Ministerul Finantelor Publice a transferat in luna septembrie 1,13% din actiunile Fondului Proprietatea (FP) pentru despagubiri, astfel ca participatia statului a scazut la 7,58%, iar o firma de investitii inregistrata in New York, Manchester Securities Corp, a raportat o detinere de 6,61%. scrie Mediafax.
Manchester Securities este o subsidiara a fondului de investitii Elliott Associates. Fondul Elliot Associates, fondat si condus de omul de afaceri american Paul Singer, are in administrare active de peste 17 miliarde de dolari.

Potrivit Forbes, Singer are o avere de 900 milioane de dolari.

La finalul lunii august, statul detinea 8,71% din actiunile Fondului Proprietatea. Depozitarul Central a blocat insa, la inceputul lunii septembrie, 2,7% din actiunile Fondului Proprietatea din pachetul controlat de Ministerul Finantelor. Pachetul a fost indisponibilizat la solicitarea Franklin Templeton intrucat statul a subscris actiunile, insa in schimbul acestora nu a participat cu aportul in natura. Astfel, statul controleaza 5,01% din capitalul subscris si varsat al Fondului.

Actionarii persoane fizice din Romania au continuat sa fie principalii vanzatori. La finele lunii septembrie actionarii persoane fizice romani detineau cumulat 37,08% din actiunile Fondului, in scadere fata de participatia de 38,09% de la finalul lunii august.

Investitorii institutionali romani s-au numarat printre cumparatori, participatia acestora urcand de la 10,16% la 10,21%.

In schimb, investitorii institutionali straini au fost mai activi la cumparare, acestia preluand 2,26% din titlurile Fondului. Prin aceste tranzactii, investitorii persoane juridice straine au ajuns sa controleze cumulat 35,99%, fata de 33,73% la finalul lunii august.

Actionarii persoane fizice straini au vandut in septembrie actiuni FP, detinerile coborand de la 9,31% la 9,14%.

Cel mai mare actionar privat este Georgia Palade van Dusen, mostenitoarea industria¬sului interbelic Nicolae Malaxa, cu un pachet de 6,68% din Fond. Ea a cumparat in septembrie actiuni FP, dupa ce in august si-a redus participatia la 6,49%.

La 15 iunie, compania de administrare a investitiilor City of London Investment Management a anuntat ca detine in numele clientilor sai indirect 5,85% din actiunile FP, pachetul fiind format atat din actiuni, cat si din produse structurate emise de UniCredit Bank.

Pretul actiunilor Fondului a crescut in sedinta bursiera de joi cu 1,16%, la 0,435 lei. Calculata la aceasta cotatie, capitalizarea Fondului este de 5,99 miliarde lei (1,38 miliarde euro).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri