 iulie 2007, SIF-urile ar trebui sa creasca in medie cu 444%, adica de peste 5 ori. O asemenea performanta a avut sectorul SIF in perioada ianuarie 2005 – iulie 2007, cu alte cuvinte cu asa o amploare au crescut SIF-urile din anul in care au inceput cresterile puternice la BVB si pana in momentul de maxim. Insa care erau conditiile atunci si care sunt acum? Nu trecusera noua luni de cand Romania intrase in clubul NATO, mai tarziu a inceput sa se vorbeasca de ridicarea pragului maxim de detinere, apoi a venit saga privatizarii BCR.

In acea perioada au inceput sa intre fondurile straine de investitii in Romania… totul era bine pe vremea aceea, bursa era asaltata de vesti bune. Scaderile nu depaseau stadiul de corectie, dupa care cresterile reincepeau. Acum, nici nu mai poate fi vorba de acea atmosfera in piata.

Singurul eveniment care poate fi identificat in viitorul apropiat este rezolvarea intr-un fel sau altul a problemei BCR. Nu m-ar mira nici o noua ridicare a pragului la SIF-uri, insa asta e doar o supozitie, in timp ce prezenta efectelor crizei financiare sunt certe. Date fiind conditiile actuale, nu vad o reatingere a acelor maxime in urmatorii 2 ani.

Marius Racasan: Cum este posibil ca unele companii care au inregistrat cresteri spectaculoase ale tuturor indicatorilor in 2008 vs 2007, cum ar fi cifra de afaceri, profit net, active operationale etc., sa fi pierdut foarte mult din pretul acitunilor de la inceputul anului? Exemplu: cazul Bancii Transilvania.

Paul Brendea: Romania nu e singura tara unde la bursa se tranzactioneaza actiuni cu indicatori P/E si P/B extrem de atractivi. Este o faza a ciclului bursier in care nu mai conteaza reperele fundamentale, in care se tranzactioneaza mai mult increderea. Si tocmai increderea a fost puternic zdruncinata acum, cand s-a constientizat rapiditatea cu care pot sa cada colosi financiari, cand s-a vazut ca, in cazul unor mari companii financiare activele detinute au fost evaluate dupa niste criterii care nu tineau cont de conditiile de piata (s-au volatilizat peste noapte valori extraordinar de mari). Evident, emotiile sunt cele care ii ghideaza acum pe investitori. Am vazut actiuni la P/E de 5 (foarte atractiv in 2007), dar care au ajuns la un P/E de 3 in urma scaderii cotatiei… si nu s-au oprit aici.

Marius Racasan: Ca investitor actual pe piata de capital consider ca atat pe termen scurt, cat si mediu si lung piata de capita romaneasca va avea foarte mult de suferit prin neincrederea romanilor in acest instrument de crestere a banilor proprii. Cred ca foarte multi romani, in urma pierderilor suferite in anul 2008 pe piata de capital, se vor orienta spre alte modalitati de acumulare de capital. Ce parere aveti despre situatia actuala si care sunt previziunile dumneavoastra in ceea ce priveste evolutia pietei de capital din Romania?

Paul Brendea: In aparenta asa este. Pe termen scurt, neincrederea este evidenta, dar pe termen lung aceasta se poate recastiga foarte rapid. Imaginati-va trei luni de cresteri continue la bursa, in urma carora toti indicii urca in medie cu 50%. Eu cred ca investitorii isi vor recapata increderea inca dupa primele doua saptamani.

Vorbiti de alte modalitati de acumulare de capital in aceasta perioada. Care sunt acestea? Piata imobiliara, piata valutara, piata monetara? Cine investeste acum pe piata imobiliara ar trebui sa arunce o privire pe perioada ianuarie 2008 la bursa, atunci se inregistrau scaderi de circa 30% fata de maximele istorice, deprecieri similare cu cele de acum in imobiliare. Si, dupa cum bine stim, la Bursa scaderea nu s-a oprit in ianuarie. Piata valutara este si ea extrem de volatila in aceasta perioada.

Probabil, o metoda buna de protejare este pastrarea lichiditatilor in moneda nationala, dar asta nu se mai numeste acumulare de capital. Si nu ne protejeaza de cresterea inflatiei.

Mircea Ilie: Care este scenariul dumneavostra pentru sfarsitul de an privind evolutia BVB? SIF-urile au ajuns la un nivel cu 80 de procente mai jos fata de maximul istoric din iulie 2007. Ce se va intampla daca vom asista la o scadere de 100%? Este posibil acest lucru?

Paul Brendea: Pentru perioada imediat urmatoare ma astept la volatilitati mari. E o perioada in care se intampla evenimente greu previzibile, se anunta planuri peste planuri de salvare si, pe deasupra, mai vin si rezultatele financiare pe trimestrul al treilea.

Ma astept la alternanta vestilor bune cu cele rele si, cum pietele reactioneaza la vesti mai mult decat la datele fundamentale, dintii de ferastrau sunt previzibili. In legatura cu scaderea de 100%, asa ceva este imposibil. Pretul unei actiuni scade cu 100% daca devine 0 lei, ceea ce este imposibil. Dar o scadere de 80% este suficienta pentru a da dureri de cap investitorilor si brokerilor.

Suntem in perioada in care se creaza noi baze, investitorii trebuie sa uite de preturile din iulie 2007 si sa-si construiasca strategii mai complexe decat clasicul buy&hold, care, ce-i drept, a permis acumularea unor profituri consistente in ultimii 4 ani. Ar fi pacat sa nu se foloseasca experienta traita in 2008 si sa se repete greselile din trecut.

Adriana Oancea: Ati mai incuraja romanii sa investeasca in Bursa de Valori Bucuresti? Care ar fi motivele pentru care un roman si-ar mai plasa banii pe bursa in situatia din prezent?

Paul Brendea: Sigur ca as incuraja lumea sa vina in piata. Pentru speculatori, ceea ce se intampla acum este mana cereasca, la volatilitatile din acest moment. In ceea ce priveste investitorii pe termen lung, preturile sunt atractive. Insa fara acel buy&hold clasic. Cine vrea sa investeasca acum pentru urmatorii 3-4 ani se poate gandi la intrarea in piata in momentele de panica, vanzarea pe revenire si reintrarea ulterior, la urmatorul val de scaderi.

In conditiile in care piata ramane volatila pentru o buna perioada, strategia asta poate duce la acumularea unor profituri concomitent cu alcatuirea unui portofoliu de actiuni la preturi mici. Cu toate acestea insa, investitorilor cu un apetit mai redus fata de risc nu le-as recomanda sa intre in piata in perioada actuala, ci asteptarea revenirii normalitatii pe burse.

Anonim: O sa mai aiba investitorii straini curajul sa isi plaseze bani pe bursa noastra?


Paul Brendea: Cred ca intr-o buna masura investitorii straini sunt cei care au dus bursa in sus in perioada 2004-2007 si tot ei au dat startul scaderilor in toamna anului trecut. Eu pot sa va intreb la randul meu: o sa mai aiba investitorul din orice tara curajul sa-si plaseze banii pe bursa americana, germana, engleza sau japoneza? Criza este universala, nu-l priveste doar pe investitorul strain sau doar bursa romaneasca. Evident, cand va trece acest val de neincredere, banii se vor intoarce pe burse, si nu vad de ce bursa romaneasca ar fi ocolita.

Ionescu Abel: Care este deosebirea dintre actiunile materializate si actiunile dematerializate?

Paul Brendea: Actiunile materializate sunt cele imprimate pe suport fizic (hartie), cele dematerializate sunt sub forma unui inscris in cont. Asta spune teoria. Ca exemplu, diferenta e aceeasi ca cea dintre bancnote si contul de card (sau orice cont curent).

In Romania, din vremea regalitatii circulau numai actiuni materializate (sunt cele pe care le mai vedeti in targurile de vechituri), care erau nominale sau la purtator. In prezent se tranzactioneaza numai actiuni dematerializate. In urma Programului de Privatizare in Masa au fost emise acele “cupoane” care pot fi asimilate unor titluri de valoare materializate si nominale. Dar actiunile inscrise pe acele cupoane nu se pot vinde decat prin sistemul de tranzactionare al bursei, astfel incat ele se transforma in actiuni dematerializate, iar cuponul in sine isi pierde valoarea.

Cristian Tozaru: Ce actiuni recomandati unui investitor care ar dori sa intre in acest moment in piata?

Paul Brendea: Ii recomand in primul rand prudenta, rabdare si, poate cel mai important, sa fie foarte constient de riscurile existente in acest moment. Atunci cand trendul de crestere va reveni pe bursa, oricand va avea loc asta, primii bani se vor indrepta spre actiunile care au indicatori buni de evaluare, pozitie buna in sectorul lor de activitate, perspective bune ale sectorului.

Cred ca atunci vor cantari mult indicatorii de evaluare, fiindca toata lumea o sa vrea actiuni, iar cele cu multiplicatori atractivi vor fi primele cautate.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Live »


Setari Cookie-uri