Compania americana Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea, va anunta vineri noile planuri pentru listarea secundara a FP, dupa ce anul trecut a renuntat la ideea cotarii actiunilor Fondului la bursa de la Varsovia, scrie Mediafax.

Franklin Templeton a renuntat anul trecut la ideea listarii FP la Varsovia si a anuntat, la finalul lunii noiembrie, ca in primul trimestru al anului curent va face o noua propunere privind piata pe care sa fie cotate actiunile Fondului, printre bursele vizate fiind bursa de la Londra sau New York.

"Nu cerem o prelungire pentru listarea la Varsovia (...) pentru ca reglementatorul nu a vrut sa schimbe regulile pentru listarea secundara (...) Cautam o metoda mai usoara si o alta piata, printre pietele vizate fiind bursa de la Londra sau New York. La Varsovia, nationalizarea fondurilor de pensii ne-a facut sa ne razgandim. In primul trimestru al anului viitor vom anunta propunerile", le-a transmis actionarilor managerul FP, Greg Konieczny, intr-o AGA derulata in luna noiembrie, potrivit unor surse prezente la sedinta.

La jumatatea anului 2012, actionarii Fondului Proprietatea si-au dat acordul final pentru listarea secundara la bursa de la Varsovia, propunerea fiind aprobata de principiu inca din aprilie 2012. Operatiunea a fost insã blocata deoarece era necesara o conexiune a Depozitarului Central de la Bucuresti cu cel din Polonia, vare nu a fost posibila pentru ca nu exista cadrul legal, care trebuia aprobat de fosta Comisie Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM). Atributiile CNVM au fost preluate in luna aprilie a anului trecut de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), insa nici aceasta institutie nu a aprobat modificarile necesare.

Intrarea pe bursa din Polonia urma sa fie intermediata de consortiul format din JP Morgan, UniCredit Group si KBC Securities.

Citeste si:
Companiile de pe bursă la raport: câștig total de 13 mld. lei în...
Companiile de pe bursă la...

Intr-un material discutat in AGA din luna noiembrie a anului trecut, Franklin Templeton mentiona ca a solicitat ASF inclusiv schimbarea reglementarilor astfel incat certificatele de depozit (pe care o companie le poate utiliza pentru listarea pe o piata externa, cum a fost cazul in oferta Romgaz) sa poata fi utilizate si la alte oferte, nu doar pentru ofertele publice initiale.

Fondul Proprietatea este o societate de investitii de tip inchis, infiintata in 2005 pentru despagubirea persoanelor ale caror proprietati au fost confiscate abuziv de statul comunist si sunt imposibil de retrocedat in natura. Fondul Proprietatea a fost listat la Bursa de Valori Bucuresti in ianuarie 2011.

La finalul lunii ianuarie, actionarii institutionali straini detineau 53,31% din actiunile Fondului Proprietatea, iar actionarii persoane fizice din Romania aveau 19,83% din titluri. Investitorii institutionali din Romania detineau 8,83% din actiuni, iar investitorii persoane fizice straini aveau 5,63%.

Fondul american de hedging Elliott Associates, cel mai mare actionar al Fondului Proprietatea, detine putin peste 17% din actiunile Fondului Proprietatea.

Citeste si:
Adrian Cighi, FP: Listarea la Londra nu va distruge piata din Romania
Adrian Cighi, FP: Listarea la...

Al doilea mai mare actionar al Fondului este Morgan Stanley, care inaintea unei oferte de cumparare derulata anul trecut de FP avea putin peste 5% din capitalul Fondului. Compania de administrare a investitiilor City of London avea 4,87% din actiuni inaintea ofertei.

Actiunile Fondului Proprietatea au crescut cu 1,52% in prima parte a sedintei bursiere de marti si au revenit la pretul de 0,8 lei, sub care au ajuns in urma unei corectii de 3,55% inregistrate luni, cand majoritatea titlurilor de la BVB au scazut. Raportat la cotatia din prima parte a sedintei de marti, capitalizarea bursiera a companiei este de 11,022 miliarde lei (2,44 miliarde euro).

Titlurile Fondului se tranzactioneaza in prezent cu 35% sub activul net pe actiune de la finalul lunii ianuarie, de 1,2339 lei. La finalul lunii ianuarie FP avea un activ net de 14,895 miliarde lei (3,111 miliarde euro).

Citeste si:
Brokerii de pe bursă lucrează de acasă. Companiile cer vot electronic
Coronavirus | Brokerii de pe...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Citește și
Actionarii Fondul Proprietatea au reinnoit mandatul Franklin Templeton
Setari Cookie-uri