Pachetul de actiuni detinut de stat la compania miniera Cupru Min Abrud, a carei privatizare a fost solicitata Guvernului de catre FMI, va fi vandut integral pe piata de capital, in al doilea semestru al acestui an, releva Programul National de Reforma pentru perioada 2011-2013, informeaza Mediafax.
Compania Cupru Min, cu activitati de extractie la Rosia Poieni (judetul Alba), are un capital social de 24,18 milioane de lei si este controlata in totalitate de Ministerul Economiei. Exploatarea Rosia Poieni concentreaza peste 60% din rezervele de cupru ale Romaniei.

In luna octombrie, reprezentantii Fondului Monetar International au solicitat Ministerului Economiei sa initieze procesul de privatizare la mai multe companii, printre care si Cupru Min.

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, fostul actionar majoritar al Cupru Min, a incercat sa privatizeze societatea de doua ori, in 2008, fara succes.

In luna februarie, cotatia cuprului a inregistrat la bursa londoneza un nivel record de 10.190 dolari pe tona. China consuma circa 40% din productia mondiala de cupru, respectiv opt milioane de tone.

Cotatia cuprului a crescut de peste trei ori fata de pretul de sub 3.000 de dolari pe tona atins in decembrie 2008, in contextul crizei financiare declansate de prabusirea bancii Lehman Brothers.

Guvernul simplifica procedurile de vanzare a pachetelor minoritare


Guvernul va simplifica documentatia de vanzare a actiunilor minoritare detinute de stat si va impune un termen limita in care conducerea companiilor trebuie sa furnizeze date pentru intocmirea ofertei, rezervandu-si dreptul de a calcula pretul de oferta pe baza propriei estimari daca datele intarzie

Noile reguli vor fi introduse in ultimul trimestru al acestui an, prin modificarea actualului cadru legislativ in materie de privatizare, se arata in Programul National de Reforma pentru perioada 2011-2013.

"Se va actiona pentru simplificarea documentatiei de privatizare la societatile la care institutia publica detine participatii minoritare situate sub 50% din capitalul social, stabilirea unui termen limita pentru furnizarea de catre societati a datelor si informatiilor necesare pentru intocmirea ofertei de actiuni de vanzare, adaptarea dispozitiilor referitoare la vanzarea actiunilor prin metodele de vanzare la ordin si licitatie electronica la noile reglementari privind piata de capital, calcularea pretului de oferta din initiativa institutiei publice care detine pachetele de actiuni minoritare, pe baza datelor detinute de Ministerul Finantelor si Oficiul National al Registrului Comertului, in cazul in care conducerile societatilor comerciale refuza furnizarea datelor solicitate", se arata in document.

Guvernul s-a angajat in negocierile cu Fondul Monetar International ca Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului va finaliza vanzarea celor 18 companii mici aflate integral in portofoliu si va ceda participatiile minoritare detinute in cel putin 150 companii.

Guvernul a mai promis ca va reactiva "in mod agresiv" programul de privatizare, mai ales in domenii precum industria, energia, transportul, turismul si agricultura, iar Ministerul Economiei va initia de asemenea vanzarea participarilor minoritare in mai multe companii aflate sub controlul sau.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri