In pragul celor mai controversate alegeri pentru Consiliul de Administratie al Bursei de Valori, dupa un lung sir de discutii, Adrian Lupsan, directorul general adjunct al Intercapital Invest si candidat pentru o functie in board-ul Bursei, dezvaluie pentru wall-street.ro mai multe nereguli si nemultumiri la adresa actualilor administratori.
Intrebari fara raspuns, decizii nejustificate si cu efecte negative, slabiciune si lipsa de transparenta. Pe fondul acestor repere se desfasoara ziua de astazi in care se decide soarta si directia Bursei.

Finalul anului trecut a scos la iveala mai multe jocuri de culise din conducerea Bursei de Valori Bucuresti (BVB). Momentul-cheie, concedierea directorului general Valentin Ionescu, fara o explicatie sustinuta, a declansat un sir lung de discutii. Unele au aparut in presa, altele au fost ascunse sub pres, mesajul transmis fiind negativ pentru nivelul la care operatorul bursier ar trebui sa ajunga. Ceea ce ar trebui sa fie barometrul economiei se zbate intr-o amortire profunda si interesele sunt mai presus de orice obiectiv de dezvoltare a pietei.

Convocarea Adunarii Generale a Actionarilor (AGA) pentru noi alegeri, propunere venita de la un grup de banci si brokeri independenti a generat miscari interne nejustificate si netransparente. Adrian Lupsan, director adjunct al Intercapital Invest si candidat pentru un loc in boardul Bursei, a vorbit pentru wall-street.ro despre intrebarile fara raspuns, neregulile constatate si lipsa de transparenta.

“In mod curent, cand Consiliul de Administratie (CA) convoaca AGA, tine cont de parerea actionarilor care au cerut acest lucru. Grupul de actionari care a solicitat revocarea actualului board a propus si un model de convocator pe care actualul CA nu l-a luat deloc in calcul. Mai mult decat atat, au propus votul cumulativ din proprie initiativa. Votul cumulativ este eficient unde un actionar controleaza peste 50%, nu este logic ca la un operator cu limitare de 5% sa ai o asemenea propunere”, explica Lupsan.

Spre finalul anului trecut, un grup de actionari ai Bursei de Valori a solicitat aplicarea votului cumulativ pentru alegerea administratorilor din ianuarie. Desi spuneau ca numele acesora nu este un secret, oficialii Bursei mentionau la acel moment ca nu vor face un anunt oficial pana la data limita de 29 decembrie. Anuntul a fost publicat in cele din urma.

In comunicatul BVB legat de votul cumulativ se mentioneaza ca “pana in data de 23 decembrie un grup de actionari cer introducerea votului cumulativ” – nu se specifica data primita, ci doar un orizont orientativ.

“O parte din acesti actionari au mai cerut acelasi lucru la AGA din aprilie, iar legislatia prevede expres ca un actionar are dreptul o singura data pe an sa solicite acest lucru. Situatia a fost notificata oficialilor BVB, fara raspuns”, a mai spus Lupsan.

Un alt lucru care i s-a parut nefiresc directorului adjunct al Intercapital Invest este legat de modificarile care s-au facut dupa convocare, fara a fi anuntate expres.

„Convocatorul initial prevedea vot cumulativ pentru consiliu si normal pentru presedinte. Ulterior, s-a modificat acest aspect si s-a intordus votumul cumulativ pentru ambele puncte. In spatele votului cumulativ este o explicatie simpla: ofera probabilitate mai mare pentru un candidat sa intre in consiliu cu un numar mic de voturi. S-a introdus ulterior alegerea presedintelui intai ca membru in CA, tocmai ca sa mai disperseze niste voturi. Asa ca in momentul actual, convocatorul lasa loc de interpretari”, explica Lupsan.

Tot fara raspuns a ramas si solicitarea unui actionar important al Bursei de Valori Bucuresti de a se da explicatii clare asupra derularii alegerilor de pe 9 ianuarie. S-a cerut inclusiv publicarea buletinului de vot: in alte tari, in cazul aplicarii votului cumulativ se fac publice bonurile de votare, pentru a fi totul transparent. Dar, din nou, pana astazi (n.r. vineri), nu a fost dat niciun raspuns de la conducerea Bursei, a mai spus oficialul Intercapital.

“Vorbim despre o piata bursiera care este inca amortita. Daca vii cu asemenea mesaje, in calitate de conducator al Bursei, transmiti mesaje negative spre mediul extern. Este clar ca in cazul de fata, miza este alta decat sustinerea si dezvoltarea pietei de capital”, afirma Lupsan.

"Este cel mai potrivit moment pentru reformarea Bursei"

Lupsan a mai spus ca a fost foarte surprins de demiterea lui Valentin Ionescu, la cateva zile de la solicitarea privind realegerea membrilor CA, mai ales tinand cont de motivatie: indeplinirea a 10% din obiective.

“A fost o executie publica la care am asistat cu totii, a fost facuta intr-un mod anormal si sub impactul slabiciunii de care au dat dovada. Nu cred ca cineva are senzatia ca pana la venirea lui Ionescu in conducerea BVB, piata a facut progrese semnificative si subit, in mandatul sau, au fost cele mai slabe momente. Mai mult, nu poti sa arunci acuze gratuite, doar in incercarea de a justifica o decizie luata din cu totul alte considerente”, a mai explicat Adrian Lupsan.

Mai mult, brokerul invoca si lipsa de interes a actualului board pentru anumite momente din viata Bursei.

Anul trecut, Intercapital Invest a avut trei listari la BVB. “Stiti cati membri ai CA-ului si-au rupt 5 minute din timpul lor sa participe la aceste evenimente? Niciunul! Singura explicatie este ca au fost atat de multe listari pe bursa anul trecut, incat nu au facut fata evenimentelor”, a mai spus, ironic, directorul adjunct al Intercapital.

Lupsan a subliniat si faptul ca propunerea ca Lucian Anghel sa candideze pentru presedintia Bursei de Valori nu a venit de la BCR, ci din partea Intercapital. “Si a fost foarte greu sa gasim un candidat in care sa credem cu adevarat!”.

In ultima vreme, poate mai mult ca niciodata, am fost martori cu totii la aceste evenimente, care au incercat sa se ascunda adevaratul mesaj care se transmite: nivelul la care se afla piata locala acum.

“Bursa are nevoie urgenta de o schimbare a acestor atitudini, trebuie sa treaga un prag major si este cel mai potrivit moment: trebuie sa o eliberam de aceste mentalitati si interese. Altfel, toti cei care in ultimii ani ne-am straduit sa miscam lucrurile vom fi o generatie pierduta. Ceea ce unii nu inteleg este ca decizia finala nu le apartine lor, ci actionarilor. Care vor decide daca acorda bursei ultima sansa de a se reforma, de a iesi din aceasta stare!”, a conchis Adrian Lupsan.

Luni, 9 ianuarie, este convocata Adunarea Generala a Actionarilor pentru revocarea actualului CA si alegerea unui nou board. Ramai pe wall-street.ro pentru a afla toate informatiile de la o AGA istorica.


Mai citeste si:

Lucian Anghel, BCR: Vreau ca BVB sa ajunga sa fie consultata in problemele economice majore
Totul pana la “inchiderea” urnelor: Sefii Bursei pun pe masa realizarile din ultimii doi ani
Lupta stransa pentru un loc in Consiliul Bursei. Cine sunt cei 20 de candidati

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri