Atunci cand doua persoane cu convingeri diametral opuse si cu ambitii puternice se ciocnesc, lucrurile pot scapa de sub control. Atunci cand aceste doua persoane au insa si puteri de decizie si functii de conducere, lucrurile pot degenera in, sa nu ne ascundem dupa cuvinte frumoase, “balacareli” in pur stil Carpato-Danubian. Din pacate, hotararile catorva persoane din CNA ar putea afecta insasi libertatea de exprimare pe Internetul romanesc.

In centrul atentie se afla Laura Georgescu, presedintele Consiliului National al Audiovizualului si Narcisa Iorga, membru al CNA. Cele doua persoane cu putere de decizie au convingeri complet diferite si acest lucru este, poate, prea vizibil.

Totul a inceput cu o propunere a Laurei Georgescu de a reglementa, “pentru inceput minimal”, spatiul virtual, prin intrarea continutului de pe Internet sub controlul CNA. Scopul declarat de presedintele Consiliului? Acela “de a proteja minorii de posibile abuzuri”.

Inainte de a judeca aceasta (considerata de multi) ineptie (ajungem si acolo), este de remarcat vehementa cu care Narcisa Iorga condamna si “taie in carne vie” atat declaratia sefei CNA cat insasi capacitatea ei de a conduce Consiliul. Mai mult, Iorga, membra in CNA, spune ca institutia din care face parte “este incapabila sa serveasca interesul public”! Este ca si cum executivul unei companii private de importanta foarte ridicata ar scrie pe blogul personal “stiti, compania mea este incapabila sa va poata servi”. Numai mie mi se pare o reactie anormala? Atunci, doamnelor si domnilor din CNA, daca tot sunteti incapabili sa serviti interesul public si recunoasteti public acest lucru, de ce mai existati? De ce mai sunteti platiti?

(screenshot de pe pagina Narcisei Iorga)

Disensiunile fatise si vehemente dintre unii membri CNA nu au cum sa faca bine mediului. Evident, este absolut normal si chiar sanatos sa existe pareri diferite in cadrul unei companii sau consiliu, dar poate ar trebui mai multa atentie la felul in care sunt subliniate acestea. Pana acum, din exterior, CNA pare un organism incapabil sa isi rezolve problemele interne. Si atunci, cum sa poata sa reglementeze televiziunile, radiourile si, dupa cum propune Georgescu, Internetul?

Reglementarea Internetului de catre CNA? Intai sa se faca ordine in TV!

Am spus anterior ca propunerea sefei CNA de a reglementa Internetul este cel putin indoielnica, argumentele fiind oferite de doua persoane active in piata de media – Iulian Comanescu, persoana cu “state vechi”in zona de media, presa si continut premium, Petrisor Obae, editor al publicatiei media PaginaDeMedia.ro si Ioana Anescu, managing director IAB Romania.

“In momentul in care s-ar da o lege, implicarea CNA ar fi legala. Nu avem legea in momentul de fata, iar daca ar exista, nu stiu cum ar fi in stare CNA-ul sa se ocupe si de online, cat timp nu ajunge nici macar la televiziuni si radiouri locale, unde e o jungla politica”, incepe argumentatia Iulian Comanescu.

Nu avem legea in momentul de fata, iar daca ar exista, nu stiu cum ar fi in stare CNA-ul sa se ocupe si de online - Comanescu I.

El admite ca au loc dezbateri pe subiectul reglementarii online-ului si in Anglia sau Franta, dar “eu sunt partizanul unor reglementari mai laxe sau al autoreglementarii, cred mai degraba ca parintii ar trebui sa-si ghideze copiii pe Internet, la fel cum ar trebui s-o faca, si n-o fac, in fata televizorului. Sistemele de rating sunt mai putin eficiente, uitati-va la ce mizerii sunt pe canalele de copii, care se conformeaza regulilor. Or, daca ne-apucam sa inasprim regulile, ramanem numai cu Trinitas si Sorin Burtea pe TVR”, continua el, nu lipsit de umor.

Comanescu remarca de asemenea disensiunile dintre cele doua membre CNA dar si faptul ca propunerile sefei organismului de reglementare sunt lipsite de baza – reglementarea legala.

“Ca sa ajungem la abuzuri, ar trebui ca mai intai sa ajungem la reglementare. Or in momentul de fata stim ceea ce stim numai din niste acuzatii ale Narcisei Iorga, o membra a CNA foarte vocala, care se afla de cealalta parte a baricadei politice cu presedintele CNA, Laura Georgescu. Ar trebui sa vedem daca exista intentii serioase in CNA intai”.

1. Credeti ca CNA ar trebui sa reglementeze Internetul?


“Presupunand ca vom avea o astfel de reglementare, nu cred ca vor exista abuzuri politice in sensul clasic, in interiorul sistemului partizan sa zicem. Dar complicatiile care vor decurge din reglementare vor descuraja destui simpli cetateni sa-si exprime convingerile pe Internet, deci am putea asista la o reducere a pluralismului de opinii si aici. Daca ne uitam la televizor, vedem ca existenta unui CNA se traduce intr-o reprezentare mizerabila a curentelor de opinie din societate. In zona politica, aproape toate televiziunile zise «de stiri» sunt controlate de cate-un personaj conectat cu mediile partizane, fie ca e vorba de fondatori de partid, senatori ai altui partid sau consultanti politici ai celui de-al treilea partid, care finanteaza prin contracte de publicitate. Nu stiu daca Ofcom-ul britanic sau CSA-ul frantuzesc ar putea rezolva aceasta situatie, dar pe mine asta ma preocupa, nu stridentele de limbaj sau alte detalii”, incheie Comanescu.

Petrisor Obae remarca de asemenea lipsa de legalitate a afirmatiilor sefei CNA (un lucru ingrijorator, de altfel).

“Din punct de vedere legal, implicarea CNA-ului este imposibila, lucru de care este constienta si Laura Georgescu. Consiliul National al Audiovizualului are competente pe audiovizualul clasic, conform legii. In primul rand, audiovizualul si Internetul sunt spatii de exprimare complet diferite. Posturile de radio si de televiziune utilizeaza resurse precum frecventele, unde este nevoie de un organism precum CNA care sa asigure corecta distribuire a lor si respectarea unor legi (Atentie! In interesul public), in exploatarea acestora. Nu este cazul pentru online”, explica Obae.

O suprareglementare a mijloacelor de exprimare si un control pe online, mai ales in contextul actual, nu va produce o igienizare, mai spune el.

Citeste si:

    “Intrarea in joc a unui for puternic legat de jocurile politice, de mecanismele statului, cum este Consiliul National al Audiovizualului, ar bulversa si mai mult piata si ar putea afecta libertatea de exprimare. Sta ca exemplu audiovizualul clasic din Romania, pe care actualul CNA il judeca cel putin discutabil, in unele cazuri”, caracterizeaza omul de media.

    “Intr-o societate cu o presa aflata in criza, cu televiziuni controlate de patroni cu legaturi politice, macinate de interese si de goana dupa rating cu orice pret, cu un CNA in care jocurile sunt de multe ori vizibile, pasul pana la cenzura nu este chiar atat de mare”.

    Chiar daca s-ar forma cadrul legal pentru ca CNA sa reglementeze (parti) din Internet, ar mai exista o problema deloc de neglijat, si anume aceea a infrastructurii Internetului, a felului in care este gandit si construit. Domeniile provin din toata lumea, companiile din spatele lor la fel, iar site-urile sunt gazduite de servere de pe toate continentele. “Cum s-ar putea aplica dispozitiile unui CNA «atotputernic», astfel incat toti sa beneficieze de o «judecata» corecta?”, se intreaba, retoric, Obae.

    Citeste si:

      Ioana Anescu de la IAB Romania considera ca, in absenta unui cadru legal, declaratiile sefei CNA sunt lipsite de substanta.

      "E legala in masura in care legea dupa care functioneaza CNA le-ar permite sa reglementeze continutul online. Daca legea nu prevede nimic despre mediul online, atunci e ilegala. Nu cred ca CNA s-ar implica in ceva dincolo de legea care-i guverneaza, insa e posibil sa isi doreasca sa isi extinda aria de reglementare si asupra continutului online (continut propriu-zis+publicitate), fapt pentru care trebuie sa existe o initiativa legala in acest sens, o discutie publica si apoi o lege votata in Parlament. Putin probabil sa se intample asa ceva in contextul in care o initiativa de genul asta ar trebui sa fie fezabila in contextul UE, unde nu se pune problema de asa ceva la ora actuala, si nici o alta tara membra UE nu are in acest moment vreo reglementare asupra continutului si publicitatii online. Singurele domenii in care Comisia Europeana a introdus reglementari sunt e-Privacy (Directiva e-Privacy sau Legea Cookie-urilor)) si Data Protection (noul regulament ajuns in faza finala de mediere intre Parlamentul European si Consiliul Europei)", explica Ioana Anescu.

      Ea spune ca in mare parte in tari cu traditie democratica, initiative de genul acesta nu au avut succes, in timp ce in alte state, precum Turcia, Siria sau China "si-au marcat efectul". Si nu a fost deloc unul pozitiv.

      Sefa CNA nu a raspuns pana la publicarea articolului de fata la intrebarile trimise de wall-street.ro.

      Laura Georgescu contrazice chiar declaratiile colegilor sai

      Faptul ca presedintele CNA a spus ca doreste reglementarea Internetului de catre Consiliu este un non-sens si din prisma faptului ca, anterior, Petre Dinca, consilier in cadrul Serviciului Reglementari al CNA, sublinia pentru Wall-Street.ro ca Internetul este deja reglementat si ca CNA nu ar trebui sa se implice in acest aspect.

      Wall-Street.ro subliniaza (si) cu aceasta ocazie faptul ca nu este normal ca la conducerea unor institutii si consilii de importanta nationala sa existe persoane care sa arunce cu vorbe fara fundament sau care sa loveasca in credibilitatea respectivelor organisme. wall-street.ro va continua sa urmareasca si sa scrie despre aspecte de interes national, pentru a va oferi o perspectiva cat mai corecta si completa.

      Sursa foto: Cactus: Shutterstock

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Alex Goaga
      Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


      Setari Cookie-uri