Actiunile Fondului Proprietatea (FP) au inregistrat marti cea mai mare crestere de la listare, de 4,8%, investitorii mizand pe o listare mult mai rapida decat se astepta in piata a societatilor din portofoliul companiei administrate Franklin Templeton.
Presedintele Traian Basescu anuntase ca a cerut Parlamentului reexaminarea unei legi care stabileste pentru 31 decembrie 2014 finalizarea procedurilor de admitere la tranzactionare prin BVB a pachetelor de actiuni de minim de 5% ale companiilor din Fondul Proprietatea.

S-a mers pe titlurile FP dupa declaratiile facute de presedinte, aceasta fiind evident o veste buna pentru piata. Cresterile de astazi pot sa fie privite si ca o revenire dupa scaderile destul de importante din ultima luna”, a declarat Darie Moldovan, directorul de operatiuni al firmei de intermediere Broker Cluj (BRK).

Listarea companiilor din portofoliu a fost ceruta cu insistenta de noii sefi ai Fondului, care spun ca doresc astfel imbunatatirea profitabilitatii si a valorii acestora. Actiunile FP au scazut constant de la listarea din ianuarie, pana sub pragul de 0,5 lei/unitate, considerat un minim absolut de catre analisti.

Fondul Proprietatea a inchis marti la un pret de 0,5345 lei/unitate, in vreme ce rulajul total a urcat pana la 30,7 milioane lei, la care se mai adauga un deal de 3,7 milioane lei.

Brokerii avertizeaza insa ca este prea devreme pentru a putea spune ca Fondul Proprietatea a intrat pe un trend de crestere.

Este putin prematur sa afirmam ca FP va incepe de-acum sa inregistreze o tendinta clar pozitiva. Personal mi se pare destul de greu de crezut ca se va continua in acelasi ritm mai multe zile la rand, insa ramane de vazut cum vor evolua lucrurile, mai ales ca astazi am fost impinsi in sus si de cresterile inregistrate pe plan international”, spune Moldovan.

La inchiderea BVB, marile burse din vestul Europei inregistrau una dintre cele mai bune sedinte de tranzactionare din ultimele saptamani. Astfel, in Germania indicele DAX crestea cu 1,73%, in Marea Britanie indicele FTSE 100 se aprecia cu 0,6%, in vreme ce principalul indice al pietei pariziene castiga 1,71%.

Bursa de la New York a deschis de asemenea in crestere, cu aprecieri de 0,8% si 1% pe indicii Dow Jones, respectiv S&P500.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri