Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) nu se opune listarii secundare a Fondului Proprietatea (FP) pe Bursa din Londra, insa transferul nu poate fi inca facut in conditiile in care exista o serie de probleme de ordin tehnic ce tin de infrastructura Depozitarului Central ce trebuie rezolvate, spune Misu Negritoiu, presedintele ASF.

“Personal nu vad de ce listarea Fondului Proprietatea la Londra ar fi o problema, eu nu ma opun, dar trebuie sa tinem cont ca ar fi prima actiune romaneasca care s-ar lista pe doua burse direct, iar infrastructura pietei de capital din Romania nu este gata sa intre in competitie cu bursele din regiune. Fondul poate sa emita GDR-uri (certificate de depozit) oricand la Londra, insa listarea actiunilor este altceva. Nu avem infrastructura necesara pentru decontare; vom face demersurile necesare insa mi-e teama ca vom avea nevoie de 6-9 luni de zile ca sa putem face acest lucru. Cred ca pana acum Depozitarul Central nici nu a vorbit cu Londra despre conexiunea pentru decontare”, a declarat Misu Negritoiu in cadrul unei intalniri cu investitorii romani si straini organizata de Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea.

Fondul poate sa emita GDR-uri (certificate de depozit) oricand la Londra, insa listarea actiunilor este altceva. Nu avem infrastructura necesara pentru decontare; vom face demersurile necesare insa mi-e teama ca vom avea nevoie de 6-9 luni - Misu Negritoiu, ASF

La intalnirea cu actionarii si investitorii interesati de Fondul Proprietatea, unul dintre participanti a cerut explicatii suplimentare cu privire la motivul pentru care aprobarea listarii nu poate avansa mai rapid, insa Misu Negritoiu nu a putut sa ofere alte detalii: “Nu am niciun motiv in plus. Nu suntem pregatiti inca si avem nevoie de mai mult timp pentru a ne pregati. Chiar si daca Fondul ar avea maine aprobarea, tot nu ati putea sa tranzactionati la Londra pentru ca nu puteti sa faceti decontarea”, a spus Misu Negritoiu.

Actionarii FP au aprobat in aprilie anul acesta listarea secundara a Fondului pe Bursa din Londra, la recomandarea Franklin Templeton. Si in 2012, Greg Konieczny, seful FP obtinuse acordul actionarilor pentru listarea secundara la Varsovia, insa procedurile au fost amanate constant de catre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) si ulterior de catre Autoritatea pentru Supraveghere Financiara (ASF).

Nu avem probleme fundamentale cu Fondul Proprietatea, insa as vrea ca FP sa nu mai ia decizii inainte sa ne consulte. Daca veniti la noi si ne spuneti ca ‘actionarii au aprobat listarea iar acum ce putem sa le spunem?' pare ca si cand ne-ar fi fortata mana cu motivatii nu foarte profesioniste - Misu Negritoiu, ASF

Presedintele ASF s-a artat nemultumit si de faptul ca Franklin Templeton a cerut si obtinut acordul actionarilor FP inainte de a se consulta cu ASF pe tema listarii secundare.

“Ar fi bine sa discutam inainte… daca aprobati listarea inainte, ce mai pot spune? Nu avem probleme fundamentale cu Fondul Proprietatea, insa as vrea ca FP sa nu mai ia decizii inainte sa ne consulte. Daca veniti la noi si ne spuneti ca ‘actionarii au aprobat listarea iar acum ce putem sa le spunem (n.red. legat de amanarea aprobarii din partea ASF)?’ pare ca si cand ne-ar fi fortata mana cu motivatii nu foarte profesioniste”, a mai adaugat Negritoiu.

Discutiile despre listarea secundara a Fondului Proprietatea au generat controverse in piata de capital romaneasca. De o parte, reprezentantii FP considera ca listarea va aduce o cerere mai mare din partea investitorilor straini, despre care spun ca momentan evita actiunile FP din cauza lichiditatii reduse si a birocratiei de pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB). De cealalta parte, reprezentantii BVB se opun listarii temandu-se ca valoarea tranzactiilor facute pe bursa locala cu actiuni FP va scadea dupa listarea la Londra.

Opinii diferite au existat chiar si in interiorul ASF. Anul trecut, Dan Rusanu, fostul presedinte al ASF (in prezent arestat), declarase ca se opune acestui tip de listari, in vreme ce Mircea Ursache, vicepresedinte ASF, afirmase in fata Comisiei pentru buget si finante ca sustine listarea Fondului la Varsovia. Ursache si-a redeclarat si anula cesta sprijinul pentru listarea secundara a FP.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri