Bursa de Valori Bucuresti si toti participantii la piata de capital trebuie sa aloce resurse mult mai mari daca vrem sa castigam statutul de piata emergenta. "In urmatorii ani va trebui sa aducem cat mai multi emitenti privati in piata de capital, atat pe piata primara, cat si pe nou lansata platforma alternativa AeRO", a declarat Adi Lupsan, membru al conducerii Bursei de Valori Bucuresti, la cea de-a sasea editie a Forumului Pietei de Capital, conferinta organizata de wall-street.ro in parteneriat cu BVB.

"Mi-as dori ca la urmatoarele conferinte wall-street.ro in sala sa gasesc antreprenori deja prezenti pe piata de capital, iar intrebarile dinspre acestia sa fie despre cum pot obtine o finantare de 50 milioane de lei pe piata de capital, in conditiile in care sunt start-up-uri cu o afacere foarte buna", a mai spus Lupsan.

Sanse mici pentru listarea unor companii de stat pe Bursa in 2015

"Exista un sprijin politic substantial pentru piata de capital si se vede acest lucru astazi. Insa, nu stiu care sunt sansele ca anul acesta sa avem companii de stat listate. Dincolo de mesajul politic ca se doreste reformarea si sustinerea pietei de capital, zona care va aduce substanta pietei va fi zona privata", afirma Lupsan.

Oficialul Bursei atrage atentia ca recenta criza financiara, inceputa in 2008, a avut drept consecinta o regandire a pietelor financiare, finantarea bancara nu va mai fi ce a fost odata si va fi nevoie de alternative pentru finantare. Marea Britanie, de exemplu, a facut pasi mari in acest sens, in linie cu reglementarile MIFID 2, si a redefinit conceptul traditional de ATS intr-o noua platforma de tranzactionare.

Romania merge pe aceeasi tendinta. AeRO se vrea o noua platforma, unde antreprenorii pot obtine conditii mai bune de finantare - Adi Lupsan, membru in conducerea BVB

Lupsan a declarat ca 300-350 de emitenti si-au exprimat deja interesul de a se lista AeRO, ceea ce va duce capitalizarea acesti platforme la circa 700-800 milioane dolari. In Polonia, de exemplu, platforma alternativa de tranzactionare are 431 de companii listate, cu o capitalizare totala de 2,5 miliarde dolari.

Oficialul BVB precizeaza, insa, ca ar trebui sa luam exemplu si de la platforma alternativa a Bursei din Turcia, denumita Emerging Companies Market. In 2013, aceasta platforma a finantat companii cu circa 100 milioane de dolari prin IPO-uri si SPO-uri. Platforma tuceasca, lansata in 2010-2011, are acum 22 de emitenti, cu o valoare de piata de 620 milioane dolari.

"Se creeaza la nivel european premisele pentru o schimbare fundamentala a procesului de finantare prin intermediul pietei de capital", concluzioneaza Adi Lupsan.

Sursa foto: Mircea Dragos

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri