Istorie, felicitari, strangeri de maini si salutari, asa a aratat finalul saptamanii trecute in randul politicienilor si specialistilor financiari-bancari din Romania, bucurosi, pe buna dreptate, de ceea ce poate sa fie considerat cel mai important eveniment pentru Bursa de Valori Bucuresti (BVB) de la reinfiintarea din 1995: promovarea la statutul de piata emergenta. Totusi, in urma valului de fericire, raman cifrele reci ale bursei romanesti, mediocre, in cel mai bun caz, si care cu greu pot explica decizia ingaduitoare a britanicilor de la FTSE.

Bursa de Valori Bucuresti si-a setat obiectivul de promovare la statutul de piata emergenta cu aproape 10 ani in urma. De-a lungul timpului, piata a inregistrat progrese reale in privinta infrastructurii de piata, a legislatiei, si in general a conditiilor oferite investitorilor.

Extrem de pozitiva pentru piata de capital romaneasca, decizia FTSE Russell vine insa in contextul in care reprezentantii agentiei cerusera anterior, in mod clar, cresterea valorii tranzactiilor realizate pe bursa, in vederea sustinerii unor “investitii globale considerabile”.

Anul acesta, Bursa de Valori Bucuresti a inregistrat o valoare totala a tranzactiilor (toate instrumentele financiare) in medie de 40,9 mil. lei/zi. Pentru comparatie, in intervalul similar din 2018 (3 ianuarie – 26 septembrie), lichiditatea medie a fost de 41,3 mil. lei /zi, ceea ce inseamna ca in 2019, anul in care FTSE a anuntat promovarea, rulajele au scazut cu 0,9%.

Chiar si privind mai in urma, valoarea tranzactiilor nu a realizat niciun salt spectaculos, osciland mai degraba in jurul valorii de 40 mil. lei (vezi tabelul).

Perioada Lichiditate medie zilnica BVB
2019 (3 ian – 26 sept ) 40,9 mil. lei
2018 (3 ian – 26 sept ) 41,3 mil. lei
2018 46 mil. lei
2017 47,7 mil. lei
2016 36,4 mil. lei

Evident valoarea tranzactionata la BVB se mentine de ceva timp intr-un interval mai degraba modest, insa suficient, se pare, pentru promovare. In practica FTSE se uita punctual la fiecare emitent, astfel incat am atins nivelul de 3 emitenti pentru a indeplini criteriul de lichiditate”, a declarat Alin Brendea, director general adjunct al casei de brokeraj Prime Transaction.

Cele trei companii la care brokerul face referire sunt Romgaz (SNG), Banca Transilvania (TLV) si BRD. Acestea au fost incluse de FTSE in indicii sai, astfel incat Romania a ajuns sa aiba minimul necesar promovarii la statutul de piata emergenta. Totusi, nici actiunile celor trei companii nu s-au remarcat puternic in ultimii, fapt evidentiat din nou, de cifre (vezi tabelul).

Compania Valoare tranzactii 2019 (3 ian - 26 sept) Valoare tranzactii 2018 (3 ian - 26 sept) Valoare tranzactii 2018 Valoare tranzactii 2017
Romgaz 583.431.000 754.720.000 1.015.862.000 914.859.000
Banca Transilvania 1.912.954.295 1.203.397.000 1.968.827.000 1.472.880.000
BRD 901.383.000 883.072.000 1.155.850.000 881.420.000

Toate sumele exprimate in lei

Argumentul CEO-ului BVB, Adrian Tanase, este ca valoarea tranzactiilor cu actiuni este cea care a crescut si care, in final, ar fi dus la promovare.

“Lichiditatea a fost imbunatatita: valoarea medie zilnica de tranzactionare pe segmentul de actiuni este mai mare decat anul trecut. Am facut tot ce s-a putut face in acest timp extrem de scurt pentru a indeplini toate criteriile necesare acestui upgrade”, a declarat Adrian Tanase.

Seful bursei nu se inseala, insa cresterea cu nici 3% a valorii medie a tranzactiilor facute cu actiuni indica mai degraba o promovare fortata a pietei romanesti. (vezi tabelul)

“La nivelul intregii piete de capital, viteza de rotatie a tranzactiilor (unul dintre principalii indicatori de lichiditate) a scazut de la 4.9x in ianuarie-august 2018, la 4.1x in ianuarie-august 2019, in timp ce viteza de rotatie a tranzactiilor efectuate pe segmentul de actiuni s-a imbunatatit de la 3.9x in perioada ianuarie-august 2018, la 4x in perioada ianuarie—august 2019”, remarca Nicolae Luca Cristian, analist in cadrul casei de brokeraj Tradeville, care vine astfel in sustinerea ideii ca, “pe hartie”, BVB avea argumente in favoarea indeplinirii criteriului de lichiditate.

Si totusi, care sunt avantajele promovarii?

Unul dintre cele mai importante efecte pozitive ale intrarii BVB in liga pietelor emergente este reprezentat includerea pietei intr-o zona bursiera de calitate crescuta, considera Alin Brendea.

Piata locala isi va putea „vinde” marfa intr-o locatie mai buna, catre clienti mai potenti financiar. Evident va depinde de stiinta de a vinde si de cantitatea de marfa pe care o avem pentru a beneficia cu adevarat de acest upgrade. Piata romaneasca ajunge la nivelul la care nu mai poate fi ignorata, insa acest lucru nu este, in sine, suficient pentru a vedea infuzii majore de capital si interes pentru actiunile locale.

- Alin Brendea, director general adjunct, Prime Transaction

De cealalta parte, CEO-ul Bursei de Valori Bucuresti spera ca managerii companiilor private si de stat nu se vor mai speria atunci cand vine vorba despre posibilitatea listarii.

Imi doresc ca noul statut sa deschida ochii cat mai multor manageri din companiile private si de stat si sa priveasca bursa ca pe un mediu eficient prin care isi pot finanta dezvoltarea afacerilor.

- Adrian Tanase, CEO Bursa de Valori Bucuresti

Banii care vor veni pe bursa ramane insa principalul avantaj palpabil al promovarii BVB, chiar daca efectele sunt asteptate mai degraba pe termen lung.

Vom vedea si o crestere a lichiditatii pe BVB dupa acest anunt, insa nu imediat. Investitorii institutionali vor trebui sa isi recalibreze portofoliile in urmatoarele 12 luni.

- Cristian Agalopol, head of capital markets pentru Europa Centrala si de Est in cadrul Citi

BVB si brokerii nu ar trebui sa se astepte la o ploaie cu bani. In cel mai fericit caz, cateva sute de milioane de dolari

O buna parte din marile fonduri de investitii internationale, cu focus pe pietele emergente, investesc pasiv, adica plasamentele sunt realizate urmarind componenta unor indici recunoscuti la nivel global, precum cei stabiliti de FTSE. Includerea Romaniei in acesti indici ar duce automat la indreptarea unor fluxuri de capital de ordinul zecilor sau sutelor de milioane de euro catre piata locala.

Anul trecut, analistii casei de brokeraj Wood&Co., au analizat o promovare similara a pietei de capital din Pakistan (promovata la statutul de emerging market de catre MSCI – o agentie care are un cuvant mult mai greu de spus decat FTSE in privinta felului in care sunt directionate fluxurile internationale de capital).

In septembrie anul trecut, Pakistan avea o pondere de 0,07% in cadrul Indicelui MSCI Global EM. Pentru comparatie, anuntul din prezent al FTSE prevede ca Romania va avea o pondere de 0,085% in indicele FTSE Emerging (Large/Mid).

“Daca Romania este promovata, piata locala ar trebui sa inregistreze intrari de bani cel putin din partea fondurilor pasive de investitii. Estimarea noastra este ca piata de capital romaneasca ar inregistra intrari de aproximativ 200 mil. dolari, in cazul unei promovari din partea MSCI. Daca vorbim de o promovare din partea FTSE, cifra s-ar imparti la 2,5 (80 mil. dolari)”, declara pentru wall-street.ro, la acea data, Pawel Wieprzowski, equity strategist in cadrul Wood&Co.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri