Piata de capital are inclusa in evolutii impactul stirii iesirii din recesiune, dupa o serie de estimari ale analistilor si economistilor. Astfel, o reactie pe bursa se va simti vineri doar daca cifrele vor fi sub sau peste asteptari, sustin specialistii consultati de wall-street.ro.
Impactul stirii ca am iesit tehnic din recesiune nu va fi tocmai mare, in primul rand pentru ca stirea a fost deja anticipata in piata, apoi pentru ca BVB are ca motor principal investitorii din afara tarii, care sunt mai degraba atenti la trendul extern, considera Adrian Barbulescu, analist la Prime Transaction.

„Vestea iesirii din recesiune este intr-adevar un punct in plus pentru piata de capital insa nu reprezinta un motiv de foarte mare optimism. In plus, este o diferenta importanta intre iesirea din recesiune si iesirea din criza propriu-zisa, care va mai intarzia ceva timp, chiar si oficialii statului recunoscand acest lucru”, a explicat Barbulescu.

Asadar, evolutia bursei de pana acum include previziunile analistilor privind iesirea din recesiunea tehnica a Romaniei, nefiind asteptate evolutii speciale in sedinta de astazi.

„Am putea asista la variatii intr-un anume sens daca datele prezentate de INS vor fi peste sau sub aceste asteptari. Personal, nu cred ca vom avea parte de surprize in acest sens”, sustine Marcel Murgoci, director de tranzactionare la Estinvest.

In continuare, miza cea mai importanta ramane evolutia economiei romanesti in al doilea trimestru. „Chiar daca teoria spune ca sunt necesare doua trimestre consecutive de crestere pentru iesirea tehnica, sa nu uitam ca in T1 am fost la limita. Asadar, este nevoie de confirmarea continuarii cresterii”, a mai spus Murgoci.

Mai mult, evolutia pozitiva a Bursei din prima parte a anului a anticipat iesirea tehnica din recesiune, nu doar la nivel macro, ci si la nivel de companii.

„Mai multi emitenti listati au raportat rezultate peste asteptari, imbucuratoare. Acestea au alimentat optimismul si evolutiile pozitive, dublate si de cresterile de pe marile burse”, a mai spus reprezentantul Estinvest.

Bursa traversase 19 luni de criza la intrarea economiei in recesiune

In mai 2009 a fost anuntat oficial intrarea Romaniei in recesiune, un moment anticipat inca de la sfarsitului anului 2008.

Cu doua luni in urma, in martie 2009, se implinea un an si jumatate de criza in piata de capital romaneasca.

Dupa ce in iulie 2007 indicii Bursei de Valori Bucuresti inregistrau maxime istorice, dupa un an si jumatate, bilantul era dezastruos: indicele BET si BET-C pierdusera cate 82% iar indicele BET-FI 91 de procente.

Dupa doi de recesiune, indicii BVB au recuperat din scaderi. Astfel, fata de nivelurile de la jumatatea lunii mai 2009, cand s-a anuntat oficial intrarea Romaniei in recesiune, BET a castigat peste 47%, BET-C peste 42 de procente iar indicele BET-FI a crescut cu peste 35%.

Insa, in momentul anuntarii crizei oficiale, bursa avea deja inglobata in evolutii acele cifre, mai ales ca in lunile anterioare fusesera inregistrate scaderi importante ale indicilor, pe fondul vestilor proaste din zona euro.

Citeste si Retrospectiva unei crize si efectele ei pe plan intern

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri