Actionarii Fondului Proprietatea (FP) au aprobat, miercuri, listarea la bursa de la Varsovia, propunerea fiind adoptata cu 99,5% din voturile celor prezenti, au declarat pentru Mediafax surse prezente la AGA.
La AGA sunt prezenti actionari care detin aproape 33% din titlurile Fondului Proprietatea.

Cotarea la bursa din Polonia primise deja aprobarea de principiu intr-o AGA de la inceputul lunii aprilie.

Listarea va fi mai intai tehnica, fara vanzare de actiuni, si va fi intermediata de consortiul format din JP Morgan, UniCredit Group si KBC Securities.

"Listarea la Varsovia nu va fi afectata de intrarea Hidroelectrica in insolventa", a declarat managerul Greg Konieczny, managerul Fondului Proprietatea, la adunarea generala a actionarilor.

Fondul Proprietatea isi va reduce cu 21% valoarea activului net la finalul lunii iunie, ca urmare a intrarii Hidroelectrica in insolventa. Fondul detine 20% din actiunile celui mai mare producator de energie elerctrica din Romania.

Listarea secundara a actiunilor la Varsovia va fi realizata in baza unui memorandum de informare, care nu necesita aprobarea niciunui alt organism de reglementare.

Potrivit managerului Fondului, memorandumul va fi realizat in circa 10 saptamani, dupa care ar trebui sa mai dureze cam 2-3 saptamani pana la listare. Data finala depinde insa de momentul stabilirii unei legaturi intre sistemele depozitarilor centrali din Polonia si Romania.

Fondul ar putea fi inclus, datorita dimensiunii sale, in indicele WIG (cel mai cuprinzator indice al Bursei de la Varsovia), dar si in indicele WIG 20 (un alt indice de referinta al bursei poloneze), ceea ce ar putea avea ca rezultat o cerere mai mare din partea investitorilor institutionali.

Prin urmare, listarea secundara ar face Fondul mai vizibil si mai usor accesibil pentru investitorii vizati, care includ fondurile poloneze de pensii si fondurile mutuale, precum si investitorii internationali dedicati regiunii si investitorii de benchmark care nu sunt activi in Romania.

Imediat dupa aprobarea cotarii la Varsovia, actionarii Fondului Proprietatea au aprobat si bugetul pentru listare. Franklin Templeton estimeaza ca operatiunea va costa 10,7 milioane lei (2,4 milioane euro), jumatate din suma urmand sa fie incasata de consortiul care va intermedia listarea.

JP Morgan, UniCredit Group si KBC Securities vor incasa 5,4 milioane lei (1,2 milioane euro), iar cheltuielile pentru serviciile juridice sunt estimate la 2,2 milioane lei (peste 490.000 de euro).

La data de 8 iunie, investitorii institutionali straini detineau 48,26% din actiunile Fondului Proprietatea, iar actionarii persoane juridice inregistrate in Romania aveau 9,68%. Investitorii persoane fizice romani detineau 29,97%, iar persoanele fizice straine aveau 7,69% din actiuni.

Cei mai mari actionari ai Fondului Proprietatea sunt fondul american de hedging Elliott Associates, care la finalul lunii martie controla indirect 13,91% din actiuni, si City of London (9,8%).

Cel mai mare actionar persoana fizica, Georgia Palade van Dusen, nepoata fostului industrias Nicolae Malaxa, detinea la mijlocul lunii mai un pachet reprezentand 4,93% din actiuni.

Actiunile Fondului Proprietatea au incheiat sedinta bursiera de marti in scadere cu 0,68%, la 0,44 lei. La aceasta cotatie, capitalizarea Fondului este de 6,062 miliarde lei (1,357 miliarde euro). In sesiunea de miercuri, titlurile sunt suspendate de la tranzactionare, pentru intalnirea actionarilor.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri