Statul ar trebui ceara un pret inferior cotatiei bursiere a Transelectrica (TEL) si Transgaz (TGN) pentru a se asigura ca ofertele pentru vanzarea a 15% din actiunile celor doua companii se vor derula cu succes, afirma directorul general al BVB, Valentin Ionescu.
Guvernul s-a angajat fata de FMI sa vanda pachete minoritare de actiuni de la mai multe companii, printre care Transelectrica si Transgaz, scrie Mediafax.

Termenul pana la care brokerii pot depune oferte pentru intermedierea vanzarii a 15% din actiunile Transelectrica expira vineri, 6 octombrie.

La cotatiile bursiere de miercuri, pachetul de 15% din Transgaz este evaluat la 78,2 milioane de euro, iar acelasi pachet din Transelectrica valoreaza 43,4 milioane de euro.

"Statul a vrut sa vanda actiuni la Petrom, insa n-a tinut cont de conditiile de piata. Cand vrei sa vinzi un activ, trebuie sa tii cont ca investitorii vor un discount, mai ales cand exista deja un pret de referinta, cum este pretul de pe Bursa in cazul actiunilor Transelectrica si Transgaz. Un discount este recomandabil", a declarat miercuri Ionescu, la Romanian Financiar Forum.

Statul a incercat sa vanda in acest an aproape 10% din actiunile OMV Petrom, insa oferta a esuat pentru ca investitorii au considerat ca pretul cerut era prea mare, mai ales in conditiile in care pietele financiare internationale trec printr-o perioada agitata.

"Exista o nervozitate a investitorilor determinata de stirile negative, care vin de pe plan international. Totusi, sa nu uitam ca si in anii 1996-1997, cand era criza, au fost investitori care au cumparat unele actiuni la (preturi - n.r.) maxime. Ce-i drept, ulterior si acele preturi s-au corectat. De cativa ani, de cand este criza, sunt aceleasi titluri in ziar, pe canalele media, insa cate au in spate fundamentent. Investitorii au nevoie de fundamente, de motive, pentru ca altfel oamenii tind sa devina irationali", a spus Ionescu.

Ionescu considera ca unele companii ar putea sa se finanteze prin emisiuni de obligatiuni, ca alternativa la creditul bancar.

"Daca nu-ti platesti creditul, banca te executa. In schimb, pe Bursa investitorii te penalizeaza si, in consecinta, pretul obligatiunilor scade. Ca exemplu, finantarile prin obligatiuni au o pondere cam de 40% in Europa, in timp ce in Romania sunt de 1-2%", a aratat seful BVB.

El a dat ca exemplu Banca Transilvania, care, dupa ce s-a listat la Bursa, a reusit sa atraga finantari prin piata de capital, atat prin majorari de capital, cat si printr-o emisiune de obligatiuni.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri