Oficialii Franklin Templeton au subliniat cu aproape orice ocazie pe care au avut-o faptul ca Fondul Proprietatea (FP) nu va fi o companie listata exclusiv pe Bursa de la Bucuresti (BVB), piata de la Londra fiind una dintre cele mai probabile viitoare destinatii. Cum s-ar incadra insa FP pe o bursa ale carei principale zece companii au o valoare de piata ce se apropie de un trilion de euro ?
Mark Mobius, presedintele executiv al Franklin Templeton Emerging Markets, declara chiar in prima zi de tranzactionare a titlurilor FP pe BVB, ca a doua listare a Fondului va fi la Londra, Viena sau Hong Kong.

„Listarea de la Londra va avea loc la sfarsitul anului viitor deoarece perioada de pregatire necesita cam 6-9 luni. Listarea implica multe schimbari structurale”, arata oficialul Franklin Templeton.

Cu o capitalizare de doua miliarde de euro, Fondul Proprietatea ar intra la limita in randul celor mai mari 200 de companii de pe Bursa din Londra. In imediata apropiere s-ar afla Segro PLC, cel mai mare proprietar britanic de birouri, Alliance Trust, companie de investitii care opereaza cel mai mare fond mutual din Marea Britanie precum si compania de utilitati Pennon Group.

Segro a inregistrat in aceasta luna o lichiditate medie zilnica de 6,3 milioane euro, Alliance Trust a avut rulaje de circa 10 milioane euro, in timp ce Pennon a inregistrat tranzactii modeste, ce rareori au trecut de 4,5 milioane euro/zi.

Pentru comparatie, actiunile Fondul Proprietatea au avut in martie o lichiditate medie zilnica de 3 milioane euro, realizata exclusiv in piata regular a BVB.

Recordurile de lichiditate de la Londra sunt notate in dreptul unor emitenti precum HSBC Holdings (in medie 200 milioane euro zilnic), sau Vodafone (160 milioane euro). De mentionat insa ca gigantul de telefonie mobila are o valoare de piata cifrata la 91 miliarde euro, de peste 45 de ori mai mult decat Fondul Proprietatea.

La capitolul avantaje, brokerii locali indica faptul ca FP este singurul fond de investitii din Europa infiintat special pentru a despagubi fostii proprietari din perioada regimului comunist, cu detineri importante in cadrul principalelor companii de energie si utilitati din Romania. De asemenea, free-float-ul ridicat al FP (peste 60% din capitalizare) ar putea sa fie un alt factor in favoarea unei lichiditati ridicate pe o piata externa.


Brokerii: Portofoliul FP nu este indeajuns de transparent pentru listarea la Londra


Cu toate acestea exista insa si probleme de transparenta „mostenite” de noii administratori, din perioada in care managerii Fondul Proprietatea erau reprezentanti ai statului.

„Inainte de a se gandi la o a doua listare, FP trebuie sa isi rezolve mai intai problemele majore de transparenta pe care le are in privinta detinerilor nepublice, a detinerilor in cadrul companiilor nelistate, unde statul este majoritar. In cazul acestora, rezultatele financiare se afla in cel mai fericit caz abia dupa un an”, a declarat Florin Ilie (foto dreapta), director Piete de Capital in cadrul ING Bank Romania.

Acesta a mai aratat ca astfel de probleme de transparenta reprezinta si o parte din motivele care au dus la scaderea interesului investitorilor pentru tranzactionarea actiunilor FP pe BVB.

„La aceasta ora Fondul sufera la acest capitol. Multe detalii necesare pentru o evaluare corecta a activelor nu sunt niciodata disponibile pentru analiza. Vorbesc despre companiile de utilitati reglementate unde ai nevoie si de situatii financiare si de alte date referitoare la valoarea activelor reglementate, astfel incat sa poti evalua credibil detinerile din portofoliu. Acest nivel de transparenta este inacceptabil atat pentru piata romaneasca, dar mai ales pentru alte mari piete, fie ca este vorba de Londra sau Viena”, a mai adaugat Florin Ilie.


Cum evolueaza alte companii straine listate in Marea Britanie

Romania nu mai are in prezent nicio companie listata pe bursa londoneza, dupa esecul A&D Pharma care s-a delistat la inceputul acestui an. Cel mai mare grup farmaceutic din Romania se listase in Marea Britanie in 2007 sperand sa obtina lichiditati. Patru ani mai tarziu insa, compania s-a delistat, dupa ce capitalizarea scazuse de la 400 milioane euro, la 190 milioane euro, numarul tranzactiilor cu actiuni A&D Pharma fiind de asemenea foarte redus.

„Nu cred ca ar fi o problema capitalizarea Fondului Proprietatea in cazul listarii pe Bursa de la Londra. Daca analizam alte cazuri de companii cu dubla listare, concluziile nu sunt unitare. Pentru unele a fost ceva foarte pozitiv, in vreme ce alte companii nu au avut evolutii spectaculoase in pietele secundare. Rezultatele sunt atat de variate incat nu putem spune cu certitudine care va fi scenariul potrivit Fondului Proprietatea”, spune Florin Ilie.

O dubla listare a fost facuta de Erste Bank si pe Bursa de la Bucuresti. In ciuda unei capitalizari de 13,3 miliarde euro, si a unui free float de 64,6%, banca rareori atrage pe BVB rulaje zilnice ce trec de un milion de lei (0,24 mil. euro), investitorii preferand sa tranzactioneze titlurile EBS direct pe piata austriaca.

Nici la Londra situatia nu este cu mult mai buna pentru companiile cu dubla listare, in special daca acestea sunt deja prezente pe o alta piata foarte dezvoltata. Toyota Motor, cel mai mare producator auto din lume, a inregistrat pe bursa britanica rulaje de pana in 6 milioane euro in anumite zile din martie, exitand insa numeroase sedinte in care nu s-au realizat tranzactii cu titlurile companiei.

Intr-o situatie similara se afla si gigantul american JPMorgan Chase, care a avut in ultimele doua luni lichiditati cuprinse intre 4,5 si 9 milioane euro. Exista insa si cazuri fericite, precum cel al companiei energetice rusesti Gazprom, care adesea face la Londra rulaje de peste 300 milioane euro/sedinta.

Citeste si DEZBATERE: Pro sau contra listarii Fondului Proprietatea pe o bursa internationala?
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri