BERD a cumparat actiuni Romgaz de 50 mil. euro

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a preluat 1,9% din actiunile Romgaz in cadrul ofertei publice initiale, reprezentand aproximativ 13% din pachetul scos la vanzare de stat, pentru echivalentul in lei a 50 milioane euro (aproximativ 225,5 milioane lei), informeaza Mediafax.

"Consiliul director al BERD a aprobat o investitie in privatizarea partiala a actiunilor detinute de Romania la Societatea Nationala de Gaze Naturale Romgaz S.A. printr-o oferta publica initiala (...) BERD va prelua o participatie de 1,9%", potrivit unei decizii din 29 octombrie a boardului bancii, facuta publica marti.

Astfel, BERD vrea sa ajute Romgaz sa-si imbunatateasca guvernanta corporatista, sistemele de control intern si practicile de management al mediului, se arata in anuntul bancii. Statul roman a vandut 15% din actiunile Romgaz prin oferta initiala pe Bursa, pentru 1,7 miliarde lei (534 milioane dolari sau 391 milioane euro).

Investitorii au cumparat 36% din actiunile Romgaz sub forma de certificate de depozit (GDR-uri), care vor fi listate la bursa de la Londra, restul de 64% fiind achizitionate direct ca actiuni care vor fi tranzactionate la bursa de la Bucuresti.

Investitorii au plasat in total ordine de 2,8 miliarde euro, dintre care 204 investitori institutionali au realizat subscrieri de peste 1,7 miliarde de euro, iar 11.903 investitori de retail au subscris de peste 1,1 miliarde euro.

Citeste si:
WDP a strâns peste 350 MIL. euro pentru noi dezvoltări în România
WDP a strâns peste 350 MIL....
Citeste si:
Cum te afecteaza coronavirusul, in functie de afectiunile de care...
Cum te afecteaza...

Transa micilor investitori a fost suprasubscrisa de 17,7 ori, iar cel mai mare ordin plasat pe acest segment a fost de 249 milioane lei (aproape 90% din transa).

Potrivit datelor prezentate vineri de Departamentul pentru Energie din Ministerul Economiei, o institutie financiara internationala a cumparat 13% din actiunile scoase la vanzare. La acel moment, reprezentantii statului roman nu au oferit alte informatii privind investitorul care a preluat acest pachet.

Statul a lansat pe 22 octombrie oferta prin care a scos la vanzare 15% din actiunile Romgaz la preturi intre 24 si 32 lei pe actiune, estimand ca va obtine intre 1,38 miliarde lei (311,7 milioane euro) si 1,85 miliarde lei (415,6 milioane euro).

Astfel, suma atrasa, de 1,7 miliarde lei, se apropie de valoarea maxima vizata.

Citeste si:
Primele cifre care arată cât de afectate de pandemie au fost marile...
Primele cifre care arată cât...

In urma ofertei, Ministerul Economiei va detine aproximativ 70% din actiunileRomgaz, iar 14,9% apartine Fondului Proprietatea. Anterior, statul detinea 85% din titlurile companiei.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri