Piata de leasing din Romania ar putea ajunge la circa 6 miliarde euro in acest an, in urcare cu 20% fata de anul trecut, sustinuta mai ales de cresterea puternica de pe segmentele de leasing imobiliar, vehicule comerciale si echipamente.
Valoarea bunurilor finantate pe piata romaneasca de leasing a avansat cu 51,59% anul trecut pana la 4,94 miliarde euro, in special datorita intrarii de noi societati, depasind astfel estimarile initiale cu circa 650 milioane euro.

"Consider ca piata romaneasca de leasing va creste cu 20% in acest an", a precizat, citat de NewsIn, directorul general al BCR Leasing, Claudiu Emanuil Stanescu.

El a adaugat ca segmentul imobiliar va fi pe primul loc in ce priveste ritmul de crestere, dar cele mai mari valori de bunuri finantate se vor regasi tot pe segmentul auto, insa acesta din urma tinde sa scada ca pondere in structura pietei.

"Ritmul de crestere pe segmentul de vehicule comerciale va fi de asemenea semnificativ mai mare in acest an comparativ cu 2007", a mai spus Stanescu.

El a mentionat ca acest segment are un mare potential de crestere, explicand ca, numai in primul trimestru al acestui an, BCR Leasing a afisat afaceri de 84 milioane euro comparativ cu valoarea inregistrata pe tot anul trecut, de 102 milioane euro.

"Este clar ca aici va fi o crestere semnificativa, dar trendul nu va mai fi similar celui inregistrat in primul trimestru pentru ca au fost niste elemente care au creat aceasta portita", a mai spus Stanescu, referindu-se la oferta din piata in ce priveste licitatiile.

"Segmentul de vehicule comerciale va ramane un segment vedeta alaturi de real estate", a adaugat Stanescu.

Unicredit Leasing: "Piata auto si-a domolit avantul, iar efectele se vor perpetua si in leasing"

"Piata de leasing va creste si in acest an, dar mult mai temperat comparativ cu anii trecuti. Mizez pe o crestere generala de circa 20%, sustinuta mai ales de finantarile pentru echipamente, camioane si imobiliare", a declarat pentru NewsIn directorul general al Unicredit Leasing, Septimiu Postelnicu.

El a precizat ca "piata auto si-a domolit avantul din anii trecuti si, implicit, efectele se vor perpetua si in leasing".

"Piata de leasing imobiliar a crescut pe seama finantarilor rezidentiale. Exista o nisa de clienti persoane juridice care doresc achizitionarea spatiilor locative pe companii si atunci leasingul devine in mod evident solutia cea mai potrivita", a mai spus Postelnicu.

El a adaugat ca au aparut, de asemenea, si finantari in leasing pentru persoane fizice, dar nu cu o pondere semnificativa.

"Anul 2008 va insemna pentru segmentul de leasing imobiliar o continuare a cresterii mai rapide decat piata de leasing in ansamblu. Ne putem astepta la peste 700 milioane euro la finalul acestui an", a adaugat Postelnicu.

El a precizat ca, pentru 2008, finantarile corporatiste de echipamente, utilaje, camioane si imobiliarele cu scop comercial sau locativ sunt tinta predilecta a UniCredit Leasing in 2008.

Directorul general al OTP Leasing Romania considera, de asemenea, ca piata romaneasca de leasing va creste cu o cincime in acest an, la circa 6 milioane euro.

"Piata de leasing imobiliar depinde si de climatul international si de dorinta investitorilor straini de a investi in acest sector", a mentionat seful OTP Leasing Romania, Mircea Dihel, care a adaugat ca Romania este o tara unde inca se inregistreaza profit din sectorul imobiliar.

Seful Romexterra Leasing considera ca piata de leasing din Romania va spori cu 15-20% in acest an, mai ales ca efect al cresterii pe segmentul de imobiliare si de leasing.

"Este posibil sa inregistram si o crestere a finantarilor de autoturisme second-hand fata de anul trecut. Un segment de piata in crestere va fi cel al contractelor de finantare pe echipamente, precum autocamioane, trailere, care se utilizeaza in contructii", a mentionat presedintele Romexterra Leasing, Cornel Constantinescu.

El a adaugat ca aceasta crestere este una fireasca, in conditiile in care in Romania este nevoie de retehnologizare si de constructii.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri