BRD a acordat astazi primul imprumut din programul Prima Casa, de 51.500 euro, iar ministrul de Finante spera ca prin acest program sa fie reluata creditarea si activitatea in constructii, anuntand ca se asteapta ca 25% din cererile pentru aceste credite sa fie pentru case noi.
Creditul acordat de BRD prin Programul Prima Casa este de 51.500 euro, la o dobanda anuala efectiva (DAE) de 5,6%, pe o perioada de 30 de ani, rata lunara actuala fiind de 300 euro. Tinerii care au luat imprumutul il folosesc pentru achitarea unui apartament de 2 camere din cartierul Colentina din Capitala, apartamentul fiind construit in 1986.

Tinerii aveau deja depus dosarul pentru un credit ipotecar, pentru care aveau pregatite toate documentele solicitate, iar Fondul National de Garantare a Creditelor (FNGCIMM) a dat unda verde pentru intrarea in programul Prima Casa.

Ei au dat un avans de 3.000 euro proprietarilor apartamentului pe care il cumpara, astfel ca valoarea apartamentului din Colentina pe care il cumpara este de 54.500 euro. Banca a constituit ipoteca pe locuinta in favoarea statului si nu percepe comision de acordare a creditului si pentru rambursare anticipata.

"Acest program va fi de natura sa satisfaca pe de o parte componenta sociala si pe de alta parte sa dezghete creditarea si sa porneasca sectorul constructiilor", a spus, citat de NewsIn, ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Pogea, prezent la evenimentul organizat cu ocazia semnarii primului credit acordat prin Programul Prima Casa.

Persoanele interesate de contractarea unui imprumut prin acest program au la dispozitie trei variante - construirea unei case de la zero, cumpararea uneia "la rosu" sau achizitionarea unei case gata construite, pentru care trebuie sa dea un avans de cel putin 3.000 euro.

"Pana in prezent, BRD este singura banca ce a semnat acordul cu FNGCIMM, Alpha Bank urmand sa semneze in cursul zilei de miercuri. Am purtat discutii si cu Leumi Bank, Banca Romaneasca, Bancpost si BCR, dar depinde de ele cand vor trimite documentele", a precizat presedintele FNGCIMM, Aurel Saramet.

BRD are un plafon de 171 milioane euro pentru creditele pe care e dispusa sa le acorde prin programul Prima Casa.

Programul "Prima casa" trebuie extins si dedicat, in principal, constructiei de locuinte noi, astfel incat atat statul, cat si industria de pe orizontala sa aiba de castigat.

Executivul a decis ca bancile care dau credite ipotecare prin programul Prima Casa pot aplica o marja de maximum 4% pe an peste rata EURIBOR la trei luni in cazul imprumuturilor in euro, respectiv o marja de cel mult 2,5% pe an peste rata ROBOR la trei luni la creditele in lei.

Pana la termenul limita impus de guvern, 20 de banci au depus oferte: BCR, BRD-SocGen, Raiffeisen Bank, CEC Bank, Alpha Bank, Volksbank, Banca Transilvania, Bancpost, Banca Romaneasca, Piraeus Bank, Bank Leumi, ATEbank, Intesa Sanpaolo Bank, Credit Europe Bank, OTP Bank, Unicredit Tiriac Bank, ING Bank, Emporiki, Millennium Bank si Garanti Bank.

Valoarea creditelor pe care cele 20 de banci care au depus oferte sunt dispuse sa le acorde este de 1,457 miliarde euro, peste plafonul impus de guvern, de 1 miliard euro. Redistribuirea fondurilor pentru fiecare banca se va face dupa metoda pro-rata.

Efectul Prima Casa: Proprietarii apartamentelor cu doua camere nu mai negociaza preturile



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri