Raspunsul specialistilor? NU! In ciuda balonului de oxigen primit de pietele financiare in aproape nimeni nu se incumeta sa faca declaratii 100% optimiste.
Evoltuiile pozitive ale pietelor de actiuni sunt asteptate sa persiste in urmatoarele zile, dar pe termen mediu incertitudinea ramane.

Personal cred ca este posibil ca acest sentiment pozitiv sa mai persiste in piata cateva zile, insa este prea devreme sa sa spunem ca de-acum incepe o noua piata bull. S-au luat niste decizii, acum ele trebuie executate. Punerea in practica a hotararilor de ieri (n.red. marti), precum cea privind reducerea datoriilor cu 50%, implica destule necunoscute si dificultati. Eu inca astept detalii despre aceasta recapitalizare a bancilor”, spune , director piete de capital in cadrul ING Bank.

Bursa de la Bucuresti a inregistrat joi una dintre cele mai bune zile din acest an, cresterile de peste 6% fiind la ordinea zilei pentru cele mai tranzactionate actiuni din piata. Indicele BET a castigat 4,1%, BET-FI a inregistrat un plus de 6,2% in vreme ce indicele compozit BET-C a urcat cu 3,6%.

“Summitul de ieri a fost un mare pas inainte dar eu inca am intrebari. Cum vor fi obligate bancile europene sa suporte acea reducere cu jumatate a datoriilor Greciei? De asemenea, daca bancile grecesti vor avea probleme in urma acestui haircut, cine le salveaza? Statul elen are deja destule probleme! Daca urmeaza Italia ce facem? In acest context situatia pe burse nu este tocmai clara in momentul de fata. Sunt mai optimist in sensul ca sefii tarilor UE sunt hotarati sa rezolve problema, insa am retineri legate de mecanismele prin care vor fi aplicate aceste decizii”, a declarat , presedintele societatii de intermediere Confident Invest.

Valul de cresteri a lovit ieri toate bursele din Europa, care, la inchiderea BVB, erau in urcare cu procente cuprinse intre 3% (cazul pietei britanice) si chiar 6% in cazul Bursei din Paris. Nici americanii nu au ramas indiferenti la evenimentele din Europa, Bursa de la New York deschizand cu un avans de 2% pe indicele Dow Jones si de 2,4% pe S&P 500.

Personal eu vad decizia de reducere a datoriilor Greciei cu 50% ca un default controlat, chiar daca liderii UE nu o numesc asa. Pentru moment aceste decizii au venit ca un semnal de incredere pentru investitori. Conteaza foarte mult insa ce se va intampla de-acum inainte. La nivel international lucrurile arata mai bine decat pe BVB in prezent. Nu cred ca la noi incepe acum o piata bull, de obicei dupa astfel de decizii urmeaza cateva zile de reactii mai puternice – in acest caz, de optimism”, este de parere , director de tranzactionare in cadrul societatii de brokeraj Intercapital Invest.

Pe BVB urmeaza perioada anuntarii rezultatelor financiare la noua luni ale companiilor. Joi sunt asteptate cifrele Retrasib, Socep, Turbomecanica dar si a bancii austriece Erste Bank. BRD, a doua cea mai mare companie listata in piata romaneasca isi va anunta rezultatele financiare saptamana viitoare.

Sursa imagine: sxc.hu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri