Bursa a crescut cu 0,36%, intr-o piata unde actiunile Fondului Proprietatea au avansat cu 2,71%, revenind dupa corectia din ultimele doua sedinte, iar titlurile Transgaz (TGN) au coborat cu 1,17%, in urma anuntului FP privind intentia de a vinde 10% din actiunile companiei, scrie Mediafax.

In precedentele doua zile, indicele general al Bursei, BET-C, a coborat cumulat cu 2%, in conditiile in care unii investitori au marcat o parte din castiguri.

"Piata a evoluat similar indicilor mari de pe pietele externe, Dow Jones regasindu-se in ultimele doua zile in intervalul 15.800 - 16.000 de puncte. Specific unei regiuni de maxime locale atinse si de indicii BVB exista o argumentare pro cumparare si alta in favoarea vanzarii, de unde si volatilitatea rezultata pe parcursul sedintei, fara a se contura o directie concreta", a declarat Radu Profeanu, senior broker la Tradeville.

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a incheiat sedinta de miercuri in crestere cu 0,56%, in timp ce titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 0,89% sub ziua anterioara.

In acelasi timp, indicele BET-FI, al titlurilor celor cinci SIF-uri si al actiunilor Fondului Proprietatea (FP), a urcat cu 0,44%.

Citeste si:
Bursa, pe verde dupa 4 sedinte de scadere
Bursa, pe verde dupa 4...

Cei doi indici extinsi ai Bursei, BET-XT si BET-BK, au consmenat variatii reduse. Indicele BET-XT a crescut cu 0,26%, iar BET-BK a scazut nesemnificativ, cu 0,06%.

Indicele BET-XT reflecta evolutia celor mai lichide 25 de actiuni romanesti, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea. Indicele BET-BK cuprinde primele 25 de actiuni in functie de lichiditate, printre care titlurile bancii austriece Erste (EBS), SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Fluctuatiile usoare au venit in cadrul unor transferuri cu volume mici de actiuni, investitorii tranzactionand in total actiuni de 35,8 milioane lei (8 milioane euro). Rulajul pietei este cu 38% sub cel inregistrat in sedinta precedenta, de 57,4 milioane lei (12,9 milioane euro). Mai mult de 80% din lichiditatea pietei au reprezentat operatiuni cu actiunile Fondului Proprietatea (16,1 milioane lei), OMV Petrom (5,4 milioane lei, din care un deal de 4,5 milioane lei), Transgaz (4,4 milioane lei) si Romgaz (3,2 milioane lei).

Titlurile Fondului Proprietatea au crescut cu 2,71%, la 0,835 lei, revenind pe verde dupa ce in precedentele doua zile au coborat cu 5,3%.

Citeste si:
Fondul Proprietatea pierde 1%, in linie cu intreaga bursa
Fondul Proprietatea pierde...

In acelasi timp, actiunile Transgaz (TGN) au scazut cu 1,17%, la 177,9 lei. Pretul este cu 6,56% sub cotatia dinaintea anuntului facut miercurea trecuta de Fondul Proprietatea privind posibilitatea de a vinde o parte sau toate actiunile detinute la Transgaz.

Ulterior, Fondul Proprietatea a anuntat marti seara ca vrea sa vanda, printr-un plasament privat, 10% din actiunile Transgaz. Pachetul vizat este evaluat la 209,9 milioane lei ( 47,1 milioane euro) in functie de cea mai recenta cotatie bursiera a titlurilor companiei de transport al gazelor naturale.

"Transgazul evolueaza sub influenta informatiei ca Fondul Proprietatea vinde un pachet de 10% si, probabil, va mai suferi corectii in functie de pretul care va fi anuntat. In ceea ce priveste actiunea Fondului Proprietatea, cred ca evolutia de marti (cand pretul a scazut cu peste 3% - n.r.) a fost o marcare a profiturilor, iar astazi s-au cumparat minimele. Pana la finalul anului, este importanta decizia Fed din 18 decembrie (in ceea ce priveste programul de stimulare a economiei prin cumpararea de obligatiuni - n.r.). Cred ca ulterior, vom asista la conturarea unei directii clare, inclusiv pentru debutul lui 2014", a mai spus brokerul de la Tradeville.

Scaderea pretului actiunilor Transgaz poate fi determinata de faptul ca Fondul ar putea vinde titluri ale acestui emitent la un pret mai mic decat cel de la bursa, asa cum a facut in luna mai, cand a vandut 1,1% din actiunile OMV Petrom (SNP), la un discount de 6% fata de cotatia de la bursa.

Citeste si:
Bancile si Fondul Proprietatea, in topul tranzactiilor de pe Bursa
Bancile si Fondul...

La nivelul capitalizarii bursiere a companiei, corectia din ultimele sedinte inseamna un minus de 147,1 mlioane lei (33 milioane euro). Capitalizarea bursiera a Transgaz a ajuns astfel la 2,094 miliarde lei (470,3 milioane euro).
Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat actiuni de 233.000 de lei, fata de 300.000 de lei in sedinta precedenta.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in crestere cu pana la 0,8%, linia fiind urmata si de majoritatea pietelor din Europa Centrala si de Est, care avansau cu pana la 0,6%.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si