Reprezentantii Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea (FP), mizeaza pe listarea secundara a FP pe Bursa din Londra (LSE) la sfarsitul lunii septembrie sau, cel tarziu, la inceputul lui octombrie. Insistenta Templeton pare sa indice tot mai mult faptul ca un actionar major vrea sa isi lichideze cel putin o parte din actiunile Fondului la Londra, fara a se mai confrunta cu problemele specifice pietei romanesti.

“Lichiditatea pe LSE va fi sustinuta prin plasamente accelerate de actiuni ale Fondului. Bancile din consortiul care se ocupa de listarea secundara primesc o motivatie (n.red. financiara) suplimentara pentru a gasi in actualul actionariat investori dispusi sa contribuie cu titluri la aceste plasamente. Vrem listarea la Londra pentru a putea atrage noi investitori si pentru a reduce discount-ul fata de VAN (valoarea activelor nete) la care FP se tranzactioneaza in prezent”, spune Marius Dan, investor relations manager Fondul Proprietatea.

Practic, pentru unul dintre actionarii majori ai Fondului s-ar putea sa fie mai profitabil sa vanda o cantitate mare de titluri la Londra, direct unor alti investitori institutionali, in loc sa vanda aceste actiuni pe Bursa de Valori Bucuresti, unde, din cauza lichiditatii scazute, pretul actiunilor FP ar putea sa scada semnificativ.

Lichiditatea pe LSE va fi sustinuta prin plasamente accelerate de actiuni ale Fondului. Bancile din consortiul care se ocupa de listarea secundara primesc o motivatie (n.red. financiara) suplimentara pentru a gasi in actualul actionariat investori dispusi sa contribuie cu titluri la aceste plasamente - Marius Dan, Fondul Proprietatea

De asemenea, faptul ca actiunile Fondul Proprietatea se tranzactioneaza in prezent la maxime istorice (0,866 lei/actiune) reprezinta un motiv in plus pentru marii actionari straini sa isi marcheze acum cel putin o parte din profit, dupa ce aproape ca si-au dublat investitia initiala, avand in vedere evolutia titlurilor FP si a distributiilor de cash facute in ultimul an de companie.

“Nu putem sa comentam posibilitatea ca unul dintre actionarii importanti sa renunte la o parte din titluri dupa listarea la Londra. Ce pot spune este ca exista interes pentru Fondul Proprietatea din partea unor investitori care pot investi doar pe piata din Londra”, a fost raspunsul oficialului FP cand a fost confruntat cu scenariul exit-ului unui actionar major, precum Elliott Asociates.

Americanii de la Elliott, unul dintre cele mai puternice fonduri speculative de pe Wall-Street, sunt cei mai mari actionari ai FP, cu o participatie de circa 17%. Morgan Stanley si City of London sunt urmatorii cei mai mari actionari straini, cu detineri care la ultimele raportari ajungeau la 4,89%, respectiv 4,87% din capitalul Fondului Proprietatea.

Listarea la Londra, in octombrie?

Reprezentantii FP spun ca sunt deja pregatiti pentru listarea pe Bursa din Londra, “cheia” transferului aflandu-se insa la Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF).

“Sfaristul lunii septembrie – inceputul lunii octombrie este momentul ideal pentru listarea secundara la Londra; pietele au o anumita sezonalitate iar in Romania exista un calendar electoral in ultimele luni ale anului. Lucram la turatie maxima pentru ca totul sa fie gata in septembrie, ne mai trebuie doar aprobarea ASF la modificarile unor reglementari legate de DIs (n.red. depository interest)”, a declarat Marius Dan.

In trecut insa, ASF nu s-a grabit sa modifice regulamentele necesare pentru listarea secundara a Fondului Proprietatea pe o bursa straina. In iunie, Misu Negritoiu, presedintele ASF, sublinia chiar ca Autoritatea s-ar putea sa aiba nevoie de 6-9 luni pentru a face acest lucru.

Sfaristul lunii septembrie – inceputul lunii octombrie este momentul ideal pentru listarea secundara la Londra; pietele au o anumita sezonalitate iar in Romania exista un calendar electoral in ultimele luni ale anului. Lucram la turatie maxima pentru ca totul sa fie gata in septembrie, ne mai trebuie doar aprobarea ASF - Marius Dan, Fondul Proprietatea

Intrebat despre cat de sigur este ca ASF va aproba de aceasta data modificarea reglementarilor, reprezentantul FP a evitat un raspuns transant. “Colaboram cu Autoritatea, intelegem ca acest aspect este in lucru si ca este tratat cu prioritate de ASF”, a declarat Marius Dan.

Totusi, ceva sperante pentru FP ar putea sa existe avand in vedere ca miercuri Autoritatea de Supraveghere Financiara a publicat o lista a masurilor pe care vrea sa le ia pentru reformarea pietei de capital locale, pe care se afla si “analizarea posibilitții extinderii emiterii de certificate de depozit în cazul tuturor emitenților listați pe piața de capital româneasc” – masura ce are ca termen limita luna octombrie 2014.

Oficialii FP au aratat fonduri din piata principala a LSE se tranzactioneaza in medie la un premium de 1,5% fata de VAN, comparativ cu discountul de 31,9% la care se tranzactioneaza in prezent Fondul Proprietatea. Fondul Proprietatea se va lista insa pe Specialist Fund Market (SFM), segment de piata unde fondurile listate se tranzactioneaza la un discount in medie de 3,7%, iar cele mai mari rulaje zilnice sunt de 500 - 600.000 euro.

“Ne-am comparat doar cu fondurile din piata principala pentru ca acestea au dimensiuni similare Fondului Proprietatea, in vreme ce pe SFM sunt fonduri de cateva zeci-sute milioane de euro”, a declarat Marius Dan.

La sfarsitul primului semestru din acest an, Fondul Proprietatea avea o valoare a activului net de 14,8 mld. lei. (3,3 mld. euro). Fondul are o capitalizare de 11,6 mld. lei (2,6 mld. euro). Daca s-ar lista la Londra, FP ar fi al treilea cel mai mare fond din aceasta piata in functie de capitalizare si active, din cele 422 de fonduri deja listate pe LSE.

Sursa tabel: Fondul Proprietatea

Foto: Shutterstock / All in

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri