Relationarea prin intermediul email-ului este o activitate pe care multi o intreprind de mai bine de 20 de ani, insa originile sale au o poveste care dateaza mult inainte de a aparea acest serviciu.
Primele “urme” ale utilizarii si incercarii folosirii email-ului au aparut in anii ’60, insa momentul in care acesta a devenit functional l-a avut in prim-plan pe programatorul Ray Tomlinson (foto), principalul “vinovat” pentru utilizarea simbolului “@” la o adresa de email, scrie publicatia Wired.

Absolvent al unei Universitati de electronica, acesta a lucrat in 1971 la dezvoltarea in sistemul ARPAnet unde a incercat sa dezvolte utilizarea acestui serviciu. Ray Tomlinson (n.1941) este totodata si omul caruia i se poate spune “inventatorul adresei de email”.

Pana la acel moment, posta electronica era doar un sistem prin care utilizatorii aceluiasi calculator isi puteau trimite mesaje de la unul la celalalt, pe care le puteau accesa doar cand se logau.

Considerata de Ray Tomlinson "singura prepozitie de pe tastatura", simbolul @ a jucat un rol esential in dezvoltarea email-ului, permitand separarea utilizatorului de computerul folosit.

Alegerea simbolului a tinut tocmai de caracterul sau unic, fiind foarte rar folosit si neputand fi confundat cu o alta parte a adresei.

“Ma uitam pe tastatura si ma gandeam: «Ce as putea alege din aceste butoane ca sa nu se confunde cu un nume?» Daca toti utilizatorii ar fi avut simbolul “@” langa nume exista posibilitatea ca acesta sa nu fie recunoscut. Insa nu a fost asa. Adresele de email permiteau utilizarea mai multor simboluri, printre care punctul sau “undescore”, dar “@” era una din cele mai putin utilizate comenzi de pe tastatura”, isi aminteste Tomlinson.

In prezent sunt sute de milioane de utilizatori ai serviciilor de email. Google a avea in jur de 425 milioane de adrese de email, Microsoft - in jur de 360 milioane utilizatori, iar ai serviciului Yahoo putin peste 300 milioane.

Compania de cercetare Radicati Group estimeaza ca pana in 2014 numarul acestora se va apropia de 2,5 miliarde de utilizatori.

Foto articol: wired.com


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea New Media »


Setari Cookie-uri