Editorii au nevoie de noi modalitati de a produce venituri din stirile online, inclusiv modelul traditional bazat pe publicitate, precum si abonarile bazate pe acces, a scris Schmidt intr-un editorial in publicatia Wall Street Journal (WSJ).

"Cu venituri afectate si resurse diminuate, sefii ziarelor aflate in declin cauta vinovati pentru aceste lucruri", a declarat acesta.

"O mare parte din furia executivilor este directionata catre Google, deoarece considera ca motorul de cautare beneficiaza de relatia cu organizatiile media fara a oferi nimic in schimb", a declarat acesta. "Eu cred ca, de fapt, lucrurile stau altfel", a adaugat acesta.

Veniturile din reclamele care apar alaturi de stirile din motorul de cautare Google reprezinta doar o mica parte din venitul total al companiei, a declarat Schmidt.

Dezvoltarea de noi tehnologii care sa atraga cititori si sa ii pastreze pe acestia angajati cat mai mult pe site va fi mai importanta pentru editori, a declarat executivul.

Comentariul lui Schmidt vine dupa ce editorii de stiri au adoptat un ton antagonist impotriva Google si a altor motoare de cautare.

In urma cu o luna, directorul executiv al News Corp, Rupert Murdoch, a amenintat ca va bloca motorul de cautare Google de la accesarea continutului ziarelor sale pe Internet.

La inceputul acestei saptamani, Google a anuntat o schimbare a tehnologiei sale care ar putea permite editorilor sa taxeze accesul online, cum ar fi News Corp, pentru a limita numarul de accesari.

"De asemenea, suntem constienti ca a fost dificil pentru ziare sa obtina profit din continutul online", a declarat Schmidt. "Dar nu cred ca aceasta este singura cauza pentru actualele probleme ale industriei, si, de asemenea, nu exista o singura solutie", a adaugat acesta.

Schmidt a preconizat ca in viitor consumatorii ar putea primi unele articole prin plata unui abonament, in timp ce vizionarea gratuita a altor articole ar putea determina consumatorii sa plateasca un pret mic pentru acces.

Murdoch vrea sa mute articolele din indexul de cautari al Google

Murdoch vrea sa mute articolele din indexul de cautari al Google