La o prima vedere (si chiar la o a doua!), totul pare foarte roz pentru Matei Pavel si echipa sa, in crestere si expansiune continue. Adevarul este, insa, departe de acest lucru si, ca orice antreprenor, si Matei “s-a dat cu capul” de cativa pereti inainte de a reusi.

Matei a lansat si vandut in urma cu cativa ani CautaReduceri.ro, totodata ocupand-se de extinderea Konkurs.ro, RandomWinnners.com si, in prezent, focusul sau este pe start-up-ul T-Me Studios. Totodata, Matei pregateste si lansarea oficiala a Stickchat, dar si Redraw Keyboard, un keyboard replacement pentru Android.

Renuntarea la un job iti da libertate, partea asta din poveste este adevarata si este adesea mentionata la plusuri. Insa creierul uman are o mare problema sa gestioneze libertatea. Fenomenul de "decision paralysis" apare rapid si cred ca este una dintre provocarile principale in antreprenoriat. Filtrarea oportunitatilor si prioritizarea taskurilor sunt super dificile”, considera el, privind retrospectiv.

Cu alte cuvinte, asumarea capata o cu totul alta greutate.

“Sigur, toti oamenii inteleg ca destinul lor este in mainile lor si declara fara emotii ca iti asuma atat greselile cat si victoriile. Insa in antreprenoriat, consecintele oricarei decizii sunt imediate. Cu cat sunt mai putine straturi de protectie intre actiunile tale si consecinte, cu atat asumarea oricarei raspunderi este mai grea. Chiar avem o gluma in firma, am avut un angajat care a dat-o-n bara la un moment dat si la final a ridicat din umeri si a zis "imi asum!" dar cand l-am intrebat ce inseamna asta, n-a putut sa ne explice, nu si-a asumat de fapt nicio consecinta”, povesteste Matei.

“Acum, la fiecare greseala minora, zicem si noi, "imi asum".

Chiar daca ai succes, banii nu rezolva multe alte probleme din viata ta, ele raman si trebuie sa le gestionezi separat”, puncteaza problemele si dilemele cu care se confrunta antreprenorii, nu doar din Romania, ci de peste tot. Mai mult, unele dintre ele vor fi accentuate de lipsa de bani dintre momentul intrarii in antreprenoriat si eventualul succes.

Antreprenoriatul da cu tine de pamant inainte sa te ridice si impresia ca banii vor rezolva ulterior totul este adesea gresita. Spre exemplu, daca decizi sa faci antreprenoriat pentru ca esti mereu stresat la job si iti afecteaza sanatatea, ai gresit medicamentul. Sau daca nu te mai intelegi cu cei dragi pentru ca muncesti prea mult”, spune tanarul, zambind.

"Succesul nu se masoara in bani. Banii sunt o consecinta a succesului"

“Asta poate fi un minus daca pana acum n-ai vazut lucrurile asa, pentru ca e nevoie de un alt tip de efort si de focus. In aventura antreprenoriatului vei construi multe relatii, cu parteneri, cu investitori, cu angajati dar si, poate cel mai evident, cu toti clientii tai. Calitatea acestor relatii este adevarata masura a succesului, cat si catalizatorul cresterii in zerouri. Si mai este un tip de relatie care, intretinuta cu grija, iti va da aripi: cea tu tine insuti”, puncteaza antreprenorul.

Fa tot ce trebuie sa faci ca sa fii genul de om cu care vrei sa-ti petreci timpul si genul de antreprenor alaturi de care ai vrea sa lucrezi.

Articolele care asociaza renuntarea la job cu imbogatirea sunt fix clickbait, spune, direct, el.

Creeaza asteptari nerealiste si mai si complica existenta respectivului antreprenor. Un business de milioane nu inseamna ca antreprenorul este milionar, ci ca are o cifra de afaceri de cel putin un milion de euro, care, in functie de industrie si specificul business-ului poate sa insemne la fel de bine ca este pana la gat in datorii, cu propriul salariu neplatit de 3 luni si ca nu si-a mai luat o vacanta de 5 ani. Suprasimplificarea ideii de antreprenoriat, ca orice suprasimplificare de altfel, nu atrage cititori inteligenti”.

In plus, in cazul in care antreprenorul chiar este milionar, corelarea renuntarii la corporatie cu succesul face ca cele mai importante lucruri (mai exact efortul depus si impactul business-ului asupra societatii) sa devina secundare, in loc sa fie primordiale.

“Mi se pare gresit ca presa transforma antreprenoriatul intr-o propunere similara cu telefoanele acelea enervate de la consultanti de investitii: uite cum poti face bani rapid, renunta la corporatie si poti sa fii milionar. Antreprenoriatul trebuie sa aiba mai multa substanta, trebuie sa aiba in spate o viziune pentru o lume mai buna, nu trebuie sa fie asemnanat cu un castig la loto. Sunt probabil mii de startup-uri de carton pentru ca oricine isi cumpara un domeniu .com isi trece pe linkedin ca este CEO si apoi explica prin postari pe Facebook si in presa cum face el saci de bani.

Sunt cel putin doua riscuri mari:

  • Acei oameni care pot sa faca o diferenta, care pot sa genereze business-uri stabile, cu impact pozitiv, isi seteaza standardul de succes prea sus. Daca e asa usor sa fii milionar, trebuie sa fie ceva in neregula cu el daca dupa 2 ani abia a ajuns pe break-even, nu?
  • Investitorii isi seteaza si ei asteptarile prea sus si mai sunt si inundati de planuri de business aberante”, incheie Matei Pavel.

Provocari depasite

Cand a intrat in antreprenoriat, in urma cu circa cinci ani, multe dintre barierele care stateau in calea succesului pareau sa fie externe: agentii care nu il bagau in seama, termene de plata aberant de lungi sau algoritmul de ranking din Google care nu il favoriza.

“Pe parcurs am invatat sa privesc aceste probleme externe ca parte integranta din proces, singura bariera reala fiind atitudinea mea raporata la ele. Cand nu ma baga lumea in seama, am inceput sa privesc spre interior - ce anume din discursul meu nu este interesant? Ce pot sa schimb la produsul meu ca sa devina atragator? Partea buna este ca odata ce schimbi lucruri la tine, schimbarile raman cu tine indiferent de context si te ajuta sa castigi in foarte multe situatii dificile. Daca in loc sa te superi ca nu-ti raspunde lumea la mail-uri, inveti sa scrii mailuri eficiente, faci 10 pasi inainte”, spune Matei.

De asemenea, daca in loc sa te stresezi ca nu gasesti angajati geniali incepi sa depui efort constant pentru a-i ajuta pe cei pe care-i ai sa evolueze, vei avea si angajati geniali si prieteni pe viata.

“Depasirea blocajelor mentale si emotionale este, cred, dificultatea care merita cea mai multa atentie. Eu, spre exemplu, am tendinta sa ma plictisesc foarte repede. O mare parte din viata mi-am petrecut-o fiind mandru de aceasta nemaipomenita calitate a mea, pentru ca am crezut ca ea este sursa ideilor mele inovative. In ultimii ani am reusit sa depasesc acesta limitare, experimentand pe pielea mea bucuria de a fi construit ceva maret, cu mult efort. E super adevarat ca lucrurile de valoare se construiesc in timp si acum pot sa duc plictiseala fara probleme.

Este foarte important sa te analizezi constant, sa-ti descoperi punctele slabe si sa le repari. Asa devii invincibil”, considera Matei Pavel.

Cum se schimba oamenii cand ating succesul?

Matei Pavel crede ca succesul te face sa crezi ca esti invincibil

“In afara de asta, nu cred ca succesul te schimba ci te schimbi tu pe parcurs, putin cate putin, iar succesul doar te surprinde in alti parametri decat ai inceput. O alta teorie pe care o am, dar pe care inca o validez, este ca drumul spre succes potenteaza ceea e e deja in tine si succesul marcheaza momentul in care, disparand nevoia de a te conforma sau de a te ascunde, devii cu adevarat, public, cine esti cu adevarat.

Oamenii care imi plac mie vad succesul ca o oportunitate sa fie mai buni si sa faca mai multe lucruri marete. Ceilalti vad succesul ca o dovada ca sunt mai buni si ca au facut deja lucruri marete. Depinde din ce unghi privesti.

Mie succesul imi aduce o stare de bine corelata cu vietile pe care simt ca le impactez pozitiv si imi da incredere ca pot sa creez si mai multa valoare in lume”, incheie antreprenorul din spatele T-Me Studios.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea New Media »


Setari Cookie-uri