Bursa a scazut si joi, cu 0,25%, intr-o piata unde actiunile Fondului Proprietatea (FP) au crescut cu 1,72% si au depasit nivelul de la inchiderea primei sedinte la BVB, din 25 ianuarie 2011, dupa ce administratorul FP a anuntat ca programul de rascumparare ar putea incepe in cateva zile.
Piata locala a incheiat, astfel, a sasea sedinta consecutiva de scadere, desi bursele internationale au fost pe verde. In ultimele zile, indicele general BET-C a coborat cumulat cu 3,2%.

"Cred ca lipsa banilor a dus la decuplarea pietei locale de evolutia burselor externe. Nu sunt stiri care sa aduca bani noi in piata. Punctual, pe unele actiuni mai intra bani, asa cum am vazut si in cazul titlurilor Fondului Proprietatea.

Pe termen scurt, unii vor iesi inainte de dividend, altii asteapta preturi mai bune. Totodata, o explicatie pentru lichiditatea redusa poate fi si faptul ca unii investitori au vandut actiuni din portofoliu si au directionat banii respectivi catre oferta de la Transgaz, anticipand un pret mai mic in oferta. Totusi, trebuie sa vedem si partea buna pe care oferta Transgaz o va avea asupra pietei, si anume ca va atrage bani noi in piata. Daca ne uitam la efectul pe care l-a avut anuntul privind programul de rascumparare la Fondul Proprietatea, vedem clar ca piata are nevoie de un imbold ca sa intre bani noi", a declarat pentru Mediafax Adrian Ormenisan, seful Serviciului de Intermediere din SSIF Broker.

Compania Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea, a anuntat miercuri seara ca in cateva zile ar trebui sa un program de rascumparare pentru maximum 8% din actiunile FP.

"Cred ca evolutia de azi a actiunilor Fondului Proprietatea a fost una speculativa, tinand cont ca pe celelalte actiuni, inclusiv pe SIF-uri, volumele au fost mici. Anuntul privind inceperea programului de rascumparare a revigorat actiunile Fondului Proprietatea, care de cateva saptamani se tranzactionau intr-un range ingust. Poate ca a fost o speculatie intra-day sau pe termen mediu. Unii investitori cumpara acum la un pret mai mic, sperand ca ulterior sa vanda la un pret mai mare. Rascumpararea depinde foarte mult de cum va fi facut acest program. Atat timp cat pietele externe raman pe verde, cred ca pretul actiunilor Fondului Proprietatea va merge in sus, insa, daca apar corectii pe bursele internationale, atunci cred ca nivelul de 0,6 lei va fi un suport solid", a afirmat Ormenisan.

Titlurile FP vor fi rascumparate la preturi cuprinse intre 0,2 lei si 1,5 lei. Astfel, calculat la pretul maxim, pachetul vizat este evaluat la 1,651 miliarde lei (376 milioane euro).

Brokerul nu crede ca actiunile Fondului Proprietatea vor atinge pretul maxim din programul de rascumparare, avand in vedere ca pe masura ce cotatiile vor creste, din ce in ce mai multi investitori vor incepe sa vanda pachete mai mari si vor pune, astfel, presiune pe pret.

Pretul maxim joi, de 0,6515 lei/actiune, a fost atins in ultimele minute ale sedintei si a fost cu 1,8% peste ziua anterioara. La finalul sedintei, actiunile FP au fost cotate la 0,651 lei, pret in crestere cu 1,72%, si au inregistrat cel mai ridicat nivel de inchidere atins vreodata la Bursa.

Pretul maxim istoric atins de aceste titluri la Bursa a fost in ziua listarii, cand unele transferuri au fost realizate la 0,675 lei/actiune. Pretul de la finalul primei sedinte la BVB, respectiv 25 ianuarie 2011, a fost de 0,6495 lei.

Pe piata principala, investitorii au realizat 476 de tranzactii cu actiunile Fondului Proprietatea, in valoare cumulata de 14,6 milioane lei (3,3 milioane euro). Totodata, au fost efectuate si patru deal-uri, de 11,7 milioane lei (2,7 milioane euro).

La inchiderea pietei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a fost cu numai 0,08% peste nivelul de miercuri, in timp ce indicele BET-NG, al actiunilor companiilor din sectorul energetic, s-a plasat cu 0,63% sub ziua precedenta.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a stagnat. Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), a scazut cu 0,14%, in timp ce indicele BET-FI a crescut cu 0,31%. BET-FI include actiunile celor cinci SIF-uri si titlurile Fondului Proprietatea (FP).

Actiunile Bancii Transilvania (TLV) au incheiat ziua in crestere cu 0,23%, fiind cotate la 1,323 lei. Aceste titluri au debutat in crestere cu 2,9%, revenind dupa ce in ultima jumatate de ora a sedintei de miercuri, pretul a coborat cu aproape 7%, sub presiunea mai multor ordine de vanzare. Operatiunile de joi au cumulat 743.000 de lei, valoare de patru ori sub rulajul de miercuri, de 3,3 milioane lei.

"Pe actiunile Bancii Transilvania si BRD s-a vazut ca miercuri au fost un ordin foarte mare de vanzare pe inchidere, ceea ce arata ca este vorba de un investitor mare. Probabil ca pe ambele actiuni a fost o incercare de exit. Totusi, nu inteleg de ce nu a fost aceasta incercare cand actiunile erau mai sus", a afirmat Ormenisan.

Titlurile BRD (BRD) au incheiat ziua in scadere cu 1,42%, la pretul de 8 lei, si au consemnat un rulaj de 427.000 de lei.

Actiunile Transgaz au crescut cu 0,49%, la 205 lei, in a sasea zi de derulare a ofertei prin care statul vrea sa vanda 15% din titlurile companiei. Actiunile Transgaz au scazut in primele doua zile ale ofertei cu peste 8%, insa de luni au inceput sa revina usor si au crescut cu 4,6%.

Pretul de miercuri de la bursa este cu aproape 20% peste cotatia minima din oferta de vanzare si, in acelasi timp, cu 11% sub cotatia maxima din oferta.

Lichiditatea de joi, de 37 milioane lei (8,4 milioane euro), este cu 26% sub rulajul de miercuri, de 50,1 milioane lei (11,4 milioane euro). Aproape 80% din lichiditatea de joi a fost asigurata de operatiunile cu titlurile Fondului Proprietatea (26,3 milioane lei) si un deal cu actiuni OMV Petrom (2,3 milioane lei).

Pe piata Rasdaq, investitorii au tranzactionat actiuni de 1,4 milioane lei, valoare cu 70% peste nivelul de miercuri, de 825.000 de lei. Peste 90% din rulajul pietei a fost asigurat de un deal cu 1% din titlurile Prospectiuni (PRSN), in valoare de 1,3 milioane lei.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in crestere cu pana la 0,6%, in timp ce pietele din Europa Centrala si de Est evoluau incert.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri