Proiectul va creste capacitatea de inmagazinare a depozitului si capacitatea de livrare a gazelor naturale in varfurile de consum, conform News.ro

”Noua facilitate de comprimare si uscare aferenta depozitului Sarmasel va permite cresterea capacitatii de inmagazinare a depozitului, de la 800 de milioane de Nmc (normal metri cubi) la 950 de milioane de Nmc/ciclu, cresterea calitatii gazelor naturale livrate si a capacitatii zilnice de livrare a gazelor naturale din depozit de la 6 la 9 milioane de Nmc/zi”, a anuntat compania de stat.

Astfel, Romania are acum o capacitate maxima de inmagazinare care trece pentru prima data peste 3,3 miliarde Nmc/ciclu si o capacitate de livrare din depozite de 30 Nmc/zi.

”Cresterea capacitatii depozitului se datoreaza in principal instalarii unei noi capacitati de comprimare care va putea asigura un debit maxim zilnic de 6 milioane Nmc”, afirma reprezentantii Romgaz.

Statia de comprimare si uscare pentru inmagazinare gaze este dotata cu tehnologie americana de varf, care are un consum redus de energie. Romgaz precizeaza ca societatea va continua sa investeasca in modernizarea si construirea de noi facilitati.

Citeste si:

”Punerea in functiune a facilitatii de la Sarmasel reprezinta atingerea unei borne importante pentru securitatea energetica a Romaniei in privinta capacitatii maxime de inmagazinare a tuturor depozitelor de gaze naturale”, informeaza producatorul.

Inmagazinarea subterana reprezinta o activitate vitala in asigurarea continuitatii furnizarii necesarului de gaze naturale pentru consum industrial si casnic. Aceasta are ca scop acoperirea varfurilor de consum cerute de piata, cauzate de variatiile de temperatura, precum si mentinerea caracteristicilor de functionare optima a sistemului national de transport al gazelor naturale.

Pe langa functia de acoperire a varfurilor de consum ale gazelor in anotimpul friguros, depozitele de gaze au si rolul strategic de a asigura furnizarea de gaze in cazuri extraordinare (calamitati naturale, cutremure sau alte evenimente neprevazute, inclusiv intreruperi accidentale ale productiei curente sau ale furnizarii de gaze naturale din import).

Romgaz este cel mai mare producator si principal furnizor de gaze naturale din Romania. Actiunile companiei se tranzactioneaza pe piata Bursei de Valori din Bucuresti (BVB) si a Bursei din Londra (LSE). Actionar principal este statul roman cu o participatie de 70%. Compania Romgaz, controlata de stat, alaturi de OMV Petrom, controlata de grupul austriac OMV, concentreaza aproape toata productia de gaze naturale a Romaniei.

Sursa foto: Tsyhun / Shutterstock