Actionarii Fondului Proprietatea (FP) au prelungit pana pe 30 iunie 2013 imputernicirea acordata administratorului Franklin Templeton, in iunie 2012, pentru pregatirea listarii secundare a Fondului la Varsovia, intrucat mandatul initial expira la finele acestui an.
In luna iunie, actionarii au dat votul final pentru cotarea Fondului Proprietatea pe piata de la Varsovia, scrie Mediafax.

Operatiunea este, insa, blocata deoarece este nevoie de o conexiune a Depozitarului Central de la Bucuresti cu cel din Polonia, iar pentru aceasta nu exista inca un cadrul legal aprobat de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM).

Managerul FP, Greg Konieczny, a declarat vineri in AGA ca autoritatea pietei de capital ar putea publica pana la finele anului un proiect de modificare a legislatiei, astfel incat sa permita listarea secundara a Fondului Proprietatea la Varsovia, potrivit unor surse din actionariat.

"Ca urmare a aprobarii in data de 27 iunie 2012, de catre actionari, a listarii Fondului la BVV (Bursa de la Varsovia - n.r.), administratorul Fondului a lucrat impreuna cu consortiul de banci de investitii selectate sa asiste Fondul in timpul procesului de listare, in vederea realizarii listarii pana la sfarsitul lui 2012 conform deciziei aprobate de actionari. Impreuna cu consortiul, administratorul Fondului a organizat un road-show de cunoastere la Varsovia, pentru a se intalni cu fondurile mutuale si de pensii poloneze in scopul de a le prezenta Fondul, iar feed-back-ul primit in urma acestor intalniri a fost de sustinere in vederea listarii viitoare la BVV. Listarea secundara depinde insa in totalitate, in acest moment, de realizarea unei legaturi directe intre Depozitarul Central roman si Depozitarul Central polonez, lucru care este in afara controlului Fondului sau a administratorului Fondului", se arata intr-un document prezentat actionarilor in AGA de vineri.

Administratorul Fondului Proprietatea mentioneaza in document ca discutiile cu CNVM in privinta listarii secundare au inceput in august 2011, iar lipsa unei legaturi intre cele doua sisteme depozitare, precum si necesitatea modificarilor reglementarilor in vigoare au fost considerate de comisarii CNVM ca fiind o problema in septembrie 2011.

"In aceasta perioada, administratorul Fondului a trimis 10 scrisori si a avut 10 intalniri cu membrii CNVM in privinta listarii secundare, pentru a-i informa despre aprobarea primita de la actionari de a lista Fondul la BVV si pentru a le cere informatii despre statusul modificarilor la legislatia in vigoare", se mai arata in documentul prezentat actionarilor.

Totodata, actionarii au aprobat bugetul de venituri si cheltuieli pentru anul viitor.

Fondul estimeaza ca va obtine in 2013 un profit net de 570,48 milioane lei, cu 29% peste castigul bugetat pentru acest an, insa usor sub rezultatul obtinut in primele zece luni. La finele lunii octombrie, Fondul Proprietatea consemna un profit de 571,3 milioane lei, mult peste castigul previzonat pentru intregul an, de 442,5 milioane lei.

Fondul a bugetat pentru anul viitor venituri totale de 660,3 milioane lei, din care 618,1 milioane lei din dividende, usor sub nivelul din acest an, de 623,6 milioane lei. Venituri din dobanzi sunt estimate la 42,1 milioane lei, de doua ori mai mari fata de cele bugetate pentru acest an, de 20 milioane lei.

Retail jobs
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri