Mark Mobius este unul din cei mai experimentati manageri de fond din industrie, cu experienta de 20 de ani in conducerea grupului Templeton Emerging Markets Investment, timp in care valoarea investitiilor sale a crescut de aproape 11 ori. Mobius vorbeste despre cele mai importante sfaturi de investitii acumulate in activitatea sa, citat de Money Central, suplimentul online al cotidianului The Times.

1. Fii cu ochii pe valoarea titlurilor

Este pretul unei actiuni mai mic decat valoarea sa contabila? Care este relatia dintre profitul firmei si pretul actiunilor? Mark Mobius sustine ca aceste elemente sunt esentiale in analiza unei actiuni.

2. Nu actiona la fel ca ceilalti

Majoritatea investitorilor de succes actioneaza in contradictie cu tendinta generala. Cumpara cand ceilalti vand si vinde cand ei cumpara.

3. Fii rabdator


Mobius sfatuieste investitorii sa aiba rabdare. “Nici Roma nu s-a construit intr-o zi si nici companiile nu cresc imediat la potentialul maxim”, explica el.

4. Investeste regulat si treptat

Nimeni nu poate prezice cu exactitate directia pietelor de capital, de accea este recomandata investirea treptata a banilor in piata. In acest fel, vei crea un echilibru intre eventualele scaderi si cresteri.

5. Examineaza-ti apetitul pentru risc


Mark Mobius recomanda o analiza atenta a aversiuni fata de risc. “Nu ar trebui sa investesti in actiuni daca esti genul de om care se enerveaza de fiecare data cand citeste un raport bursier”, sustine el.

6. Diversifica-ti portofoliul


Specialistul nu recomanda investirea tuturor banilor intr-un numar mic de instrumente. Diversitatea elimina din riscuri.

7. Nu lua decizii urmand sfaturile altora


Diecare investitor este diferit si decizia sa nu trebuie sa se bazeze pe sfaturile sau exemplele altora.

8. Nu lua decizii dupa informatiile din presa

Mobius sfatuieste investitorii sa analizeze atent situatiile prezentat de mass-media si sa nu ia decizii pripite pe fondul impulsului.

9. Pietele emergente au un mare potential de crestere


Din experienta sa de 20 de ani, Mobius sustine ca pietele emergente au crescut constant mult mai puternic decat cele dezvoltate, mai ales incepand cu anul 1988. Ele au in continuare un potential foarte mare de crestere.

10. Vizeaza tarile cu o medie de varsta scazuta

Tarile care au o populatie tanara vor fi cele mai productive in anii urmatori. Asadar, investitia in titluri din astfel de state se va dovedi o alegere inteleapta si profitabila, sustine Mark Mobius.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri