Un sibian a facut din productia si distributia de ciocolata o adevarata afacere. Societatea Pralin este singurul distribuitor in Romania al firmei belgiene Callebaut, cel mai mare producator de ciocolata la nivel mondial. Ciocolata ajunge in marile hoteluri sau firme din tara, nefiind destinata publicului larg.

Managerul de la Pralin este cunoscut, printre clientii sai fideli, pentru ideile originale pe care le are, fie ca e vorba de cadouri pentru personalitati sau de simboluri pentru diferite evenimente. Anul trecut, de Craciun, ciocolata de la Pralin a ajuns la Cotroceni, sub forma de oameni de zapada cu fulare portocalii. Tot atunci, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a primit o felicitare sub forma unui tablou, realizata in intregime din ciocolata. Anul acesta, de 1 si 8 martie, Pralin a oferit celor interesati casete in forma de flori, umplute cu buze si inimioare realizate din acelasi desert. Noua emisiune monetara in euro a fost si ea o sursa de inspiratie, monedele de ciocolata ajungind extrem de cautate de clientii fideli ai companiei. De Paste, fabrica ofera clientilor puzzle-uri de ciocolata, reprezentind iepurasi, oua rosii de diferite dimensiuni, iepurasi de ciocolata.

Clientela de lux

Citeste si:

Ciocolata produsa la Pralin nu se adreseaza masei largi a consumatorilor individuali. Clientii companiei sint bine situati din punct de vedere financiar. „Clientii sint in general din categoria hotelurilor de lux, a marilor corporatii care doresc sa faca platouri personalizate pentru clientii importanti. De asemenea, o categorie importanta a clientilor nostri o reprezinta bancile cu toate sucursalele lor. Toti clientii importanti mi-au cerut, de Paste, platouri si cadouri personalizate“, mai spune managerul de la Pralin. Florin Balan nu se gindeste, cel putin deocamdata, sa extinda productia si pentru consumatorii individuali. Ingredientele folosite, toate importate din Belgia, sint foarte scumpe, preturile de comercializare sint implicit si ele mari, si investitia initiala nu ar fi, crede managerul, recuperata. „In general, am mers catre clientii dintr-o nisa, cei care stiu ce inseamna ciocolata belgiana. Nu vrem sa ne intersectam cu marii producatori, cei care fac pentru piata larga, vrem sa raminem artizanali“, mai spune Florin Balan. Materia prima vine in exclusivitate din import si trece printr-un proces de prelucrare complex.

Produse pentru toate gusturile

„Avem doua game mari de produse. In primul rind, sint pralinele belgiene, iar apoi sint figurinele cu specific, pentru fiecare eveniment. Am facut pina acum peste 100 de figurine si avem in jur de 70 de sortimente de praline. Reteta este integral belgiana, nu se intervine niciodata in reteta. Daca este vorba despre ciocolata imprimata, cum e cazul puzzle-urilor de Paste, imprimarea se face direct in ciocolata neagra sau alba, in functie de ce ne permite imaginea, ca design. Sintem unicul reprezentant in Romania al partenerului belgian“, adauga Balan.