Deputatii au aprobat joi, cu 170 voturi "pentru" si 63 de voturi "impotriva", proiectul legislativ pentru cresterea pragului maxim de detinere la SIF-uri, de la 1% la 5%. Actiunile SIF sunt suspendate pe Bursa, insa primele efecte au aparut deja in piata.
Senatorul PDL Ovidiu Marian, initiatorul proiectului legislativ, spune ca legea trebuie sa fie aprobata de presedintele Traian Basescu pentru a fi aplicata.

„Ma indoiesc ca proiectul ar putea sa cada la aprobarea din partea presedintelui”, a declarat Ovidiu Marian. Acesta mai spune ca in viitor se vor face demersuri si pentru eliminarea completa a pragului, insa pentru moment sunt asteptate efectele acestei prime masuri.

"Cred ca suntem la debutul unor miscari care vor reconfigura piata de capital romaneasca. Suntem intr-un nou an 2000, cand nimeni nu mai datea nicio speranta bursei locale, dar a urmat o perioada de crestere, pe fondul listarilor SIF-urilor si a altor companii. Momentul actual este asemanator: ridicarea pragului la SIF-uri, un program amplu de privatizare a companiilor de stat si incercarile de reformare a Bursei de Valori Bucuresti vor duce piata intr-o noua epoca", a declarat pentru wall-street.ro Adi Lupsan, director adjunct la Intercapital Invest.

Lucian Anghel, economistul - sef al BCR considera ca prin aceasta decizie se elimina una dintre barierele pe care investitorii, atat romani cat si internationali, le aveau atunci cand intentionau sa realizeze investitii de portofoliu la Bursa de Valori Bucuresti.

"Ma astept ca masura sa aiba ca efect imediat o crestere a volumelor tranzactionate si a increderii in Bursa. Cred ca este un pas foarte bun avand in vedere privatizarile importante planificate pentru anul 2012. Bursa de Valori Bucuresti are un potential de dezvoltare pe termen lung mult peste cel al sistemului bancar, daca toti actorii importanti pentru aceasta piata reusesc sa-si uneasca fortele pentru o viziune pe termen mediu si lung. Exista o fereastra de oportunitate unica pentru Bursa de Valori in 2012 pe care nu avem dreptul s-o ratam, daca dorim sa dezvoltam in Romania si alte instrumente de finantare decat cele bancare", a declarat Anghel.

Victor Neacsu, deputat PSD, a propus la dezbaterile de joi ca proiectul legislativ sa fie intors catre Comisia de Buget, Finante si Banci pentru clarificarea anumitor aspecte. Propunerea acestuia nu a fost aprobata.

Pe Bursa, investitorii asteapta reintrarea la tranzactionare a titlurilor SIF, suspendate in timpul anuntului oficial. In lipsa societatilor de investitii financiare, pretul celorlalte titluri din piata care au tangente cu SIF-urile au explodat. Astfel, Broker Cluj, Biofarm si iFond Financial cresteau cu 15% la ora 11:30.

Cresterea pragului la SIF-uri era asteptata din anul 2009, cand un un grup de senatori si deputati a lansat acest proiect de lege.

Initial, proiectul viza eliminarea pragului de detinere, insa in cadrul comisiilor de specialitate din Senat initiativa a fost modificat prin cresterea limitei de la 1% la 5% din actiuni. Motivul a fost ca un prag de 5% este necesar pentru a evita preluarea ostila a SIF-urilor si chiar desfiintarea lor.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri