Gabriel Filimon, omul care se afla la conducerea SIF Muntenia de zece ani, vorbeste intr-un interviu acordat wall-street.ro despre lupta de la varful societatii cu active de peste un miliard de lei.

Gabriel Filimon este din 2002 directorul executiv al SAI Muntenia Invest, societatea care administreaza SIF Muntenia, anterior el conducand departamentul de administrare portofolii.

SAI Muntenia Invest si grupul de actionari care in aceasta vara a reusit sa isi impuna oamenii in Consiliului Reprezentantilor(CRA) se lupta de aproape sase luni pentru conducerea SIF4. Grupul asa-zisilor actionari "rebeli" este condus de Bogdan Juravle, seful casei de brokeraj Swiss Capital, si omul de afaceri Gheorghe Iaciu, proprietarul complexului comercial Doraly din Afumati.

In ultimele luni cele doua grupuri au purtat un adevarat razboi atat in instantele de judecata cat si prin intermediul unor raportari si informari trimise investitorilor de pe Bursa. Printre altele, membri CRA au solicitat tragerea la raspundere a SAI Muntenia Invest si rezilierea contractului de administrare, acestia fiind nemultumiti de performantele administratorului. De asemenea, Consiliul Reprezentantilor a cerut bancilor sa nu mai faca nicio plata catre SAI Muntenia Invest fara acordul scris al CRA, impunand totodata administratorului sa informeze Consiliul despre orice operatiune financiara si acte juridice incheiate care au o valoare mai mare de 10.000 de lei.


Wall-Street.ro: Este nevoie de o schimbare a conducerilor SIF dupa mai bine de 15 ani in care ele au avut practic aceiasi administratori?

Gabriel Filimon: Schimbarile din conducerile SIF-urilor reprezinta un proces normal, insa nu pot spune sigur ca vor avea loc in cazul tuturor celor cinci societati. Chiar si asa insa, orice schimbare trebuie sa fie facuta respectandu-se prevederile legale; toate trebuie facute cu un acord de vointa legal si majoritar al actionarilor.

WS.ro: La SIF Muntenia nu a fost un vot majoritar in binecunoscuta AGA din vara anului acesta?

Gabriel Filimon: Conform voturilor, intr-adevar a fost vorba de o majoritate. Nu trebuie sa confundam insa Consiliul Reprezentantilor ales in acea AGA cu conducerea efectiva a societatii; s-a schimbat Consiliul Reprezentantilor, nu administratorul. Legea si actul constitutiv al SIF4 nu acorda CRA nicio atributie executiva.

WS.ro: Dar Consiliul Reprezentantilor poate schimba, totusi, conducerea SIF-ului...

Gabriel Filimon: Niciodata CRA nu va putea schimba conducerea SIF4. Atributul schimbarii administratorului este exclusiv al actionarilor, al AGA, si ramane sa vedem care va fi rezultatul acestui vot.

WS.ro: De unde aceasta inversunare a actionarilor de la SIF Muntenia impotriva conducerii? De ce nu ati incercat sa negociati si sa aplanati aceste dispute pe cale amiabila?

Gabriel Filimon: Am avut discutii cu reprezentantii actionarilor care isi doresc schimbarea administratorului; primele au avut loc inaintea Adunarii Generale de bilant, cand m-au contactat reprezentantii Swiss Capital, cat si alti actionari care mi-au spus ca sunt nemultumiti de valoarea dividenului in comparatie cu ce fac alte SIF-uri si comparativ cu asteptarilor lor.

Bineinteles ca pentru fiecare acuza am avut cate un agrument sau o propunere de solutie, am acceptat ca dupa 15 ani este nevoie de o schimbare, de un nou suflu. De exemplu, solutia de a distribui actionarilor o parte din rezervele acumulate in timp a venit din partea noastra, pentru ca aceasta era de fapt problema lor majora.

Ca raspuns, ei au venit cu solicitari de revocare si alegere a noi membri in CRA. Nu am spus nimic pentru ca este dreptul actionarilor sa decida cine ii reprezinta.

WS.ro: Dupa schimbarea Consiliului Reprezentantilor ati mai avut discutii cu noii membri?

Gabriel Filimon: Da, ne-au spus clar ca vor sa ne schimbe, au marit presiunile la adresa noastra si au depasit atributiile pe care cadrul legal le stabileste. Au ajuns sa ceara bancilor sa blocheze conturile SIF4, sa initieze proceduri legale in numele societatii, sau sa ne ceara sa le spunem ce intentii de vanzare si cumparare avem - asta desi nu au acest drept. Conform actului de administrare, CRA nu are voie sa stie in avans ce investitii vom face, mai ales ca multi dintre ei sunt brokeri. Consiliul Reprezentantilor doar supravegheaza ce s-a intamplat, nu ce se va intampla. Este o informatie privilegiata sa stii in ce urmeaza sa investeasca SIF-ul. De ce ar trebui dansii sa stie aceste lucruri? Actionarii din Consiliu nu au drepturi mai mari decat ceilalti actionari ai SIF4.

WS.ro: Se poate vorbi de un blocaj la nivelul conducerii SIF Muntenia?

Gabriel Filimon: Nu. Conducerea SIF4 este asigurata de SAI Muntenia Invest care nu are niciun blocaj. Ideea potrivit careia conducerea SIF4 o constituie CRA este falsa si voit indusa.

WS.ro: In ce fel a fost afectata activitatea SIF Muntenia de acest conflict?

Gabriel Filimon: Nu pot sa spun nici ca activitatea este afectata, nici ca activitatea nu este afectata. Nu disputa in sine afecteaza activitatea, ci modul de manifestare al CRA-ului. Repet, noi n-am facut decat sa ne aparam fata de ingerentele membrilor CRA in activitatea de administrare. Ei au mers pana acolo incat sa le recomande investitorilor sa nu ia in seama administratorul, si nu au voie sa faca acest lucru. CNVM trebuia sa intervina in acest caz, noi am cerut asta insa nu s-a intamplat nimic.

WS.ro: Sustineti demersul actionarilor care au cerut, si obtinut pentru moment, anularea deciziilor din AGA prin care a fost schimbata componenta CRA?

Nu este de competenta mea acest lucru. Nu pot sa ma definesc ca fiind de partea unora sau altora. Datoria mea ca administrator la nivel de SAI este sa ma asigur ca sunt respectate prevederile actului constitutiv. Cei 17 actionari nu au venit deocamdata la mine sa discutam despre cererea pe care au facut-o in instanta.

WS.ro: Asta desi cererea este clar in favoarea dumneavoastra...

Gabriel Filimon: Este o interpretarea a dumneavoastra.

WS.ro: Deci, nu este in favoarea administratorului SIF4? Nu v-ar scapa de problema CRA-ului ?

Gabriel Filimon: Este o problema falsa. Eu nu am o problema cu CRA-ul. Eu, ca administrator, pot sa am o problema cu actionarii, iar aceastea se rezolva in instanta sau in AGA. In activitatea de zi cu zi a CRA-ului eu zic ca ne-am rezolvat problemele. Dupa parerea mea, supraveghetorul pietei ar trebui sa intervina in cazul in care se constata abateri de la respectarea legii.

WS.ro: Ce planuri de viitor aveti la SIF4 in situatia in care SAI Muntenia Invest ramane la conducerea societatii?

Viziunea mea este sa asiguram un echilibru intre cresterea valorii activelor si profitabilitatea societatii. Daca faci profit in dauna cresterii de active este trist din punctul meu de vedere. In acest sens vreau sa spun ca salut declaratia noului presedinte al SIF1 si de asemenea subliniez ca nici noi nu suntem pentru o lichidare controlata cu scop unic de a distribuii banii catre actionari.

Cititi mai multe despre planurile administratorului SIF Muntenia si politica de investitii a societatii in partea a doua a interviului care va fi publicata in zilele urmatoare.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri