Guvernul vrea sa acorde sase licente de televiziune digitala terestra, din care una va trebui sa asigure o acoperire de 60% din populatie si 50% din teritoriu pana la 31 martie 2012, potrivit unui proiect de act normativ elaborat de Ministerul Comunicatiilor si citat de Mediafax.
"Un multiplex (Multiplexul 1 - licenta) va fi acordat cu obligatia ca pe acesta sa se retransmita programele TV publice nationale, free to air si cu obligatii de acoperire in teritoriu si populatie. Acest multiplex va functiona simultan cu serviciile analogice de televiziune terestra pe durata perioadei de tranzitie care se va incheia la 1 ianuarie 2013", se precizeaza in proiectul de HG pentru adoptarea strategiei privind tranzitia de la TV analogica la cea digitala.

Celelalte cinci licente vor fi acordate prin selectie competitiva organizata de Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM), cu posibilitatea de furnizare a serviciilor comerciale de retransmisie a posturilor de televiziune.

Astfel, un multiplex va fi acordat inainte de 1 ianuarie 2013, urmatoarele trei dupa 1 ianuarie 2013, iar ultimul dupa 17 iunie 2015, odata cu incetarea completa a emisiilor de televiziune analogice, se precizeaza in proiectul de act normativ.

"Multiplexul nr. 1 va trebui sa asigure pana la 1 ianuarie 2013, data stabilita pentru finalizarea procesului de tranzitie la televiunea digitala, o acoperire pentru programele de televiziune nationale publice de minimum 80% din populatie si 70% din teritoriu, iar pana la 31 decembrie 2014, o acoperire de 90% din populatie si 80% din teritoriu", se spune in document.

Multiplexele vor fi acordate astfel incat sa permita transmisia/retransmisia a cel putin sapte posturi de televiziune in standardul normal de definitie (standard definition - SD) sau a unei combinatii de posturi SD, High Definition (HD - inalta definitie), precum si a unor servicii multimedia, in format MPEG4.

In cazul in care raman disponibile multiplexe regionale/locale in urma procesului de tranzitie, acestea vor fi acordate prin procedura de selectie competitiva organizata de ANCOM. Potrivit documentului, de la 1 ianuarie 2012, va fi lansata o campanie de informare si mediatizare a procesului de tranzitie la televiunea digitala.

Aproape 17% din gospodariile din Romania receptioneaza programele TV in format analogic, se precizeaza in nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

"O parte se va indrepta catre medii existente (cablu TV, DTH - televiziune prin satelit), dar cea mai mare parte a acestora vor depinde de lansarea serviciilor de televiziune digitala terestra (Digital Video Broadcasting-Terrestrial - DVB-T)", se spune in nota de fundamentare.

Transmisia digitala terestra a programelor TV consta in digitizarea si comprimarea informatiei in format MPEG-2 sau MPEG-4. In acest fel, in cadrul unui canal TV de 8 MHz (cat este alocat in banda UHF unui program analogic), se pot transmite pana la opt programe TV, structurate intr-un multiplex digital.
Calitatea transmisiei este superioara in comparatie cu cele actuale, pemitand formate 3/4, 16/9 sau HD. Semnalul este captat cu ajutorul unei antene UHF. Receptorul de televiziune digitala terestra poate fi un decodor incorporat in televizor sau un echipament de sine statato (set-top box).

Formatul digital de receptionare a programelor TV permite vizionarea canalelor pay per view, respectiv vizionarea la cerere a unor filme sau evenimente programate si plata numai a acestor servicii.
In august 2010, prin HG 833/2010, Executivul a decis sa amane cu trei ani, pana la 1 ianuarie 2015, data incetarii transmisiei analogice de televiziune, decizia fiind justificata prin scutirea cetatenilor de a-si achizitiona noi echipamente in perioada de criza si asigurarea unui termen rezonabil de adaptare pentru operatori.

Aceasta hotarare a fost luata de Guvern, desi Romania se angajase in fata Uniunii Europene sa finalizeze procesul de tranzitie la televiziunea digitala terestra pana la 1 ianuarie 2012.
Adoptarea HG 833/2010 a facut ANCOM sa anuleze licitatia pe care o demarase pentru a acorda primele doua licente de TV digitala (multiplexe).

Totodata, ANCOM a restituit celor sapte companii interesate de operarea primelor doua licente de televiziune digitala sumele pentru caietele de sarcini, achitate in cadrul licitatiei.

Caietele de sarcini pentru cele doua licente de TV digitala fusesera achizitionate de RCS&RDS, Romtelecom, TDF SAS, Societatea Nationala de Radiocomunicatii, Media Sat, Österreichische Rundfunksender GmbH&Co KG si General Satellite Sofia.

ANCOM este institutia care protejeaza interesele utilizatorilor de comunicatii din Romania, prin promovarea concurentei, administrarea resurselor limitate si incurajarea investitiilor eficiente in infrastructura.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri