2 / 4

Focus principal: Listarea companiilor de stat

Despre planurile pe termen lung ale conducerii BVB, de a ajunge o bursa regionala, cel mai nou administrator spune ca sunt sanse mari, dar trebuie parcursi multi pasi importanti pana la acel nivel.

„Pentru a ajunge la statutul de piata regionala trebuie sa avem companii mari listate, iar cele mai multe ar putea veni din portofoliul statului. Unele le avem in portofoliul FP si incercam sa facem presiuni pentru listarea lor. Unele nu sunt, dar au mare potential sa fie jucatori principali in piata. Noi incercam sa convingem autoritatile sa le listeze, dar nu avem decizia finala, nu putem decat sa dam argumente de ce ar fi benefice aceste listari pentru stat”, a explicat Konieczny.

Argumentele in acest sens sunt destule, de la suportul la buget si alternativa de finantare prin oferte de vanzare, alternativa oamenilor de a investi si in actiuni nu doar in depozite, pana la faptul ca toate companiile care sunt listate au parte de imbunatatiri importante ale eficientei, productiei, au profituri mai mari si vor plati taxe mari.

Cu toate acestea, de ce guvernantii nostri sunt inca reticenti la ideea de privatizare prin bursa?

„Cred ca aceasta atitudine vine din trecut si nu putem ignora asta, dar avem 1-2 exemple pozitive. Urmatorul exemplu ar putea fi oferta de vanzare la Petrom, urmata de Transelectrica, Transgaz si IPO-ul romgaz. Daca aceste tranzactii vor merge bine, sper ca guvernantii vor vedea ca piata de capital este un aliat pentru a creste suportul public pentru datoriile guvernamentale”, a mai spus managerul FP.

Astfel, lista de companii candidate la listare este lunga, numai in portofoliul Fondului Proprietatea sunt cel putin 20 de potentiali emitenti, pentru a caror listare Templeton insista la stat. Insa, decizia finala ramane la actionarii majoritari, deci mai mult decat un lobby intens nu se poate face.

Konieczny crede ca piata de capital romaneasca nu este suficient de mare pentru a avea doua burse.

„In loc sa vorbim de fuziune, trebuie sa vedem niste analize, cifre, evaluari, ca sa le propunem actionarilor. Cum detaliile acestei fuziuni nu au fost discutate, nu vad cum sa le punem pe agenda actionarilor. Multi din ei stiu mai putin decat mine, iar eu nu stiu nimic”, completeaza administratorul Bursei.

Mai mult decat atat, un astept pozitiv al pietei remarcat de reprezentantul Franklin Templeton este numirea lui Valentin Ionescu in functie de director general, din toamna anului trecut.

Valentin Ionescu a adus sange proaspat in sistem. Eu vad ca incearca din greu sa faca anumite schimbari si va veni momentul ca boardul si actionarii ii vor face bilantul, vor vedea ce decizii a luat si daca va continua mandatul”.

Din doua pozitii cheie in piata de capital, managerul celui mai tranzactionat emitent si membru in board-ul operatorului BVB, Konieczny isi exprima asteptarile pozitive.

Trebuie sa fiu optimist, nu am de ales. Cred ca este o oportunitate, mai ales daca ne uitam in viitor: este oferta Petrom si alte oferte mari, va fi o suplimentare de actiuni, acum putem atrage investitori straini si locali sa cumpere actiuni pe bursa romaneasca”.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri