ASF a aprobat miercuri proiectul de regulament care permite listarea actiunilor tranzactionate la bursa in Romania pe o piata dintr-un alt stat UE prin intermediul titlurilor de interes, instrument financiar preferat initial de Fondul Proprietatea (FP) pentru listarea secundara la Londra.

Fondul Proprietatea a initiat insa deja demersurile pentru listarea pe Bursa din Londra prin intermediul certificatelor de depozit (GDR).

"In sedinta din data de 8 aprilie, Consiliul ASF a aprobat Regulamentul privind listarea pe o piata din alt stat membru, prin intermediul titlurilor de interes, a actiunilor admise la tranzactionare pe o piata reglementata din Romania. Adoptarea Regulamentului vine ca o continuare fireasca a unor masuri, adoptate in perioada octombrie 2014-martie 2015, care au vizat cresterea lichiditatii pe piata de capital din Romania, precum si atragerea investitorilor straini", se arata intr-un comunicat al Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) citat de Mediafax.

In urma consultarilor publice au fost primite comentarii tehnice de la Depozitarul Central, precum si observatii de principiu de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB). "Consiliul ASF a luat nota de comentariile BVB legate de riscul potential al migrarii tranzactiilor pentru societatile strategice romanesti din portofoliul Fondului Proprietatea pe Bursa de la Londra, desi de regula migrarea are loc in sens invers. Pentru a contracara acest efect, Consiliul a elaborat anterior o propunere de listare a mai multor societati strategice pe BVB in care statul detine pozitii minoritare", potrivit ASF.

Proiectul de regulament privind titlurile de interes a devenit disponibil pentru consultare publica vineri, 3 aprilie. ASF a luat in discutie titlurile de interes si la sfarsitul lunii noiembrie, dar a decis sa nu aprobe proiectul de regulament.

Aprobarea regulamentului era ultimul pas necesar pentru a permite Fondului Proprietatea sa inceapa procedurile pentru listarea secundara la Bursa de Valori de la Londra. Actionarii Fondului Proprietatea au acordat, in luna ianuarie, un nou mandat administratorului societatii, valabil pana in luna iulie, pentru listarea pe piata britanica.

Fondul Proprietatea intentioneaza sa se listeze secundar pe bursa de la Londra pana la inceputului lunii mai, a declarat managerul fondului Greg Konieczny, potirvit unui articol recent publicat de Wall Street Journal. Konieczny, a declarat, in contextul AGA din ianuarie, ca Fondul s-ar putea lista secundar pe bursa de la Londra in aprilie-mai, daca va primi la timp aprobarea ASF.

Solicitarea pentru completarea ordinii de zi a AGA cu propunerea acordarii unui nou mandat a venit din partea firmei de brokeraj Manchester Securities, prin care fondul american Elliott detine, potrivit celor mai recente raportari, 15,86% din actiunile Fondul Proprietatea. Manchester Securities este cel mai mare actionar al Fondului Proprietatea. Autorizarea Franklin Templeton Investment Management, administratorul Fondului, pentru derularea operatiunilor de intrare pe piata londoneza este valabila pana la 10 iulie.

Administratorul Fondului a primit mandat pentru listare "prin intermediul unor detineri directe sau indirecte, cum ar fi certificate de depozit (depository receipts), titluri de interes (depositary interests) sau alte forme de proprietate indirecta".

Mandatul precedent al administratorului pentru listarea la Londra a fost aprobat in aprilie 2014, iar Fondul Proprietatea a inaintat pe parcursul anului trecut mai multe termene pentru listarea la Londra, asteptand aprobarea de catre ASF a regulamentului privind titlurile de interes. In Marea Britanie, Fondul Proprietatea vizeaza o listare pe Specialist Fund Market, piata reglementata a bursei de la Londra pentru fonduri de investitii specializate. Specialist Fund Market este destinata investitorilor institutionali, profesionisti si bine informati.

ASF a aprobat la 5 noiembrie modificarile necesare extinderii posibilitatii emiterii certificatelor de depozit pentru toti emitentii listati in Romania. In urma deciziei, toate societatile listate pe piata de capital din Romania pot sa fie admise la tranzactionare si in alte state membre ale Uniunii Europene prin intermediul certificatelor de depozit (listare indirecta).

Certificatele de depozit au la baza actiuni suport si confera detinatorului drepturi si obligatii aferente actiunilor suport, precum si dreptul de a obtine, prin conversie, actiuni suport. Titlurile de interes sunt un instrument financiar mai simplu si mai putin costisitor decat certificatele de depozit. Astfel, un investitor care detine actiuni Fondul Proprietatea le-ar poate tranzactiona in orice moment la bursa de la Londra ca titluri de interes, in cazul unei astfel de listari, iar cumparatorul de titluri de interes la Londra ar putea similar sa le vanda ca actiuni pe piata de la Bucuresti. Fiecarui titlu de interes ii corespunde o actiune.

Fondul Proprietatea este o societate de investitii de tip inchis, infiintata in 2005 pentru despagubirea persoanelor ale caror proprietati au fost confiscate abuziv de statul comunist si sunt imposibil de retrocedat in natura. Fondul Proprietatea a fost listat la Bursa de Valori Bucuresti in ianuarie 2011.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri