Bursa a crescut cu 0,35%, intr-o piata in care actiunile celor cinci SIF-uri au incheiat in scadere cu pana la 5,64%, dupa ce dezbaterile din Camera Deputatilor asupra proiectul pentru cresterea pragului la SIF-uri de la 1% la 5% au fost amanate din nou, scrie Mediafax.
Actiunile SIF-urilor au fost pe scadere inca din primele minute, iar dupa ora 11:30 au inceput sa recupereze usor, pe masura ce deputatii avansau cu dezbaterile din plen si se apropiau de discutarea proiectului legislativ pentru cresterea pragului de detinere.

Dezbaterile au fost oprite, insa, la ora 12:00, cu doar trei puncte pe ordinea de zi inainte de initiativa cu privire la pragul de detinere.

Imediat dupa finalul sedintei din Camera Deputatilor, investitorii au plasat mai multe ordine de vanzare pentru actiunile SIF-urilor si au dus cotatiile pe scadere de pana la 7,6%. In urmatoarele 10 minute actiunile au recuperat o parte din pierdere. La sfarsitul sedintei titlurile SIF-urilor consemnau scaderi cuprinse intre 0,66% si 5,64%.

"Amanarea unei decizii finale pe tema pragului nu poate fi decat dezamagitoare si dovedeste inca o data ca dezinteresul legislativului fata de acest demers este unul cronic. Pietele financiare au pierdut pe parcursul ultimilor ani un atribut covarsitor ca importanta, si anume increderea investitorilor. Iar amanarea dezbaterilor pe tema pragului nu face decat sa erodeze farama de speranta care mai exista pentru conturarea unei piete de capital moderne in Romania. Clasa politica din Romania cred ca nu este constienta de deceptia pe care o induce in randul investitorilor prin implicarea doar formala si declarativa in astfel de proiecte", a declarat Mihai Chisu, broker la IFB Finwest.

Proiectul a fost inscris marti pe ordinea de zi a sedintei de plen de luni, 5 decembrie, la punctul 15. Pe ordinea de zi a sedintei de plen figureaza si votul final pentru 27 de initiative.

Actiunile societatilor de investitii financiare au influentat vizibil indicele BET-FI, acesta coborand cu 2,06%. Indicele include si titlurile Fondului Proprietatea (FP), care au crescut cu 1,9%, revenind dupa ce luni au atins cel mai redus nivel de la listare.

La finalul sedintei, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in crestere cu 0,47%, in timp ce titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,61% sub nivelul de la sfarsitul zilei anterioare.

Totodata, indicele extins al Bursei, BET-XT, a scazut cu 0,64%. Indicele reflecta evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 26,6 milioane lei (6,1 milioane euro), suma de peste doua ori mai redusa decat rulajul sedintei precedente, de 61,7 milioane lei (14,1 milioane euro). Lichiditatea de luni a fost asigurata, insa, in proportie de 68% de doua deal-uri cu actiuni FP si Concefa Sibiu (COFI).

"Cred ca sfarsitul anului poate stimula interesul investitorilor pentru piata de capital si vom vedea volume mai mari de tranzactionare, odata cu unele cosmetizari de portofolii", a mai spus Chisu.

Titlurile Fondului Proprietatea au fost cele mai lichide din piata principala, cu operatiuni de 5,1 milioane lei, iar pretul a crescut cu 1,9%, la 0,423 lei.

Aproape un sfert din rulajul pietei actiunilor a fost asigurat de un deal cu 20,5% din actiunile Concefa Sibiu (COFI), in valoare de 6,4 milioane lei (1,4 milioane euro). Tranzactia negociata a fost realizata in al treilea minut al sedintei bursiere. Un pachet similar de actiuni a fost cedat si luni, de actionarul majoritar al firmei, Horatiu Cercel, catre tatal sau, Vasile Popoviciu Cercel.

Titlurile au fost vandute marti la pretul de 0,05 lei, egal cu cel platit in transferul special de luni. Horatiu Cercel, directorul general al companiei, detine concertat aproximativ 60,5% din titlurile Concefa.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri