Mark Mobius, presedintele executiv al Templeton Emerging Markets Group, din care face parte si administratorul Fondului Proprietatea (FP), a declarat ca este interesat de companiile de stat privatizate partial de Romania, inclusiv de preluarea de actiuni prin oferta publica a Romgaz.

"Am cumparat actiuni prin oferta publica initiala a Nuclearelectrica, intentionam sa cumparam si in cadrul ofertei publice a companiei de gaze (Romgaz - n.r.)", a declarat Mobius intr-un interviu pentru Reuters, preluata de Economic Times, scrie Mediafax.

Mobius, un veteran al pietelor emergente si de frontiera, considera ca listarea Romgaz va contribui la cresterea in anvergura a Bursei de Valori Bucuresti si la "promovarea Romaniei de la statutul de piata de frontiera la cel de piata emergenta".

Templeton intentioneaza sa investeasca in Romania in cadrul strategiei pe pietele de frontiera, pentru care a alocat 3 miliarde de dolari, si care a fost focusata pana acum pe Nigeria si Arabia Saudita, tari bogate in petrol.

Mobius a mai declarat ca grupul Templeton este interesat de oportunitati de investitie in Grecia, care ar putea fi retrogradata in scurt timp la statutul de piata emergenta, deschizand calea pentru investitorii interesati de active cu un grad mai ridicat de risc.

Tribunalul Bucuresti respinge...
Citeste si: Cererea FP de chemare in judecata a Hidroelectrica a fost respinsa

Statul roman vrea sa vanda 15% din actiunile Romgaz Medias la preturi intre 24 si 32 lei pe titlu, estimand sa obtina intre 1,38 miliarde lei (311,7 milioane euro) si 1,85 miliarde lei (415,6 milioane euro), titlurile urmand sa fie vandute, de marti , atat pe Bursa de la Bucuresti, cat si pe cea de la Londra.

Oferta va incepe marti si va dura pana pe 31 octombrie. O transa de 15% din pachet va fi rezervata investitorilor mici, iar diferenta de 85% va fi alocata investitorilor institutionali.

Oferta publica de la Romgaz va fi prima in care o parte din actiuni va fi vanduta pe piete externe, la Londra, prin intermediul certificatelor de depozit cu activ suport titlurile din oferta.

Raportat la pretul minim din oferta, de 24 lei/actiune, Romgaz este evaluata la 9,25 miliarde lei (2,07 miliarde euro), iar la pretul maxim, de 32 lei/actiune, la 12,33 miliarde lei (2,77 miliarde euro).

Marile companii listate incep...
Citeste si: Se vede apropierea crizei si in cifrele companiilor? -12% profit in T1

Pachetul majoritar de actiuni al Romgaz Medias, respectiv 85,1%, este detinut de Departamentul pentru Energie, iar 14,9% apartine Fondului Proprietatea.

Romgaz a incheiat primul semestru cu o cifra de afaceri de 1,9 miliarde de lei, in scadere de la aproape 2,2 miliarde de lei in perioada similara din 2012. In acelasi timp, profitul companiei a scazut de la 797 milioane de lei la 622 milioane de lei, potrivit datelor prezentate pe pagina web a companiei. Rezultatele au fost intocmite conform standardelor internationale de contabilitate.

Compania de stat Nuclearelectrica a vandut in septembrie 10% din actiuni prin oferta publica initiala pe Bursa, pentru 281,8 milioane lei (63 milioane euro), suma minima vizata prin aceasta operatiune, titlurile fiind emise printr-o majorare de capital de 312,4 milioane lei (69,8 milioane euro), la care Fondul Proprietatea a participat cu 30,6 milioane lei (6,8 milioane euro). Actiunile emise in cadrul majorarii de capital au reprezentat 11,077% din capitalul companiei.

Templeton Emerging Markets Group controleaza active de peste 40 miliarde de dolari.

Fondul Proprietatea, profit...
Citeste si: Fondul Proprietatea, profit de 414 milioane de lei in primul trimestru


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
Maxim istoric pentru actiunile Fondul Proprietatea