Bursa a scazut si marti (13 septembrie), cu 0,92%, pentru a patra sedinta consecutiv, intr-o piata in care volatilitatea a fost alimentata de oscilatiile burselor vest-europene, insa prudenta celor mai multi investitori de la BVB a limitat lichiditatea la 19,9 milioane lei, scrie Mediafax.
In ultimele patru sesiuni, piata locala a coborat cumulat cu 5,83%, iar raportat la nivelul de la finalul anului trecut, indicele general BET-C este cu 12,84% mai jos.

In primele minute ale sedintei de marti bursa a crescut cu peste 1%, sustinuta de revenirea pietelor externe pe crestere, datorita sperantelor investitorilor cu privire la un sprijin pe care China l-ar putea acorda Italiei prin cumpararea de obligatiuni de stat in volume ridicate.

Ulterior, comentariile unor traderi referitoare la interventia Chinei, care nu ar reprezenta o solutie pe termen lung pentru criza din zona euro, au dus la intoarcerea burselor vest-europene pe scadere. In a doua parte a zilei pietele vest-europene au revenit pe crestere, sustinute de unele informatii cu privire la unele declaratii pe care cancelarul Germaniei Angla Merkel si presedintele Frantei Nicolas Sarkozy ar urma sa le faca asupra situatiei din Grecia.

Oscilatiile de pe bursele mature au avut efecte si pe piata de la Bucuresti, care in prima ora a pierdut castigul fragil de la deschidere si a trecut in teritoriu negativ, inregistrand corectii de pana la 1%. Totusi, in ultima ora preturile au revenit usor spre nivelurile de la finalul sesiunii precedente.

Volatilitatea nu i-a mai determinat pe investitori sa intre la tranzactionare precum in sedinta precedenta, astfel ca doar 15 actiuni din cele 78 de titluri listate pe primele trei categorii ale BVB si la sectiunea "Internationale" au consemnat rulaje de peste 100.000 de lei.

"Problemele preturilor obligatiunilor suverane emise de Grecia, Italia si Spania, precum si o posibila iesire a Greciei sau Germaniei din zona euro, insotite de temerile privind un faliment contralat sau necontrolat al Greciei nu fac decat sa afecteze rau imaginea sectorului bancar european. S-au vazut zilele acestea scaderi de 7-9% pe banci importante din Germania si Franta, multe dintre ele sunt la minime multianuale. Comparativ vedem bancile noastre undeva la mijlocul intervalului anual. In aceste conditii este firesc sa asistam la o prudenta maxima a investitorilor de la BVB. Se acumuleaza excesul de actiuni la vanzare si pe unele titluri pare ca s-au atins unele minime, cel putin locale", a declarat directorul de tranzactionare al SSIF Broker (BRK), Adrian Ceuca.

El crede ca piata va continua sa inregistreze rulaje reduse si cei mai multi jucatori vor ramane pe pozitii de asteptare, pana nu va fi stabilita o solutie, chiar si partiala, la situatia actuala a economiilor cu probleme.

"Un faliment sau gasirea unei solutii viabile si acceptate de populatia Greciei poate duce piata brusc si violent intr-o directie sau alta pe volume mari", a afirmat brokerul.

La finalul sedintei, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, cobora cu 0,97%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,73% sub inchiderea de luni.

Indicele BET-FI, a incheiat ziua in stagnare, in conditiile in care titlurile SIF-urilor au inregistrat corectii cuprinse intre 0,1% si 1,25%, iar actiunile Fondului Proprietatea (FP) au crescut cu 1,14%.

Totodata, indicele extins al Bursei, BET-XT, care sintetizeaza evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si FP, a coborat cu 0,98%.

"La ora actuala nu se poate da o prognoza pe termen scurt, de una - doua saptamani. Sunt programate si se vor programa intalniri si vizite importante intre conducatorii Europei si in functie de deciziile luate piata se va misca intr-o directie sau alta. Situatiile financiare ale majoritatii companiilor de pe piata noastra arata bine si din acest motiv inclin sa cred ca putem asista spre sfarsitul anului la evolutii favorabile, peste valorile inregistrate la finalul anului trecut. Singura intrebare ramane de unde va porni acea mult asteptata revenire", a mai spus Ceuca.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 19,9 milioane lei (4,6 milioane euro), valoare de aproape doua ori mai redusa decat rulajul sesiunii precedente, de 39,6 milioane lei (9,2 milioane euro).

Titlurile Fondului Proprietatea au fost in continuare cele mai lichide din piata, cu transferuri de 7,5 milioane lei, iar pretul a avansat cu 1,14%, la 0,443 lei.

Rulaje de peste un milion de lei au mai inregistrat titlurile OMV Petrom (3 milioane lei), SIF Transilvania (1,8 milioane lei), SIF Oltenia (1,2 milioane lei), BRD (aproape 1,1 milioane lei) si SIF Moldova (1 milion de lei). Actiunile OMV Petrom au scazut cu 1,61%, la 0,306 lei, iar titlurile SIF Transilvania au coborat cu 1,25%, la 0,436 lei.

Totodata, titlurile BRD au scazut cu 1,83%, la 10,7 lei, iar actiunile Bancii Transilvania au consemnat un recul de 2,77% si au ajuns la 0,982 lei.

Unii investitori au realizat si transferuri cu produse structurate (1,6 milioane lei), contracte futures (314.000 de lei), precum si cu unitati de fond (29.000 de lei). Astfel, lichiditatea totala a BVB a fost de 21,9 milioane lei (5,1 milioane euro), valoare cu 45% sub rulajul de luni, de 41,4 milioane lei (9,6 milioane euro).

Pe piata Rasdaq, investitorii au realizat operatiuni de 1,2 milioane lei, valoare de aproape trei ori peste rulajul din sedinta precedenta, de 447.000 de lei.

Titlurile Uzineport (UZIN) au ramas cele mai lichide, cu un rulaj de 715.000 de lei. Printr-un deal, au fost cedate actiuni reprezentand 8,86% din titlurile firmei de priecte industriale, la un pret de 0,55 lei, cu 3,68% sub cotatia celui mai recent transfer de pe piata principala.

La finalul sedintei de la Bucuresti, bursele vest-europene avansau cu pana la 1,4%, iar majoritatea pietelor din Europa Centrala si de Est consemnau erau in crestere cu cel mult 1,3%. Bursele din Croatia si Bulgaria erau in scadere cu 0,4% si, respectiv, cu 0,9%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri