“Conditiile de piata la Varsovia s-au schimbat. Cererea scade din cauza schimabrilor din sistemul de pensii. Credem in continuare ca listarea duala este benefica pentru Fondul Proprietatea insa va trebui sa ne revizuim strategia, luand in calcul o piata diferita, indiferent ca vorbim de New York, Londra, sau alta bursa”, a declarat Greg Konieczny, managerul Fondului Proprietatea.

Cu trei luni in urma, Konieczny declarase pentru wall-street.ro ca nu se teme de eventualele efecte negative ale nationalizari fondurilor de pensii poloneze si chiar si in aceste conditii listarea secundara a FP la Varsovia trebuie sa se faca.

Ministrul polonez de finante, Jacek Rostowski, a propus in iunie reducerea rolului fondurilor de pensii private prin plasarea unor active din portofoliul acestora intr-un vehicul national de investitii, o reforma menita sa diminueze datoria publica.

O alta optiune propusa de Guvernul de la Varsovia este ca participantii la fondurile de pensii private sa decida daca vor sa mai ramana in sistemul privat sau daca se transfera in sistemul de stat.

Citeste si:

Fondurile de pensii private poloneze sunt vazute ca motorul care a generat cresterea Bursei din Varsovia din ultimul deceniu, o buna parte din banii fondurilor fiind investiti in actiuni noi care veneau in piata poloneza.

Greg Konieczny a obtinut acordul actionarilor pentru listarea FP in Polonia de mai bine de un an, insa procedurile tehnice au fost amanate constant de autoritatile locale, care, alaturi de brokerii romani si BVB, se tem ca listarea secundara a Fondului intr-o piata straina va duce la scaderea valorii tranzactiilor cu actiuni pe plan local.

„Suntem dezamagiti ca din cauza rezistentei autoritatilor locale nu am putut sa facem listarea secundara. Faptul ca oferta Romgaz va fi vanduta si pe o piata din afara Romaniei arata ca si alte nume mari din piata de capital, precum Goldman Sachs, sunt de aceeasi parere cu noi”, a mentionat managerul Fondului Proprietatea.

Goldman Sachs este liderul consortiului de intermediari care se ocupa de IPO-ul pe care Romgaz este asteptat sa il faca in aceasta luna.