In Romania nu se poate vorbi inca de o piata a mobile marketing-ului, intrucat 90% din campanii sunt de SMS, lipsind complexitatea si diversitatea. Abia in 2-3 ani, cel mai devreme, piata se va maturiza si agentiile de publicitate vor intelege, la fel cum au facut cu online-ul, eficienta acestui mediu, considera Bogdan Apostol, veteran al industriei si proaspat numit in functia de general manager al Voxline, in primul interviu dupa numirea sa in functia de conducere a companiei.
Apostol a preluat conducerea companiei de marketing mobil la 1 septembrie, dupa ce Dan Virtopeanu a parasit compania. Apostol lucreaza in cadrul firmei din 2003 si a detinut pana recent functia de business development manager.

Vezi care sunt prioritatile sale, ce viziune are asupra pietei si cunoaste-l de asemenea dintr-un scurt clip wall-street.ro.

Wall-Street.ro: Care sunt trei dintre prioritatile tale, odata cu numirea in functia de general manager la Voxline?
Bogdan Apostol: In primul rand trebuie sa ma acomodez. Pana acum am interactionat doar tangential cu partea financiara si administrativa. In al doilea rand, o sa mai angajam 1-2 oameni pe partea comerciala. In prezent suntem 14. Si, evident, in al treilea rand, trebuie sa dezvoltam partea de marketing mobil.

W-S.ro: Practic, cum ai de gand sa realizezi acest lucru? Pregatesti vreo lansare in viitorul apropiat?
BA: Da, vom lansa in curand un serviciu (MT Billing) care va perminte plati recurente, pentru alerte, abonamente, etc. Serviciul exista deja la operatori, noi il inchiriem si il oferim ulterior altor companii. In Romania este ceva nou, in afara tarii este deja obisnuit.

W-S.ro: Care este principalul generator de venituri al companiei?
BA: Cel mai mult castigam din platile prin SMS. Un alt segment important si cu crestere sunt campaniile de mobile marketing. Se folosesc, de exemplu, in cazul codurilor gasite sub capacele unor sticle, ulterior clientul trimitand SMS. Colaboram cu Pepsi de multi ani, pe acest segment.



W-S.ro: Cum influenteaza recesiunea segmentul marketingului prin SMS? Unele site-uri nu supravietuiesc, clientii platesc mai putin?
BA: Intr-adevar, simtim o scadere pe partea de plati, cel mai probabil din cauza scaderii puterii de cumparare a romanilor. Aceste scaderi se simt de la marirea TVA de anul trecut. Pe acest fond, estimez ca anul acesta vom genera afaceri cu 20% mai mici, in linie cu piata. Noi avem o cota de circa 20-30% din piata, MobilPay este, cred, lider pe segmentul de plati prin SMS.

Sunt cazuri de telefoane ce trimit SMS-uri suprataxate „in lant”

W-S.ro: Au existat tentative de fraude sau inselatorii la plati prin SMS? De ce natura sunt?
BA: Operatorii telecom protejeaza clientii, in doua modalitati. In primul rand impun un prag maxim al valorii platilor prin SMS – in cazul Vodafone este de 20 euro/tranzactie si 10 euro in cazul Orange si Cosmote. In al doilea rand, in cazul in care telefonul trimite automat SMS suprataxat, clientul nu trebuie sa le plateasca. Au existat cazuri si exista, si nu doar din cauza virusilor. Noi trimitem constant alerte catre operatori daca observam un trafic neobisnuit de la clienti.

W-S.ro: Stiu ca anii trecuti au existat discutii pe marginea faptului ca unii clienti considera mesajele text ca fiind spam. Se simt schimbari de mentalitate?
BA: Da, s-au mai obisnuit si romanii, avem destul de putine reclamatii. Multi dintre cei care sunt nemultumiti prefera sa dea un SMS inapoi si sa comunice ca nu mai vor sa primeasca, sau si-au schimbat numarul de telefon si tot asa.

W-S.ro: Exceptand marketingul prin SMS si campanii, ce alte servicii inregistreaza cresteri?
BA: Mai timid cresc si servicii de QRCodes. Practic, scanezi codul de bare de pe un produs cu ajutorul camerei foto a smartphone-ului si a unei aplicatii, si afli informatii despre produs. Au fost cred ca vreo 10 campanii de acest fel in ultimul an.

Doar 15% dintre utilizatorii de telefonie mobila au smartphone-uri

W-S.ro: Cum influenteaza cresterea vanzarilor de smartphone-uri piata aceasta?
BA: Inca nu sunt atat de multe smartphone-uri, din pacate. Estimarea noastra este ca circa 15% din totalul de 24 de milioane de cartele active. Deci putin peste 3 milioane. Se simte insa influenta in ceea ce priveste accesul prin mobile web, am vazut cresteri spectaculoase in SATI.

W-S.ro: Da, dar cate site-uri sunt si optimizate pentru accesul de pe mobil?
BA: Din pacate, inca prea putine. Exceptand blog-urile, cred ca sunt sub 100, majoritatea fiind site-uri media. Si noi am lansat de curand versiunea mobila a Voxline, dupa ce am refacut site-ul in sine. Era invechit, avea deja peste cinci ani.

W-S.ro: Care sunt lucrurile care te deranjeaza la piata de marketing prin mobil?
BA: Agentiile de publicitate au tratat mobilul asa cum au tratat online-ul acum zece ani. Adica cu superficialitate. Toti se inghesuie pe TV care ramane „cel mai mare mancator” de bani. Altceva, ar fi penetrarea inca redusa a smartphone-urilor. Daca toti ar avea telefoane cu ecran tactil de 4 inci ar fi super usor. Majoritatea insa inca se folosesc de taste si a face scroll pe 5 pagini din taste pentru a gasi rubrica de „contact” e chinuitor, cel putin. Ar trebui ca antreprenorii din online sa faca cat mai repede optimizare pentru mobile a site-urilor.

W-S.ro: Care este dezideratul tau cel mai mare, cu Voxline, in 2-3 ani?
BA: Sa fim vazuti ca un „shop de mobile marketing”. Nu o sa fim niciodata o companie foarte mare, dar vrem sa fim foarte buni pe asta. Ca numar de promotii cu inscriere prin sms cel mai mare jucator cred ca este HitMail, insa ei sunt o agentie de direct marketing in toata regula, noi ne concentram doar pe mobile marketing.

W-S.ro: In conditiile unei piete mici si putin dezvoltate, realist vorbind, putem discuta de o piata completa de mobile marketing in Romania?
BA: Nu poti spune ca faci mobile marketing in Romania, daca 90% din activitatea aceasta inseamna SMS-uri. Ar trebui sa intre si campanii mai diverse, scanare coduri de bara, si altele, pentru a putea vorbi de o piata in sensul cel mai corect. Insa piata a crescut dintotdeauna, in cativa ani, cel putin 2-3, vom putea vorbi si de o piata coerenta si buna si in Romania.

W-S.ro: La cat vezi tu piata de mobile marketing in tara?
BA: Undeva la 5 mil. euro.

W-S.ro: Ce difererente vezi in stilul tau de a conduce Voxline, fata de cel al lui Dan Virtopeanu?
BA: Dan mi-a fost un profesor excelent. Nu pot spune ca exista diferente majore. Voi lucra impreuna cu colegii, adoptand un stil participativ, sunt si voi fi deschis la dialog si sugestii.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea New Media »


Setari Cookie-uri