Investitorii locali controlau 42,23% din actiunile Fondului Proprietatea (FP) la finalul lunii mai, comparativ cu 32,18% in aprilie, iar Ministerul Finantelor a transferat din portofoliu 11,54% din capitalul Fondului in luna mentionata, reducandu-si participatia la 25,24%, scrie Mediafax.
In urma conversiilor realizate in luna mai, statul a pierdut controlul in AGA de la Fond si nu mai poate impune deciziile in AGA. Procesul de despagubire in actiuni FP a fost reluat incepand cu 2 mai.

Astfel, pachetul detinut de persoanele fizice romane a crescut la 35,42%, de la 26,11% in aprilie. Participatia detinuta de fonduri de investitii si firme din Romania a crescut in mai cu 0,74 puncte procentuale, la 6,81%, de la 6,07% in aprilie.

Investitorii straini au continuat sa cumpere in mai actiuni la FP si detineau la finalul lunii actiuni reprezentand 32,5% din actiuni, cu 1,48 puncte procentuale peste participatiile de la sfarsitul lunii aprilie, de 31,03%, potrivit statisticilor transmise Fond Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

In luna mai, pachetul de titluri controlat de fondurile de investitii si de companiile straine la Fond s-a majorat de la 22,5% la 23,72%.

A crescut totodata si interesul persoanelor fizice nerezidente pentru actiunile FP, iar acestea aveau in portofolii titluri reprezentand 8,79% din total, peste nivelul din aprilie, de 8,53% din titlurile Fondului.

Participatia lui Palade van Dusen Georgia, unul dintre mostenitorii familiilor Malaxa si Auschnitt, a scazut insa usor in luna mai, de la 6,71% la 6,68% din actiunile FP.

La finele lunii aprilie MFP controla 36,79% din actiunile Fondului.

Intrucat participatia statului a scazut sub 33%, Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea, poate sa propuna schimbarea modalitatii de vot, dupa cum anunta la mijlocul lunii ianuarie managerul de fond al FP, Greg Konieczny.

Atat timp cat statul a avut peste 33% din actiunile FP, Ministerul Finantelor a avut posibilitatea sa voteze cu toate actiunile din portofoliu, insa in cazul celorlalti actionari se aplica o politica diferita.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri