Reprezentantii fondului american de hedging Elliott Associates, principalul actionar al Fondul Proprietatea (FP), dau frisoane britanicilor. Miercuri, in aceeasi zi cu listarea FP la Londra, oamenii lui Paul Elliott Singer vor incerca sa se impuna sedinta actionarilor Alliance Trust, compania care opereaza cel mai mare trust de investitii britanic, miza fiind chiar job-ul CEO-ului Katherine Garrett-Cox – cea care conduce compania de opt ani.

Intr-un articol intitulat “Listarea unui trust romanesc va dezvalui stilul de management al Elliott Advisors”, publicatia Financial Times anunta listarea Fondul Proprietatea pe Bursa din Londra la mijlocul acestei saptamani. Britanicii se asteapta ca transferul la Londra al FP sa clarifice mai bine metodele de management ale Elliott, unul dintre cele mai puternice fonduri de hedging de pe Wall-Street, in prezent actionar si in cadrul Fondul Proprietatea cu o participatie de 17% (aproape 20% din drepturile de vot).

Despre mandatul Franklin Templeton la Fondul Proprietatea: “Un contract neobisnuit”

Elliott a fost anul trecut de acord cu prelungirea mandatului de administrare al Fondul Proprietatea de catre Franklin Templeton, semnand un contract pe care britanicii il considera “neobisnuit” avand in vedere clauza potrivit careia Templeton va incasa comisioane suplimentare pentru orice distributie de cash pe care FP o va face catre actionari.

“Este ceva ce nu am mai vazut pana acum. Este o structura interesanta”, a mentionat un broker citat de FT.

De asemenea, Elliott a conditionat prelungirea mandatului Templeton, in 2016, de o reducere a discountului fata de valoarea activelor nete (VAN) la care actiunile FP se tranzactioneaza, pana la 15% (de la cca 26% in prezent). In acest scop, Elliott a angajat in Romania o echipa de avocati care sa monitorizeze activitatea Franklin Templeton.

Am mult respect pentru Elliott, atat ca actionari cat si ca analisti. Sunt niste actionari exigenti care fac multa munca ‘de teren’, Greg Konieczny, managerul Fondul Proprietatea.

Presiunea americanilor la adresa managementului FP s-a facut puternic simtita in ultimii ani, pretentiile Elliott fiind principalul motiv pentru care Fondul nu a mai facut nicio investitie in precedentii trei ani. Intre timp, Fondul Proprietatea a preferat doar sa vanda participatii valoroase din portofoliu, precum cele de la Romgaz, Transgaz sau Conpet, distribuind catre actionari sumele incasate.

Fondul Proprietatea se va lista miercuri pe Bursa din Londra, wall-street.ro urmand sa transmita cele mai recente stiri de la fata locului.

Elliott vrea sa rastoarne conducerea neperformanta al celui mai mare trust de investitii britanic

Sefii fondului de hedging Elliott Associates se afla in prezent in atentia britanicilor dupa ce au declansat o controversata lupta impotriva sefei Alliance Trust - Katherine Garrett-Cox. Americanii au cerut numirea a trei directori neexecutivi in board-ul companiei cu sediul in Dundee, Scotia. Acestia ar trebui sa supervizeze activitatea CEO-ului ale carei performante din ultimii ani sunt considerate slabe de catre Elliott.

Alliance Trust, companie cu active in administrare de 3,6 mld. lire sterline (5 mld. euro), a generat un randament de 52% pe parcursul ultimilor cinci ani, in vreme ce alte companii de investitii similare care investesc in actiuni globale au adus investitorilor castiguri de chiar si peste 100%. In cei cinci ani, Katherine Garrett-Cox si-a dublat salariul pana la 1,34 mil. lire sterline (1,8 mil. euro).

Conflictul a fost marcat si de un schimb de replici dure intre cele doua parti.

“De cand a devenit CEO in august 2008, Katherine Garrett-Cox a prezidat subperformanta. A fi rasplatit pentru acest lucru este un semn ca board-ul nu e suficient de exigent fata de executiv si ca nu a reusit sa il traga la raspundere”, au mentionat reprezentantii Elliott, citati de Financial Times.

“Este bizar ca oameni din exterior, care vorbesc fara a cunoaste situatia, presupun ca nu exista suficienta dezbatere in consiliul de administratie. Nu este un ‘cuib linistit’ asa cum s-a sugerat. (…) Resping ideea ca am fi stat fara sa facem nimic timp de trei ani. Este o prostie”, spune, de cealalta parte, Katherine Garrett-Cox.

Runda decisiva a conflictului dintre Elliott si managementul executiv Alliance Trust va avea loc miercuri, chiar in ziua listarii Fondul Proprietatea la Londra, cand compania britanica va desfasura Adunarea Generala Anuala a Actionarilor.

Foto: Shutterstock / Bank of England, The Royal Exchange

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri