Bursa a stagnat insa actiunile SIF-urilor au inregistrat cresteri cuprinse intre 3,65% si 7,59%, sustinute de achizitiile unor investitori care au inceput sa isi majoreze participatiile anticipand un vot pozitiv in plenul Camerei Deputatilor pentru extinderea pragului de detinere, informeaza Mediafax.
Unii investitori au plasat ordine de cumparare la preturi in crestere vizibila pe actiunile SIF-urilor inca din ultima ora a sedintei de luni, reactionand la introducerea pe ordinea de zi a comisiei de secialitate din Camera Deputatilor a proiectului legislativ cu privire la pragul de detinere, astfel ca titlurile au inchis cu cresteri de pana la 5,8%.

Comisia de buget-finante din Camera Deputatilor a dat luni seara aviz favorabil unui proiect legislativ, elaborat in 2009, privind extinderea pragului de detinere la SIF-uri de la 1% la 5% din actiuni.

Investitorii au continuat si marti sa introduca in piata ordine de cumparare la preturi in crestere, astfel ca titlurile SIF-urilor au deschis ziua la cotatii in urcare cu pana la 8,14%. Ritmul ascendent a incetinit ulterior, astfel ca la finalul sedintei aceste actiuni inregistrau cresteri cuprinse intre 3,65% si 7,59%. Titlurile SIF Muntenia (SIF4) consemnau cea mai lenta crestere, iar cel mai accelerat ritm ascendent era inregistrat de actiunile SIF Banat-Crisana (SIF1).

"Efervescenta care a caracterizat astazi actiunile SIF-urilor a fost determinata de implicarea tuturor categoriilor de investitori. Preturile generoase din deschidere au generat profituri substantiale pentru speculatori, iar iminenta majorare a pragului prin vot in Camera Deputatilor au convins investitorii sa isi suplimenteze pozitiile pe aceste companii", a declarat Mihai Chisu, broker la IFB Finwest.

El spune ca prin majorarea pragului de detinere, fondurile de investitii, atat locale, cat si straine, vor putea avea reprezentanti in conducerile SIF-urilor si, astfel, va creste vizibilitatea si performanta societatilor de investitii financiare.

Cu tranzactii in valoare cumulata de 25,8 milioane lei (5,9 milioane euro), titlurile celor cinci SIF-uri au asigurat 70% din lichiditatea bursei, de 36,5 milioane lei (8,3 milioane euro). Rulajul pietei actiunilor a fost cu 41% peste valoarea de luni, de 25,9 milioane lei (5,9 milioane euro).

"Pe termen mediu-lung efectul acestor modificari va fi unul benefic, avand ca efect cresterea capitalizarii societatilor de investitii financiare si o mai buna reprezentare a acestora in portofoliile investitorilor straini. Nu in ultimul rand se va deschide drumul pentru intrunirea cvorumului necesar pentru adunarile extraordinare ale actionarilor atat de necesar in luarea unor decizii vitale pentru viitorul acestor companii", a afirmat brokerul.

Cresterile accelerate ale actiunilor SIF-urilor au ridicat indicele BET-FI cu 4,05%. Indicele analizeaza si titlurile Fondului Proprietatea (FP), care au avansat cu doar 0,45%, la 0,446 lei.

Spre deosebire de titlurile SIF-urilor, majoritatea actiunilor din piata au consemnat variatii reduse. Astfel, indicele general al Bursei, BET-C, a incheiat ziua in scadere nesemnificativa, cu 0,03%.

Cele mai lichide zece actiuni au ridicat indicele BET cu numai 0,09%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au plasat indicele BET-NG cu 0,08% sub inchiderea de luni.

Cresterile actiunilor SIF au contribuit si la evolutia indicelui extins al Bursei, BET-XT, care a urcat cu 1,33%. Indicele reflecta evolutia primelor 25 de titluri in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si FP.

La finalul sedintei de la Bucuresti, pietele vest-europene avansau cu pana la 2,2%, iar majoritatea burselor din Europa Centrala si de Est erau in crestere usoara, cu cel mult 1,1%. Cresterile au fost sustinute de optimismul generat intre investitori de semnale pozitive venite din partea companiilor si care au trimis in plan secund temerile jucatorilor cu privire la criza datoriilor de stat din zona euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri