Considerat “regele obligatiunilor”, Bill Gross este managerul celui mai mare fond de obligatiuni din lume. Ca fondator si manager al familiei fondurilor de obligatiuni PIMCO, el si echipa sa de profesionisti detin venituri mai mari de 600 miliarde dolari proveniti din instrumente cu venit fix.
In 1996, a fost primul manager de portofoliu acceptat in Fixed-Income Analyst Society Inc (FIASI), fiind distins pentru contributiile sale majore in dezvoltarea analizei obligatiunilor.

Printre alte trasaturi de investitii, Gross este faimos pentru abilitatea de a-si schimba perspectiva investitionala, ca raspuns la schimbarile din piata. In iulie 2005, redactorul Nicole Bullock de la SmartMoney.com a observat ca “Gross nu se adapteaza conditiilor de pe piata, ci el le face. Viziunile si parerile sale despre piata obligatiunilor sunt urmate de investitori profesionisti si de investitiile publice din intreaga lume”.

“Sa gasesti cea mai buna persoana sau cea mai buna organizatie pentru a-ti investi banii este una dintre cele mai importante decizii financiare pe care le poti face”, spunea Gross.

O alta recomandare a sa devenita celebra in istoria pietei de capital se referea la diversificarea ideilor. “Iti place in mod special o anumita actiune? Pune 10% sau cat poti din portofoliul tau in ea. Fa ca ideea sa conteze. Ideile bune de investitii nu ar trebui sa fie date uitarii”, spunea Gross.

Gross era adeptul investitiilor pe termen lung

In octombrie 2005, editorul Henry K. de la MarketThoughts.com a scris ca “Bill Gross crede ca investitiile de succes pe termen lung (indiferent daca este actiune sau obligatiune) se bazeaza pe doua fundatii: capacitatea de a formula si articula perspectiva veche (de lunga durata) si pe capacitatea de a avea o imagine structurala asupra compozitiei portofoliului pe o perioada mai lunga”.

Gross descrie aceste idei prin implementarea ideii de investitie pe trei-cinci ani, care forteaza investitorul sa se gandeasca pe termen lung si sa evite distrugerea datorata fluctuatiilor emotionale de teama sau de lacomie”. El spunea ca “astfel de emotii pot convinge orice investitor sau firma de management sa faca exact lucrul gresit in timpul perioadelor dificile din piata”.

“Geniul lui Bill Gross, de la masa de joc la tranzactionarea obligatiunilor la nivel inalt, este deprinderea sa, cuantificarea si riscul sau”, scria Timothy Middleton, in cartea The Bond King (Regele Obligatiunilor).

Jack Malvey declara ca, in 1996, adesea Bill a fost numit Peter Lynch al pietei de obligatiuni. "Dar bazandu-ne pe varsta sa si amploarea activelor pe care le-a gestionat, e mai apropiat de adevar sa il caracterizam pe Peter Lynch ca un Bill Gross al pietei de actiuni”, completa acesta.

Profil personal

In 1966, Gross a absolvit Facultatea de Psihologie din cadrul Universitatatii Duke. Dupa armata, Gross se indreapta catre scoala de afaceri si in 1971 obtine Masterul pentru Administrarea Afacerilor la Universitatea din California, Los Angeles. El obtine certificatul de Analist Financiar (CFA) in timp ce lucra ca analist de investitii la Pacific Mutual Life din Los Angeles (din 1971 pana in 1976).

Ultima pozitie pe care a ocupat-o la Pacific Mutual intre 1976 si 1978 a fost ceea de vicepresedinte de gestionare a valorilor cu venit fix. Din 1982, Gross a fondat si a ocupat functiile de managing director si seful departamentului de investitii la Pacific Investment Management Company (PIMCO), cea mai mare companie de administrare a valorilor cu venit fix din lume.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri