Bursa de la Bucuresti a inchis sesiunea cu o crestere de 0,26%, intr-o piata unde actiunile Transgaz (TGN) au castigat 3,43%. Cresterea a avut loc dupa ce Fondul Proprietatea (FP) a anuntat ca a vandut intregul pachet de titluri detinut la companie, de 15% din capitalul social, noteaza Mediafax.

Fondul Proprietatea a anuntat, joi dimineata, ca a vandut, printr-un plasament privat, tot pachetul de actiuni detinute la Transgaz, pentru 303,51 milioane lei (68,2 milioane euro). Titlurile, care reprezinta 14,98% din capitalul transportatorului de gaze, au fost vandute la un pret de 172 lei, cu 3,3% mai jos fata de inchiderea de miercuri.

Totodata, pretul este cu 9,66% sub cotatia actiunilor anterior anuntului FP de saptamana trecuta, privind posibilitatea de a vinde o parte sau toate actiunile detinute la Transgaz. Fondul a anuntat, ulterior, ca vrea sa vanda aproximativ 10% din actiunile Transgaz, cu mentiunea ca ar putea modifica marimea pachetului vizat.
SIF Oltenia (SIF5) a anuntat joi, dupa inchiderea sesiunii, ca a cumparat 0,44% din actiunile Transgaz in cadrul plasamentului privat derulat de FP, pachet pe care a platiti 8,91 milioane lei (doua milioane euro), majorandu-si astfel participatia la 2,12%.

Dupa anuntul facut joi dimineata privind vanzarea tuturor actiunilor Transgaz, actiunile transportatorului de gaze naturale au urcat pe bursa cu aproape 3% inca de la deschidere. Cel mai mare pret platit pe parcursul zilei pentru actiunile Transgaz, de 185,5 lei, a fost cu 4,3% peste inchiderea de miercuri.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni Transgaz de 12,66 milioane lei, suma din care 8,26 milioane lei reprezinta cinci transferuri deal. Ultima tranzactie negociata a fost efectuata la pretul 174,5 lei, cu 1,41% sub inchiderea de miercuri.

Citeste si:
Ministrul Transporturilor: In iunie, dam in trafic 5,3 km intre...
Lucian Bode despre Autostrada...

Evolutia actiunilor Transgaz a amplificat la 1,45% cresterea indicelui BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic. In acelasi timp, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a avansat cu 0,18%, iar indicele BET-FI, al titlurilor celor cinci SIF-uri si al actiunilor Fondului Proprietatea (FP), a urcat cu 0,26%.

Cei doi indici extinsi ai Bursei, BET-XT si BET-BK, au consemnat de asemenea cresteri usoare. Indicele BET-XT a crescut cu 0,19%, iar BET-BK a urcat cu 0,14%. Indicele BET-XT reflecta evolutia celor mai lichide 25 de actiuni romanesti, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea. Indicele BET-BK cuprinde primele 25 de actiuni in functie de lichiditate, printre care titlurile bancii austriece Erste (EBS), SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 62,22 milioane lei (13,9 milioane euro), cu 73% peste rulajul sedintei precedente, de 35,8 milioane lei (8 milioane euro). Pe piata principala, cele mai tranzactionate au fost actiunile Fondului Proprietatea (14,45 milioane lei), Romgaz (10,77 milioane lei) si Transgaz (4,4 milioane lei).

Titlurile Fondului Proprietatea au scazut cu 0,36%, la 0,832 lei, fara un efect vizibil la anuntul privind vanzarea actiunilor Transgaz. Lichiditatea totala a fost sustinuta si de transferuri deal, cu titlurile Transgaz (8,26 milioane lei), BRD (3,78 milioane lei), FP (2,5 milioane lei) OMV Petrom (1,83 milioane lei) si SIF Muntenia (1,65 milioane lei).

Citeste si:
BNR: Coronavirusul ar putea determina scaderea inflatiei din Romania
BNR: Coronavirusul ar putea...

La finalul sedintei de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in coborare cu pana la 0,83%, iar actiunile de pe Wall Street au inceput tranzactiile de joi tot in scadere. Investitorii au analizate date incurajatoare privind vanzarile de retail din SUA, dar si un raport sub asteptarile analistilor referitor la cererile pentru indemnizatii de somaj.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
Euro ajunge la un nou MAXIM ISTORIC: a trecut de 4,8 lei
Setari Cookie-uri