Departamentul de Justitie al SUA vrea sa afle de la reprezentantii pietei de capital americane cum ar putea sa fie afectata competitia in sectorul listarilor publice, in cazul in care New York Stock Exchange (NYSE) ar fi preluata de un alt operator bursier, scrie Bloomberg. Fuziunea cu germanii de la Deutsche Boerse sau cu Nasdaq, un alt operator american, ar putea duce la formarea unui monopol in piata.
Autoritatile incearca sa determine si in ce masura fuziunea ar duce la marirea comisioanele percepute clientilor si participantilor de pe bursa.

Costurile anuale pe care o companie americana listata pe NYSE le are de platit sunt stabilite la un maxim 0,5 milioane dolari. In momentul de fata aproximativ 80% dintre emitentii NYSE platesc anual o suma cuprinsa 100.000 si 200.000 dolari. In cazul Nasdaq costul maxim pe o perioada de 12 luni ajung la 99.500 dolari.

NYSE Euronext a baut palma in februarie cu Deutsche Boerse pentru realizarea tranzactiei. In acelasi timp insa, NYSE incearca sa scape de o contraoferta nesolicitata din partea Nasdaq OMX si IntercontinentalExchange Inc.

Studiul antitrust realizat de autoritati ar putea in cele din urma sa decida care vor fi componentii celei mai mari burse din lume, avand in vedere ca institutiile de reglementare pot bloca fuziunea daca vor ajunge la concluzia ca o anumita forma a acesteia este nefavorabila pietei de capital din SUA.

Daca Deutsche Boerse si NYSE fuzioneaza, noua companie va oferi o gama completa de instrumente financiare, incluzand actiunile si derivatele, dar companiile listate ar trece in plan secund. Daca insa NYSE fuzioneaza cu Nasdaq, atunci noua bursa se va concentra in special pe actiunile clasice, iar companiile vor fi in centrul atentiei, pierzandu-se insa competitia veche de ani intregi dintre cei doi operatori”, a declarat Jeff Morgan, CEO-ul National Investor Relations Institute, organizatie care reprezinta peste 2.000 de companii listate.

O parte din investitori privesc fuziunea si la nivel ideologic. Astfel, sustinatoroii Deutsche Boerse sunt adeptii unei piete libere si ai pietelor globale de actiuni in general. De cealalta parte, exista grupul „pro- America”, caruia nu ii surade ideea ca NYSE sa fie preluata de o companie nemteasca.

„Acestia sunt satui sa vada mereu SUA pe locul doi, sa vada listari precum Prada facute la Hong Kong in loc de New York”, a concluzionat Patrick Healy, fost director executiv in cadrul Bear Stearns.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri