Fondul Proprietatea (FP) va face listarea secundara pe Bursa din Londra (LSE) in aprilie – mai 2015, dupa ce administratorii de la Franklin Templeton au decis sa ia in calcul si listarea prin intermediul certificatelor de depozit (GDR), si sa nu mai depinda de modificarea regulamentelor ASF ce vizeaza titlurile de interes (depository interests – Dis) care pana acum blocase aceasta mutare.

“ASF a permis companiilor deja listate sa emita titluri de tip GDR, asa ca in prezent planuim sa apelam la acestea. Pana in lunile aprilie – mai vom face listarea secundara la Londra. Nu am renuntat la ideea listarii prin intermediul titlurilor de interes, insa acesta a devenit un plan de rezerva, care va fi aplicat daca ASF se razgandeste si decide sa aprobe regulamentele in acest sens – si speram sa o faca”, a declarat Greg Konieczny (foto), managerul Fondul Proprietatea, in cadrul unui eveniment care a marcat patru ani de la listarea FP pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB).

Administratorul Fondului obtinuse anterior acordul actionarilor pentru listarea la Londra prin intermediul titlurilor de interes, insa mutarea nu s-a realizat deoarece Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) nu a aprobat schimbarea regulamentelor ce vizeaza emiterea titurilor de interes pentru companiile listate local.

FP vroia sa se listeze pe Bursa din Londra indirect prin intermediul DIs, certificate care au in spate actiuni Fondul Proprietatea. Certificatele urmau sa se tranzactioneze pe segmentul Specialist Fund Market al LSE.

Actionarii Fondului au aprobat miercuri acordarea unui nou mandat, valabil pana in luna iulie, pentru listarea la Londra. Solicitarea pentru completarea ordinii de zi cu aceasta propunere a venit din partea firmei de brokeraj Manchester Securities, prin care Elliott Associates are o participatie de 15,5% din actiunile Fondul Proprietatea.

Autorizarea Franklin Templeton Investment Management, administratorul Fondului, pentru derularea operatiunilor de intrare pe piata londoneza ar urma sa fie valabila pana la 10 iulie.

Ce a primit FP la aniversarea a 4 ani pe bursa? ‘Promisiunea’ ca discutiile despre noi listari este prematura

La conferinta care a marcat cei 4 ani de la listarea Fondul Proprietatea pe Bursa de Valori Bucuresti a participat si noul ministru al Economiei, Andrei Gerea. Acesta a declarat ca prioritatile sale sunt finalizarea strategiei energetice si continuarea reformei structurale in sectorul energectic, in care privatizarea companiilor din sector reprezinta o componenta foarte importanta.

Ulterior insa, ministrul a declarat ca “este prematur sa vorbim despre listari”, el afirmand, citat de Mediafax, ca va fi nevoie de o discutie cu oficialii FMI in privinta elaborarii unui calendar al listarilor unor companii de stat. Fondul Proprietatea este actionar in cadrul mai multor companii de stat, managerul FP facand lobby puternic in ultimii ani pentru listarea acestora.

Potrivit angajamentelor asumate de Guvern fata de FMI, urmatoarele companii energetice care ar trebui listate la bursa sunt Hidroelectrica si Complexul Energetic Oltenia (ambele aflate si in portofoliul Fondul Proprietatea). Prima dintre cele doua companii este insa in insolventa, iar cealalta are dificultati in privinta productiei si vanzarii electricitatii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri