Investitorii de retail au plasat ordine in valoare cumulata de 4,91 miliarde lei (1,1 miliarde euro), suprasubscriind de 17,7 ori titlurile alocate lor pe acest segment al ofertei prin care statul a scos la vanzare 15% din actiunile Romgaz (SNG), scrie Mediafax.

Totodata, volumul de actiuni subscrise este de 2,6 ori mai mare decat tot pachetul de actiuni Romgaz scos la vanzare de stat.

Daca statul nu a majorat transa investitorilor de retail, fiecare investitor ar urma sa primeasca aproximativ 6% din actiunile pentru care a plasat ordin de subscriere. Statul poate insa aloca un pachet suplimentar de pe transa investitorilor institutionali pe transa investitorilor mici, potrivit prospectului ofertei.

Pana joi la ora 23:30, momentul pana la care au putut fi introduse ordine in sistemul Bursei, au fost inregistrate 11.903 ordine pe transa de retail, pe care sunt alocate 15% din actiunile din oferta.

Un numar de 10.634 de ordine au fost pentru pachete de pana la 10.000 de actiuni (991,3 milioane lei - 223,7 milioane euro), care beneficiaza de discount, iar 1.269 au fost pentru pachete de peste 10.000 de actiuni (3,92 miliarde lei - 885 milioane euro).

Investitorii au putut depune ordine de subscriere pana joi, la ora 13:00, iar pana la ora 23:30 au putut fi procesate ordinele in sistemul bursei. Dupa acest moment a urmat alocarea actiunilor si a certificatelor de depozit (GRD).

Intensitatea subscrierilor in oferta Romgaz a atins un nivel foarte ridicat joi, in special in cazul ordinelor plasate pe transa investitorilor de retail pentru mai mult de 10.000 de actiuni.

Daca la finalul sedintei bursiere de miercuri in sistemul bursei erau inregistrate 463 de ordine pentru subscrieri de peste 10.000 de titluri, pana joi la ora 23:30 numarul acestora a urcat la 1.269, iar volumul de actiuni subscrise a crescut de la 19,1 milioane la 122,5 milioane.

Un numar de 24 de ordine au valori cuprinse intre 32 milioane lei (7,2 milioane euro) si 249 milioane lei (56,2 milioane euro). Dintre acestea, opt ordine trec de 100 milioane lei (22,8 milioane euro), cele mai mari trei ordine fiind de 168,3 milioane lei (38 milioane euro), 195,9 milioane lei (44,2 milioane euro) si, respectiv, de 249 milioane lei (56,2 milioane euro).

Ordinul de 38 milioane euro a fost plasat miercuri (pentru 60% din actiunile de pe transa de retail), cel de 44,2 milioane lei (70% din transa) in prima parte a zilei de joi, iar cel mai mare, de 56,2 milioane euro (aproape 90% din transa), a fost introdus joi dupa ora 17:00.

Cel mai probabil ordinele sunt in marja, fiind acoperite de o scrisoare de garantie din partea unei banci, intrucat in momentul introducerii lor, transa investitorilor de retail era deja suprasubscrisa semnificativ, iar investitorii respectivi stiu ca vor primi mult mai putine actiuni decat au subscris, urmand sa plateasca doar o parte din suma cu care au subscris.

Pretul la care vor fi vandute actiunile Romgaz este stabilit la finalul operatiunii, in functie de subscrierile investitorilor institutionali (85% din actiunile scoase la vanzare), iar pentru micii investitori sunt aplicate discounturi.

Investitorii de retail beneficiaza de reduceri doar pentru primele 10.000 de actiuni subscrise, nu si pentru GDR-uri, iar subscrierea se face la pretul maxim, de 32 lei/actiune. Incepand de marti si pana joi, ultima zi a operatiunii, discountul acordat pentru subscrierile acestor investitori este de 3%, fata de 5% in primele cinci zile ale ofertei.

Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, urmeaza sa anunte vineri la ora 10:00 rezultatele ofertei.

Statul a lansat pe 22 octombrie oferta prin care a scos la vanzare 15% din actiunile Romgaz la preturi intre 24 si 32 lei pe actiune, estimand ca va obtine intre 1,38 miliarde lei (311,7 milioane euro) si 1,85 miliarde lei (415,6 milioane euro). Oferta s-a incheiat joi, iar actiunile sunt vandute atat la Bursa de la Bucuresti, cat si prin intermediul unor certificate de depozit (GDR-uri) pe piata de la Londra.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri