Pretul futures al petrolului cotat la New York Mercantile Exchange, cu scadenta iunie 2008, a atins marti, 13 mai, un nou maxim record, la $126.98 pe baril - dupa ce, ca si luni, incepuse ziua cu o usoara corectie negativa. De altfel, pe parcursul ultimelor saptamani, doar in cateva zile pretul petrolului nu a reusit sa stabileasca noi maxime istorice. Aprecierea de la inceputul anului curent depaseste deja 25%.
Atingerea nivelului de $200 pe baril este 'posibila daca dolarul american va continua sa se deprecieze in raport cu celelalte valute' - a apreciat pe 8 mai in cadrul unei conferinte de presa la Washington presedintele OPEC, Chakib Khelil. ‘In mod clar nu exista nicio criza a ofertei’ – a apreciat in aceeasi zi Abdalla Salem El-Badri, secretarul general al OPEC, cu referire directa la cea mai recenta apreciere a pretului petrolului.

OPEC - care acopera aproximativ 40% din oferta globala de petrol - a mentinut constant nivelul productiei la ultimele trei intalniri ale sale. Cea mai recenta decizie de a majora nivelul productiei a fost anuntata pe 1 noiembrie anul trecut, iar urmatoarea intalnire programata a organizatiei va avea loc in luna septembrie a acestui an.

Intr-un raport publicat pe 6 mai, Arjun N. Murti, analist al gigantului financiar american Goldman Sachs Group Inc., considera ca 'posibilitatea unui pret de $150 - $200 pe baril pare din ce in ce mai probabila pe parcursul urmatoarelor 6 - 24 luni'. Acelasi analist prognoza in martie 2005 ca pretul petrolului ar putea sa fie cotat intre $50 si $105 pe baril pana in anul 2009.

Am documentat deja in doua randuri, in comentariile aparute pe acest site pe 27 februarie si respectiv 23 aprilie, viziunea pur speculativa pe care OPEC a avut-o in mod consecvent asupra dinamicii din ultimele luni a pretului petrolului. Notam de asemenea in cel mai recent dintre materiale:

'In perceptia mea – si aici sunt de acord cu fondul declaratiilor repetate venite din partea OPEC - aprecierea recenta a pretului petrolului este aproape exclusiv speculativa, dublata de un trend ascendent notat si in alte piete importante de marfuri precum si de o depreciere generalizata a dolarului american in principalele sale piete valutare. Daca intr-un stagiu timpuriu, consumat deja cu cativa ani in urma, relatia dintre cererea si oferta fizice a contat pentru consolidarea unui trend ascendent, la acest moment cred ca relatia dintre cererea si oferta pur speculative este cea determinanta.

Miscarile de piata hiper-speculative, situatii in care pozitionarea participantilor devine justificata de insasi dinamica intrinseca a pretului, rareori pot fi explicate via fundamente economice.

Vulnerabilitatea aprecierii recente a pretului petrolului consta tocmai in faptul ca fundamentele economice par a indica perspectivele unei reduceri, si nu cresteri a cererii fizice. Pana cand initiativa ordinelor de cumparare speculative care tinde sa devina parabolica nu este brusc si puternic taiata de vanzatori sau de o masura radicala decisa de OPEC, insa, asemenea fundamente nu vor fi recunoscute de catre participantii la piata.'

In perceptia mea, conditiile asociate aprecierii recente a pretului petrolului (mediatizarea excesiva a raportului Goldman Sachs fiind doar unul dintre ingredientele necesare unui trend parabolic) sunt dificil de sustinut chiar vizavi de un orizont de timp pe termen scurt – amintindu-mi de stagiile tarzii ale unor valuri de cumparare speculative cel putin la fel de spectaculoase observate, pentru a avansa doar doua exemple, in piata aurului in prima jumatate a lunii martie a anului curent, sau in piata de actiuni din Hong Kong la sfarsitul lunii octombrie a anului trecut.

Acest material are exclusiv un scop pur informativ, neconstituind o recomandare de a tranzactiona in oricare din pietele financiare mentionate. Tranzactiile in marja presupun riscuri financiare semnificative. Vanguard SA nu isi asuma responsabilitatea pentru tranzactiile efectuate pe baza informatiilor prezentate. Datele utilizate pentru redactarea materialului au fost obtinute din surse considerate a fi de incredere, insa nu exista nicio garantie privind corectitudinea acestora.

Mihai Nichisoiu este analist piete internationale in cadrul Vanguard S.A.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Oportunități »


Setari Cookie-uri